Süper tarhana üretildi! Bamyayla yapılıyor, 3 yıl boyunca taze kalıyor: Deprem ve okullarda kullanılacak

Süper tarhana üretildi! Bamyayla yapılıyor, 3 yıl boyunca taze kalıyor: Deprem ve okullarda kullanılacak

Süper tarhananın üretimi gerçekleştirildi! Bamya ile yapılıyor ve tam 3 yıl boyunca tazeliğini koruyor! Deprem çantalarına ve okullara girecek...

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) akademisyenleri, tarhanayı besleyici özelliklerini artırarak ve bamya sebzesinin kaygan sıvısıyla fonksiyonelliğini geliştirerek deprem çantalarına uygun hale getirdi. Bu çalışma, GAÜN Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram'ın önderliğinde, Gıda Mühendisliği ve Biyoloji bölümlerinden Prof. Dr. Hüseyin Bozkurt ve Prof. Dr. Abuzer Çelenkli'nin katılımıyla gerçekleştirildi. Proje, TÜBİTAK 1001 Programı tarafından en prestijli destek kategorisiyle fonlandı.

DEPREM ÇANTALARI İÇİN SÜPER TARHANA

Bamya sıvısıyla güçlendirilen "süper tarhana" deprem çantalarına girecek

Proje, tarhananın dayanıklılığını artırmak ve besin değerini yükseltmek amacıyla bamya bitkisinin kaygan sıvısı ve mikroalglerin kullanılması üzerine odaklanıyor. 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından geliştirilen bu tarhana, laboratuvar testlerinde bamya sıvısının tarhananın dayanıklılığını artırdığı ve protein içeriğini zenginleştirdiği tespit edildi.

Uzun raf ömrüne sahip olan ve yüksek protein, amino asit içeriğiyle öne çıkan bu "süper tarhana" deprem çantalarına eklenerek göçük altında kalan kişilerin sindirim sistemlerini düzenlemelerine yardımcı olmayı hedefliyor.

SÜPER GIDA OLARAK TASARLANDI

Prof. Dr. Mustafa Bayram, bu yeni gıda tasarımının, deprem sonrası insanların sağlıklı kalabilmelerini amaçladığını belirtti. Bayram, "Bu bağlamda depremden elde ettiğimiz bilgiler, ekip arkadaşlarımızla yeni bir gıda tasarımına çevrildi. Buradaki amaç göçük altında kalan kişileri uzun bir süre hayatta tutabilmek ve özellikle üzerinde yük bulunan kişilerin sindirim sistemini de sağlıklı bir şekilde ayakta tutabilmek. Hem kansere dayanıklı hem de sindirim sistemini düzenleyen bamya sıvısını kullanıp, oldukça önemli bir gıda maddesi olan tarhanaya yeni özellikler kazandırabilmek ve bunun içerisine bir de mikroalgleri katarak yeni bir süper gıda geliştirmek için TÜBİTAK'a başvurduk. Bu ürün süper bir gıda olacak ve kansere karşı insanları korurken sindirim sistemini düzenleyecek. Katı, hızlı hiçbir şekilde işleme gerek duymadan tüketilebilecek. İstenirse sıcak ya da soğuk suyla karıştırarak çorba kıvamında yenebilecek. İçerisinde çok fazla vitamin, mineral ve besleyici maddelerin olduğu yeni bir tarhana bazlı bir ürün gelişmiş olacak" dedi.

DEPOLAMA VE UZUN RAF ÖMRÜ

Bayram, bu projenin temel amacının, deprem çantalarına eklenebilecek uzun raf ömrüne sahip bir süper gıda geliştirmek olduğunu vurguladı. "Projenin amacı, deprem çantalarına konulması, göçük altında kalan insanlara ulaştırılması, yine depremle ilgili AFAD'ın depolarında uzun süre tutulması ki bu ürünün minimum raf ömrü 2-3 yıl arasında olacağı için depolama şartlarına da uygun olmuş olacak" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN