Sulak olan her yerde yetişiyor, hem kurusu hem yaşı satılıyor! O şehirde yaşayanlar bulduğu yere bu sebzeyi ekiyor

Sulak olan her yerde yetişiyor, hem kurusu hem yaşı satılıyor! O şehirde yaşayanlar bulduğu yere bu sebzeyi ekiyor

Sulak olan her yerde yetişmesi mümkün! Hem kurusu, hem de yaşı satılıyor! O şehirde yaşayanlar bulduğu yere bu sebzeyi ekiyor...

Kilis Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, biber üreticilerini Hasanceli köyünde ziyaret ederek biber hasadının başlamasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kilis genelinde geniş çaplı bir üretimle devam eden biber tarımının, salçalık ve kurutmalık olarak işlendiğini vurgulayan Küçük, biberin kentin ekonomisinde oynadığı kilit role dikkat çekti.

53 BİN DEKAR ALANDA BİBER ÜRETİMİ SÜRÜYOR

Levent Küçük, yaptığı açıklamada Kilis’te toplam 53 bin dekar arazide biber ekimi yapıldığını belirterek, yetiştirilen biberlerin yüzde 60’ının salçalık olarak, kalan yüzde 40’ının ise kuru dolmalık ve baharatlık amaçlarla kullanıldığını ifade etti. Türkiye genelinde Kilis’in baharatlık biber üretiminde üçüncü, salçalık biber üretiminde ise yedinci sırada yer aldığını dile getiren Küçük, biber tarımının ilin ekonomisi için büyük bir önem taşıdığını kaydetti.

Küçük, Musabeyli ilçesine bağlı Hasanceli köyünün baharatlık biber üretiminde, Polateli ilçesindeki Polatbey köyünün ise salçalık biber üretiminde ön plana çıktığını vurguladı. Ayrıca Elbeyli ilçesi ve Mercidabık Ovası’nın da biber yetiştiriciliğinde önemli bir yer tuttuğunu belirtti.

Kilis'te kırmızı biberde hasat ve kurutma mesaisi başladı

Hasanceli köyünde 50 dönümlük alanda biber yetiştiren çiftçi Ertuğrul Yaba, biber hasadının köyün en önemli geçim kaynağı olduğunu belirtti. İklim koşullarından dolayı bu yıl rekoltenin düşük olduğunu söyleyen Yaba, "Sulak olan her yerde biber yetiştiriyoruz. Bu yıl iklim şartlarından dolayı rekolte biraz düşük. Hasat ettiğimiz biberleri kurutup köydeki fabrikalarda işleyerek pazara sunuyoruz. Fiyatlar henüz belli olmadı ancak umarız çiftçiyi memnun edecek bir fiyatla ürünlerimizi satarız" şeklinde konuştu.

Bölgedeki biber üretimi, Kilis ekonomisine ciddi katkı sağlarken, aynı zamanda Türkiye genelindeki baharat ve salça ihtiyacının da önemli bir kısmını karşılıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN