Tepkilere neden olan ve mahkemelik olan ek MTV için Anayasa Mahkemesi'nden karar çıktı. AYM, bu yıla özel olarak getirilen ek MTV'ye onay verirken araç sahipleri, bu vergiyi iki taksit halinde ödeyecek. Peki, ek MTV ödenmezse ne olur? Ek MTV'yi ödemezsem ne olur? İşte, ek MTV'yi ödememenin sonuçları...
6 Şubat 2023 deprem felaketinin ardından oluşan finansman açığını gidermek amacıyla bir defaya mahsus iki taksitte alınmasına karar verilen ek MTV'nin ilk taksiti, 6 Eylül 2023 günü sona ermişti. Birçok araç sahibi ise ek MTV ilk taksitini öderken yüzbinlerce araç sahibi de AYM'nin ek MTV'yi iptal edilebileceği düşüncesiyle ödememişti. Anayasa Mahkemesi, ek motorlu taşıtlar vergisi (MTV) alınmasını öngören düzenlemenin iptaline ilişkin yapılan başvurunun reddine bugün karar vermişti.
EK MTV ÖDENMEZSE NE OLUR?
Ek MTV'yi iptal istemi geçen gün hukuki olarak reddedildi. Böylece araç sahipleri zorunlu olarak ek MTV ödemesi yapacak. Vergi Uzmanı Nedim Türkmen, AYM'nin ek MTV iptal isteminin reddine karar verilmesine ilişkin şu bilgileri paylaştı:
"Şimdi 6 Eylül'de ilk taksit doldu. Dava açmış olanlar var. Hiç ödemeyenler var. Şimdi bu hiç ödemeyenlere hemen bir ödeme emri gönderilecektir. Zaten yüzde 2,5 gecikme zammı çalışmaya başladı. İkinci taksit zaten kasım ayında. Orada da o ikinci taksitleri ödemek durumunda kalacaklardır.
Zaten bu düzenleme öyle bir düzenleme ki biz bu vergiyi mutlaka alacağız düşüncesi ile hareket edilmiş. Vergiyi ödemediğiniz zaman aracınızı satamıyorsunuz. Ek MTV'yi ödemediğiniz zaman aracınızı muayeneye götüremiyorsunuz. Muayenede çok ciddi yaptırımları var. Yüzde 5 gecikme zammı gibi. Bu anlamda konuyu kapattı."
EK MTV'Yİ ÖDEMEYENİ NELER BEKLİYOR?
Vergi Uzmanı Nedim Türkmen, ek MTV'yi ödemeyenleri nelerin beklediğini şu sözlerle anlattı:
"7456 sayılı kanun mecliste kabul edildiğinde ve o kanunun gerekçesiyle ilgili Ben bir yazı yazmıştım. Bunların iptal olmaması için deprem ana bahane olarak ortaya konulmuştu. Ek bütçede de 1 trilyon 150 milyar lira ilave vergi hedefi konuldu getirildi ek bütçe ile beraber. Bunun da yarısının 562 milyar liranın depreme ait olduğu ortaya konulmuş oldu.
Şimdi şu tespiti yapalım önce, 15 Temmuz'da bir kanun çıkıyor ve 28 Eylül'de iptal ediliyor. Anayasa Mahkemesi tarihinde 2,5 ayda esastan iptal edilen bir kanun düzenlemesini ben hatırlamıyorum. Yürütmeyi durdurma kararları olabilirdi ama olmadı. Biliyorsunuz ilk inceleme yapılmadan esastan görüşme kararı alındı.
Bugün de raportör görevlendirilmesi falan gerekirken Anayasa Mahkemesi bunu esastan reddetti. Bu şu demek; gerekçelerini yayınlamadılar ama ben söyleyebilirim deprem olağanüstü bir durumdur. Olağanüstü durumlarda da ülkeyi yönetenler her zaman vergi alabilir gerekçesiyle oy birliğiyle bunu reddettiler.
Dolayısıyla yapacak artık bir şey yok. Dava açmış olanların da yapacak bir şeyi yok çünkü vergi mahkemesine geldi. Ben Vergi Mahkemesi olarak anayasaya aykırılık iddiasını artık ciddi bulup Anayasa mahkemesine götürme şansım yok çünkü Anayasa Mahkemesi bu konuyu inceleyip konuyu kapadığı için burası kapatılıyor.
Şimdi 6 Eylül'de ilk taksit doldu. Dava açmış olanlar var. Hiç ödemeyenler var. Şimdi bu hiç ödemeyenlere hemen bir ödeme emri gönderilecektir. Zaten yüzde 2,5 gecikme zammı çalışmaya başladı. İkinci taksit zaten Kasım ayında. Orada da o ikinci taksitleri ödemek durumunda kalacaklardır.
Zaten bu düzenleme öyle bir düzenleme ki biz bu vergiyi mutlaka alacağız düşüncesi ile hareket edilmiş. Vergiyi ödemediğiniz zaman aracınızı satamıyorsunuz. Ek MTV’yi ödemediğiniz zaman aracınızı muayeneye götüremiyorsunuz. Muayenede çok ciddi yaptırımları var. Yüzde 5 gecikme zammı gibi. Bu anlamda konuyu kapattı.
Şimdi davayı açanlar açısından da burada tahakkuka bir dava açıldığı için tahakkuk durmuş oluyor ama sonuç itibariyle artık Anayasa Mahkemesi kararı esas olduğu için onların da ödemelerini yapmaları gerekir. Eylül ayına ilişkin sonra da kasım ayında.
Hedef 32 milyar liraydı burada ama ben bunun daha üstünde 38-40 milyar lira civarında bir tahsilat olacağını öngörüyorum. Çünkü ülkemizde araç sayısı arttı. Şu anda 27,5 milyon araç var biliyorsunuz motosikletlerden bile alınıyor ek MTV. Bir tek teknelerden alınmıyor.
EK MTV İPTAL İSTEMİNİ AYM REDDETTİ
Dolayısıyla bütçe açığını kapamak ve depremle ilgili ortaya çıkan finansmanı biraz azaltabilmek için yapılan bu düzenleme Anayasa Mahkemesi'nin bu kararıyla maalesef artık ödenmesi gereken bir duruma dönüştü. Hukuki anlamda da yolun bittiğini ortaya koymamız lazım.
1 Ocak 2024 itibarıyla MTV yeniden değerleme oranı kadar artacak yine önümüzdeki yılda, yani yaklaşık yüzde 60'lık bir yeniden değerleme oranı bekliyoruz. Şimdi 10 bin lira ödeyenler 16 bin lira ödeyecekler. Zaten önümüzdeki yıldan itibaren MTV'de bir durağanlık yok. Zaten yeniden değerleme oranı kadar arttığı için bu motorlu taşıtlar vergisine yüklenilmesi çok doğru değil. Vergi yükünü dengeli, adil, ölçülü ve eşit dağıtmanız gerekiyor.
Siz şimdi eşit dağıtmıyorsunuz. motorlu araç sahiplerinden alıyorsunuz. Kurumlar vergisi mükelleflerinden, istisnalardan yararlananlardan alıyorsunuz ama gelir vergisi mükelleflerinden almıyorsunuz. Böyle bir şey söz konusu. Ölçüsüzlük söz konusu ama yapacak da çok bir şey yok. Anayasa Mahkemesi öyle söyledikten sonra oy birliğiyle, vatandaşlara uymak düşecek."
EK VERGİLER GELECEK
Bütçe açığını kapatabilmek için vatandaşın neler görebileceğine ilişkin de konuşan vergi uzmanı Nedim Türkmen, şöyle konuştu:
"Bir karbon vergisi gelecek. Orta vadeli planda var. Yeni bir vergimiz daha olacak. 36’ncı vergi oluyor bu. O gelecek yakın bir zamanda. Yeni bir vergi değil de ben yılbaşından itibaren son 4 ayda bütçe hedefin tutturulacağını düşünüyorum. 4 trilyon 270 milyar lira. Yılbaşında zaten yeniden değerleme oranı kadar artışlar olacak.
Onun dışında oran artışları olabilir. Örneğin ÖTV'de 4 sayılı liste var, bu dayanıklı tüketim var mallara ilişkili olarak orada, olabilir. Gelir vergisi mükelleflerini ek vergi getirilebilir, getirilmesi de gerekir. Bunları bekleyeceğiz. Önümüzdeki yılda 7 trilyon 400 milyar liralık bir vergi hedefi var. Enflasyon nedeniyle bu rakamlar ortaya çıkacak."