Türkiye İsrail aleyhindeki Soykırım Davası'na müdahillik beyanını sundu: 46 sayfalık dosya UCM’de

Türkiye İsrail aleyhindeki Soykırım Davası'na müdahillik beyanını sundu: 46 sayfalık dosya UCM’de

Türkiye, üç aydır adım atmadığı İsrail aleyhindeki Soykırım Davası'na müdahillik beyanını, Uluslararası Adalet Divanı'na sundu. Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel, "Dilekçemiz 46 sayfadan oluşuyor. Bütün bilgi, belgelerle birlikte çok kapsamlı bir dosya olduğunu belirtmek istiyorum. Bundan sonra müdahillikle ilgili çalışmalarımız devam edecek" dedi.

Uzun bir süredir adım atması beklenilen Türkiye, bugün Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) İsrail'in yargılandığı Soykırım Davası'na resmen müdahil oluyor.

Lahey Uluslararası Adalet Divanı’na başvuru için dosyalar mahkemeye sunuldu.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel, Lahey’de Türkiye’nin Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail aleyhinde açtığı soykırım davasına müdahillik başvurusu öncesinde açıklamalarda bulundu.

"İsrail’in yaptığı katliamın delilleri dosyamızda var" diyen Yüksel, "Filistinlilerin haklarını sonuna kadar savunacağız" dedi.

Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanı'na taşıyarak 29 Aralık 2023'te dava açmıştı.

Türkiye, İsrail'in yargılandığı soykırım davasına müdahil oldu: Dosyalar Lahey'de - 1TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel

ULUSLARARASI KATILIM GENİŞLİYOR

Türkiye'nin yanı sıra, İspanya dahil birçok ülke de davaya müdahil olmuş veya müdahil olacağını açıklamış durumda. Filistin Yönetimi, İrlanda, Belçika, Mısır, Meksika, Kolombiya, Nikaragua, Libya, Maldivler, Şili ve Küba da davaya katılan ülkeler arasında yer alıyor. Bu ülkeler, Gazze'deki insan hakları ihlallerine karşı ortak bir duruş sergileyerek İsrail'e karşı uluslararası baskıyı artırmayı hedefliyor.

YÜKSEL: 7 EKİM'DEN BERİ SOYKIRIM KASTI VAR

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel, mahkeme önünde yaptığı açıklamada, "Netanyahu'nun oturması gereken yer sanık sandalyesidir" dedi.

Yüksel, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına ilişkin şunları söyledi:

"Öldürme eylemi var. Soykırım kastı 7 Ekim'den itibaren var. İsrailli yetkililerin açıklamalarında 'Kadın, çocuk demeden öldürün" denildi. Güney Afrika'nın belgelerinde de bunlar video olarak gösterildi. İsrail hükümetinin Gazzelileri yok etme kastıyla hareket ettiklerini görüyoruz."

Yüksel ayrıca İsrail'in Gazzelileri güvenli bölge olarak nitelendirilen Refah'a sürüklediklerine işaret ederek, "Orada da insanları acımasızca öldürdüler. Açlıktan ölen çocukların da olduğunu gördük. Bunlar, soykırım suçlarının işlendiğinin kanıtları" ifadelerini kullandı.

Eylemlerin şimdiye kadar İsrail'in yanına kâr kaldığını söyleyen Yüksel, "Ancak Türkiye, haklının mazlumun yanında olarak bu davanın en iyi şekilde devam etmesini sağlayacaktır" diye ekledi.

BEKLENEN ADIM UZUN SÜRE GELMEDİ

Tel Aviv’e karşı eleştirilerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuyla ilgili olarak, “Belge sağlıyoruz” demişti. Üç ay önce de Türkiye’nin davaya müdahil olacağı duyuruldu bundan iki ay önce de “Çalışmaları nihayetlendireceğiz” açıklaması yapıldı. Ancak beklenen adım bir türlü gelmemişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN