Süt krizi kapıda: Tarih belli oldu! Üretici çıkmaza girdi, büyük daralma yaşanıyor

Süt krizi kapıda: Tarih belli oldu! Üretici çıkmaza girdi, büyük daralma yaşanıyor

Artan yem fiyatları nedeniyle süt üreticileri çıkmaza girerken, Milletvekili Ömer Fethi Gürer, enflasyon karşısında üreticilerin mağdur olduğunu, ağustos ayında süt krizi yaşanabileceğine dikkat çekti. İşte detaylar...

Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz, birçok sektörü olumsuz etkilerken, besiciler de üretim yapmakta güçlük çekiyor. CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, süt piyasasında bahar aylarından bu yana devam eden belirsizlik ve kırılganlık nedeniyle besicilerin olumsuz etkilediğini belirterek, "Hava sıcaklıkları, hayvanların süt verimini doğrudan etkiliyor. Bu nedenle Ağustos ayında bir süt krizi yaşanma ihtimali oldukça yüksek" dedi.

SÜT PİYASASINDAKİ BELİRSİZLİK VE YEM FİYATLARI BESİCİLERİ ZORLUYOR

Ömer Fethi Gürer, "Bahar aylarından bu yana süt piyasasında yaşanan belirsizlikler, besicilerin yaşamını zorlaştırıyor" dedi. Son ekonomik krizle birlikte tüketim ve alışveriş alışkanlıklarının değişmesinin, üretimde talep daralmasına yol açtığını belirten Ömer Fethi Gürer, "Bu daralma, sanayicilerin süt alımlarında fiyat kırma girişimlerine neden oluyor. Sanayiciler, iç pazardaki daralmanın yanı sıra turizmde de beklenen satış rakamlarını yakalayamadıkları için bu durumun bedelini besicilere ödetmeye çalışıyorlar" dedi.

Ömer Fethi Gürer, devamında ise, "İthal yem fiyatları sürekli zamlanıyor ve bu durum üreticileri büyük bir sıkıntıya sokuyor. 50 kg süt yeminin fiyatı 600 TL'yi geçti. Arpada yüzde 3'lük bir artış yaşanmış olsa da benzer yem ürünlerindeki fiyat artışları besicilerin aleyhine gelişmeye devam ediyor" ifadelerini kullandı.

omer-fethi-gurer.jpg
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer

"SÜT PAZARINDA KRİZ RİSKİ ARTIYOR"

Ömer Fethi Gürer, süt üretimindeki sorunlara ve çiğ süt piyasasındaki belirsizliklere dikkat çekerek, "Çiğ süt genel olarak yüzde 90 inek, yüzde 8 koyun, yüzde 1 keçi ve çok düşük oranda manda sütü olarak elde edilmektedir. Ancak süt ineklerinin 2020 yılında kesime gitmesi nedeniyle süt üretiminde ciddi düşüşler yaşandı. 2020 yılında ticari süt işletmelerinde 944 bin ton inek sütü toplanırken, bu yıl aynı dönemde 1 milyon 14 bin 789 ton inek sütü toplandı. Ancak bu artışın sürdürülebilirliği konusunda ciddi endişeler var" dedi.

Ömer Fethi Gürer, "Sanayiciler, mevsimsel süt artışını bahane ederek fiyatları olabildiğince düşük tutuyor ve üreticiden doğrudan ürün almayı daraltıyor. Bunun yerine, aracı süt müteahhitleri aracılığıyla ucuza süt almayı tercih ediyorlar" diye konuştu.

Ayrıca, çiğ süt üretimindeki artışın Temmuz ayından sonra düşmesinin olası olduğunu vurgulayan Ömer Fethi Gürer, "Hava sıcaklıkları, hayvanların süt verimini doğrudan etkiliyor. Bu nedenle Ağustos ayında bir süt krizi yaşanma ihtimali oldukça yüksek. İklim değişiklikleri ve aşırı sıcaklar, hayvanlarda verim kaybına neden oluyor ve ülkemizdeki ahırların çoğu hayvan refahını sağlama konusunda yetersiz. Bu durum, Ağustos ayında sütte önemli bir düşüş yaşanmasına yol açabilir" dedi. Ömer Fethi Gürer, yetkililere bu sorunlara yönelik çözümler üretme çağrısında bulundu.

"ÜRETİCİLER SIKINTIDA"

Ömer Fethi Gürer, "21 Ocak'ta çiğ süt tavsiye fiyatı litresi 11.50 kuruş iken, Mayıs ayında 14.65 kuruşa yükseltildi. Fakat Niğde bölgesinde bu fiyat halen 12.30 kuruş olarak uygulanıyor" dedi. Ayrıca, "1 Mayıs 2024 itibariyle geçerli olan süt alım fiyatı iki aydır uygulanmadığı gibi, uygulanmasına yönelik bir belirsizlik de sürmektedir" dedi.

Ömer Fethi Gürer, çiğ süt stoklayamayan küçük işletmelerin hemen sütünü satmak zorunda kaldığını ve bu durumun üreticileri nasıl zora soktuğunu belirterek, "Küçük işletmeler ürünlerini aracılara düşük fiyatlarla vermek zorunda kalıyor. Yem fiyatlarındaki sürekli artış, bu durumun üzerine eklenince üreticiler büyük sıkıntı yaşıyor" şeklinde konuştu.

Ayrıca Niğde gibi bazı bölgelerde Ulusal Süt Konseyi tavsiye fiyatlarının enflasyonun altında belirlendiğini belirtti ve, "Bu durum, küçük aile tipi işletmelerin sağım sonrası hemen sütü satmak zorunda kalmasına neden oluyor" şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN