Yönetmen ve yazar Sadık Battal vefat etti

Yönetmen ve yazar Sadık Battal vefat etti

Sinema yönetmeni, yazar ve akademisyen Sadık Battal İstanbul'da geçirdiği kalp krizi nedeniyle 61 yaşında vefat etti. Farklı kişiliği ile her çevrede sevilen bir isim olan Battal'ın vefatı sinema ve edebiyat dünyasında büyük üzüntüye neden oldu.

SALİHA SULTAN


Van ve Antep gibi üniversitelerde uzun yıllar sinema dersleri veren yönetmen ve yazar Sadık Battal İstanbul'da geçirdiği kalp krizi nedeniyle vefat etti. Sinema dünyasında farklı kişiliği ile de sevilen bir isim olan Battal, son olarak Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Radyo Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanlığı görevini yürütüyordu.

Battal'ın ani vefatı hakkında KARAR'a bilgi veren yakın dostu Ebubekir Kurban, kendisi ile Ankara'da iki gün önce görüştüklerini ve sağlıklı göründüğünü belirterek, "Bu görüşmemizden sonra İstanbul'a dönmüş. Bugün akşam üstü Sadık'ı cep telefonundan aradım ama telefonu ortak dostumuz Ökkeş Demir açtı ve kalp krizi nedeniyle vefat ettiği haberini verdi" dedi. Kadim bir dostunu kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşayan Kurban, "Gün içerisinde kendisini iyi hissetmediğini söylemiş, hastaneye gidelim demişler ama gitmemiş, ardından da ambulans çağırılmış ama maalesef geç kalınmış" bilgilerini aktardı.


İzmir'de sinema okuyan Battal, sinema üstüne lisans masterı ve doktora eğitimi aldı. 'Çek Bir Film' adlı sinema eğitimi amaçlı 22 bölümlük seri belgeseli ile bilinen Battal, Van’da 15 yıl sinema derslerine girdi. Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Bölümü’nde öğretim üyeliği de yapan Battal, son olarak Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Radyo Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanlığı görevini yürütüyordu. Verdiği sinema derslerinde klasik bir müfredata bağlı kalmadığı bilinen Battal, geleneksel metodların yanı sıra popüler kültürü de derslerinde tartışmaya açan bir hoca olarak tanınıyordu. Battal, sinema dünyasının yanı sıra Kırklar, İzlenim, Gerçek Hayat gibi birçok edebiyat dergisinde yayımladığı şiir ve yazıları ile de biliniyordu.

Battal ayrıca ardında 2006 yılında Vadi Yayınları tarafından okura sunulan ve Türk sineması hakkında gelenekselleşmiş kanaatlere karşı görüşlerini ele aldığı 'Asıl Film Şimdi Başlıyor' isimli bir kitap bıraktı. Battal'ın cenaze bilgileri ise henüz açıklanmadı.

SON PAYLAŞIMINDA SANATÇILARIN FİLİSTİN DUYARSIZLIĞINA DİKKAT ÇEKTİ

Ani vefatı büyük sarsıntı yaratan Battal sosyal medya hesabında son olarak 12 Ekim'de yaptığı şu paylaşımı yapmıştı:

"Bir yıldır atmosferde Filistinli çocukların paramparça olmuş uzuvları dolaşıyor. Bilim adamlarımızdan, sanatçılarımızdan, cümle ünlülerimizden çıt çıkmıyor. Bu da bize siyonazi soykırımcı usrail’in bilim-sanat dünyamızda ne kadar kökleşmiş olduğunu gösteriyor. Bu da geçer Ya Huuu"

gz3cca-x0bibmz8.jpg


SADIK BATTAL KİMDİR?

Lisans ve yüksek lisans eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Radyo-Sinema-Televizyon bölümünde yaptı. Doktorasını ise yine aynı üniversite de 2003 yılında tamamladı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Meslek Yüksekokulu'nda radyo televizyon yayıncılığı bölümü öğretim üyesi olarak görev yaptı. Halen Gaziantep Üniversitesi'nde öğretim üyesi. 2006 yılında Vadi Yayınları'ndan çıkan Asıl Film Şimdi Başlıyor adlı kitabı çok ses getirdi. Yavuz Turgul'un Dünyası adlı belgeseli çeşitli festivallerde gösterim hakkı kazandı. Ülke Tv'de Pazar günleri saat 21'de yayınlanan Tahta Köprü programını hazırlayıp, sundu.
Yönetmenliğini Yaptığı Belgesel Filmler
Yücel Çakmaklı Belgeseli - 2011
Metin Erksan'ın Tutkusu - 2009

Türk Sinemasından Portreler: Tolgay Ziyal, Türk Sinemasının Perde Arkası - 2009
28. İstanbul Uluslararası Film Festivali, Akbank Galaları, Gösterim Seçkisi. 2009

Yavuz Turgul'un Dünyası- 2008
27. İstanbul Uluslararası Film Festivali, gösterim. 17 Nisan 2008
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Cengiz Andiç Kültür Merkezi, gösterim. 6 Haziran 2008
20. Ankara Film Festivali, Profesyonel Belgesel Dalı, Finalist. 2009
Yönetmenliğini Yaptığı Kısa Filmler
Dertli Yoldaş - 2015
3. Zeugma Film Festivali, Gaziantep Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü Film Seçkisi. 2015

Kuşları Beklerken - 2015
3. Zeugma Film Festivali, Gaziantep Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü Film Seçkisi. 2015

Yolda - 2015
3. Zeugma Film Festivali, Gaziantep Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü Film Seçkisi. 2015

Dokuzuncu Senfoniye Ek - 1991 .... Kurmaca, 00:13:00
Yayınlanmış Eserleri
Asıl Film Şimdi Başlıyor - 2006

1kapakresim.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN