Türkiye ile Ruanda arasında imzalanan turizm anlaşmasının ardından sosyal medyada dolaşan “Ruanda’dan Türkiye’ye göçmen gönderilecek” iddiaları ortalığı karıştırdı. Sosyal medyadaki iddialar araştırıldığında durumun aslında göründüğü gibi olmadığı ortaya çıkıyor. Ruanda'dan Türkiye'ye uçuş bilgilerini gösteren paylaşımlarda, aslında uçuşların çoğunun aktarmalı uçuşlar olduğu görülüyor.
Türkiye ile Ruanda arasında imzalanan turizm anlaşmasının Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından sosyal medyada, Ruanda’dan Türkiye’ye göçmen gönderileceği iddiaları ortaya atıldı. Bu iddialar, bazı siyasetçiler ve sosyal medya kullanıcıları tarafından dillendirildi. Peki, bu iddialar ne kadar doğru? İşte detaylar...
TÜRKİYE-RUANDA ANLAŞMASININ KAPSAMI NEDİR?
BBC Türkçe'nin haberine göre, Türkiye ile Ruanda arasında 2019 yılında imzalanan turizm işbirliği anlaşması, 29 Mayıs 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Anlaşma, turizm sektöründe işbirliğini artırmayı ve yatırım olanaklarını teşvik etmeyi amaçlıyor. Bu anlaşmanın göçmenlerle ilgili hiçbir madde içermediği belirtildi.
İNGİLTERE’NİN RUANDA SIĞINMA PLANI VE TÜRKİYE
İngiltere hükümetinin düzensiz göçmenleri Ruanda’ya gönderme planı, 2022 yılında gündeme gelmişti. Bu plan kapsamında, İngiltere’ye yasa dışı yollardan gelen göçmenlerin Ruanda’ya gönderilmesi ve sığınma başvurularının burada değerlendirilmesi öngörülüyor. Ancak, İngiltere’nin Türkiye ile böyle bir göçmen iade anlaşması bulunmuyor.
SOSYAL MEDYADA ORTAYA ATILAN İDDİALAR
Ruanda ile yapılan turizm anlaşmasının ardından bazı siyasetçiler ve sosyal medya kullanıcıları, Ruanda’dan Türkiye’ye göçmen gönderileceği iddialarını gündeme getirdi. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ve İYİ Parti milletvekilleri, bu iddiaları sosyal medya hesaplarında paylaştılar ve mecliste soru önergeleri verdiler.
BAKANLIKTAN İDDİALARA YANIT
BBC Türkçe’nin araştırmalarına göre, Ruanda’dan Türkiye’ye yapılacak uçuşların sayısının arttığı iddiaları doğru değil. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, bu iddiaların tamamen sosyal medya manipülasyonu olduğunu belirtti. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da, düzensiz göçmenlerin Ruanda’ya gönderilmesinin 4 Temmuz seçimlerine kadar başlamayacağını açıkladı.
Bütün bu bilgiler ışığında, “İngiltere’den Ruanda’ya gönderilen düzensiz göçmenlerin Türkiye’ye gönderildiği” ya da “Ruanda’dan Türkiye’ye yapılan doğrudan uçuşların arttığı” gibi iddiaların doğruluğunu kanıtlayacak somut veriler bulunmuyor.