Süper El Nino gidiyor on kat beteri geliyor! Özellikle o il fokur fokur kaynayacak, kendinizi hazırlayın...

Süper El Nino gidiyor on kat beteri geliyor! Özellikle o il fokur fokur kaynayacak, kendinizi hazırlayın...

Yurt genelinde hava sıcaklıkları artmaya başlarken uzmanından vatandaşlara yeni bir uyarı geldi. TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, Süper El Nino’nun etkisinden çıktığımızı ancak on kat beterinin geldiğini belirtti…

Meteoroloji 2’inci Bölge Müdürlüğü Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi tarafından yapılan açıklamada, mevsim normallerinde ilerleyen hava sıcaklıklarının, Ege Bölgesi genelinde artarak, 5 Haziran Çarşamba’ya kadar sahil bölgelerinde mevsim normallerinin 1-3 derece, iç kesimlerinde de 4-8 derece üzerine çıkacağının tahmin edildiğini belirtildi.

İl merkezlerinde ölçülecek en düşük ve en yüksek hava sıcaklıklarının ise İzmir’de 31-35, Aydın’da 36-41, Çanakkale’de 29-35, Balıkesir’de 34-40 ve Manisa’da 35-41 olacağı belirtildi.

YENİ REKORLAR KIRILACAK MI?

Bu sene Mayıs ayında havaların biraz serin geçtiğini söyleyen TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Özellikle tarımla uğraşanlar yeteri kadar sıcak olmadığı için şikayetçi. Ama şu an yeniden toparlandı, sıcaklıklar başladı. Sıcaklığın artması tarım ile uğraşanlar açısından çok güzel bir haber. Rekorlar kırılır mı? Mesela İzmir'de haziran rekoru 44.3 derece. Bu rekorun kırılacağını pek sanmıyorum. Belki Aydın çok daha sıcak olabilir ki zaten Türkiye'nin 2'nci en sıcak ilidir. İzmir ve diğer bölgeler yaklaşık 31-35 arası verirken, Aydın 41 gibi sıcaklar veriyor" ifadelerini kullandı.

la-nina-sicaklari-geliyor-1.jpg

O SAAT ARALIKLARINA DİKKAT!

“Sıcaklıklardan korkmayacağız” diye vurgulayan Prof. Dr. Yaşar, "Sıcaklık arttıkça tarım ürünleri artar, yağışlar da artar, keyif de artar. Ancak, bizler, biraz sıcaklardan etkileniriz. Çok sıcaklarda özellikle saat 10.00 ile 17.00 arasında yaşlılar, tansiyon hastaları dışarı çıkmamalı. İşleri varsa da bu saatler dışında ayarlamalılar. Sağlık açısından kendimizi koruduğumuz sürece sıcaklıkların avantajı çok büyük" dedi.

la-nina-sicaklari-geliyor-3.jpg

EL NİNO’NUN YERİNE LA NİNA GELİYOR

Geçen yıl “Süper El Nino” etkisinde olduğumuzu anımsatan Prof. Dr. Yaşar, "Hala onun etkileri devam ediyor. 'Süper El Nino' okyanusların çok çok ısınması demek. Deniz suyu yaklaşık 2 derece kadar ısındı. Bu nedenle havalar çok sıcak geçti. Mesela geçtiğimiz nisan ayı 4.3 derece ile ortalamaların üstünde geçti. Yaklaşık olarak 16.3 derecelere çıktı ki Türkiye'de nisan ortalama sıcaklığı 12 derecelerdedir. Olağanüstü sıcak geçti ama artık 1 yıla yaklaşıyoruz 'Süper El Nino' yavaş yavaş etkisini kaybediyor. Bunun arkasından 'La Nina' gelecektir. Şu anda bu sıcaklığa aldanmayalım. Yavaş yavaş hava sıcaklıkları tekrar normale dönecektir. Bu yaz sıcaklık rekorları kırılabileceğine pek katılmıyorum. 'Süper El Nino' devam ederse olabilir ama büyük ihtimalle 'La Nina' yani soğumaya dönüş olacaktır" şeklinde konuştu.

la-nina-sicaklari-geliyor-2.jpg

ADANA ŞİMDİDEN 40 DERECEYİ GÖRDÜ

Meteoroloji tarafından aşırı sıcak uyarısı yapılan Adana’nın Kozan ilçesinde de termometreler 40 derece ve üzerini gösterdi bile. Kendini parklara ve doğal kaynak sularına atan vatandaş serinlemenin bir yolunu ararken, Temmuz-Ağustos ayında ne yapacaklarını düşünmeye başladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN