Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuri Uşakov, Türkiye'nin BRICS'e tam üyelik başvurusunda bulunduğunu teyit etti. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in "Somut bir gelişme olursa sizinle paylaşırız." dediği üyelik başvurusunu Kremlin doğruladı. Dışişleri Bakanlığından konuya ilişkin henüz bir açıklama gelmedi.
Bloomberg'in ortaya attığı, Türkiye'nin BRICS'e tam üyelik başvurusunda bulunduğu iddiasına Türk kaynaklar henüz açıklık getirmemişken Rusya başvuruyu doğruladı.
Rusya'da Devlet Başkanı Dış Politika Danışmanı olan Yuri Uşakov, Rusya’nın Vladivostok kentinde düzenlenen 9. Doğu Ekonomik Forumu’nda gazetecilere yaptığı açıklamada, "Türkiye tam üyelik başvurusunda bulundu. Teklifi değerlendireceğiz." dedi.
Uşakov, daha önce verdiği demeçte, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekim ayında düzenlenecek BRICS Zirvesi’ne katılacağını duyurmuştu.
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik dün düzenlediği basın toplantısında, resmen başvurulduğuna dair yorum yapmamış, Türkiye'nin BRICS'e üye olmak istediğini vurgulayarak, "Somut bir gelişme olursa biz onu sizle paylaşırız." demişti.
'DİPLOMATİK İNTİHAR'
Eski ABD Büyükelçisi Namık Tan, bugün sosyal medya hesabında konuya ilişkin değerlendirmesinde, BRICS'e üyeliğin "diplomatik intihar girişimi" niteliğinde olacağını ifade etti.
Türk kaynaklarınca henüz doğrulanmayan haberin zamanlamasına dikkat çeken Tan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın 28 Ağustos'ta Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarının Gymnich adı verilen gayriresmî toplantısına katıldığını hatırlatarak, toplantıda istiskale (soğuk davranışlara) maruz kaldığı için böyle bir söylentiyi çıkarmış olup olmayacağını sorguladı.
'BAŞVURUYU AK PARTİ GENEL MERKEZİ YAPMIŞTIR'
Eski Rusya Ticaret Müşaviri Aydın Sezer ise sosyal medyada yaptığı paylaşımda, Türk tarafındaki sessizliğin Batı'ya bir mesaj ya da Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in sabrını test etmek anlamını taşıyabileceğini ifade etmiş; aynı zamanda, haberin başka bir ülkenin "provokasyon" eylemi olabileceğini vurgulamıştı.
Sezer, ayrıca, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in açıklamalarını, "BRICS'e üyelik müracaatı yapılmışsa bunu AKP Genel Merkezi yapmış." sözleriyle değerlendirdi ve Dışişleri Bakanlığının başvurudan habersiz olabileceğini öne sürdü.
TÜRKİYE 1999'DAN BERİ AB ADAYI
10-11 Aralık 1999 tarihlerinde Helsinki'de yapılan Helsinki Zirvesi'nde Avrupa Birliği'ne (AB) adaylığı resmen onaylanan Türkiye'nin 25 yıl aradan sonra BRICS'e üye olmasının ABD ve Batı cenahında nasıl bir yanıt bulacağı ise merak konusu.
BRICS ÜYELERİ EKİMDE TOPLANACAK
BRICS, 2006 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından kuruldu ve 2011 yılında Güney Afrika katıldı. 1 Ocak 2024'te Mısır, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Etiyopya gruba tam üye oldu. Bu yıl Rusya'nın başkanlık edeceği oluşumun üyeleri, 22-24 Ekim'de Kazan'daki zirvede bir araya gelecek.
Türkiye'nin BRICS'e üyeliğinin Kazan'daki zirvede ele alınması bekleniyor.
'AVRUPA VE ABD, TÜRKİYE'NİN ÜYE OLMASINA TEPKİ GÖSTERECEKTİR'
KARAR yazarı-Uluslararası İlişkiler Uzmanı Mensur Akgün, Türkiye'nin başvurusunun Avrupa'da ama özellikle de Amerika'da, öncülüğü Çin ve Rusya tarafından yapıldığı için BRICS’in ne yeni üyelerle genişlemesini ne de işbirliğinin derinleşmesini isteyeceğini söyledi. Akgün, "Çünkü Dolar merkezli uluslararası ekonomik sistemin sarsılmasına ve hegemonyalarının çökmesine kendilerince haklı nedenlerle karşılar. Dolayısıyla Türkiye’nin üye olmasına da tepki göstereceklerdir." yorumunda bulundu.
Türkiye'nin NATO üyesi ve AB adayı olduğunun, dolayısıyla yerinin Batı’da olduğunun vurgulanabileceğini ifade eden Akgün, "G7’nin bir tür alternatifi olan bu yeni yapılanma içinde Türkiye’nin de yer alması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’nin BRICS üyesi olması ne AB üyeliğine engel ne de NATO bünyesindeki sorumluluklarını yerine getirmesine." dedi.