MEB duyurdu: İlkokullarda sınav yapılmayacak

MEB duyurdu: İlkokullarda sınav yapılmayacak

MEB'in yayımladığı yeni eğitim ve öğretim yılı hazırlık genelgesine göre; sonuç odaklı ölçme sisteminden süreç odaklı ölçme sistemine geçilecek. Bu yaklaşımla "sınavsız değerlendirme" okul öncesi, 1., 2. ve 3. sınıflardan sonra 4. sınıfları kapsayacak şekilde genişletildi. Sınav yerine öğrencilerin muhakeme ve akıl yürütme becerileri geliştirilerek "durum değerlendirmesi" yapılacak.

ÇAĞLA TAŞCI

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni eğitim öğretim yılı hazırlık genelgesini yayımladı.

SÜREÇ ODAKLI EĞİTİM SİSTEMİNE GEÇİLECEK

Genelgeye göre; yeni eğitim döneminde ilkokullarda ölçme değerlendirme uygulamaları yapılacak. Okullarda sonuç odaklı ölçme sisteminden, süreç odaklı ölçme sistemine geçilecek.

Öğretmenler ders etkinlikleri sırasında sürekli ölçme faaliyetleri yürütecek. Öğrencilerin verilen yönergeleri anlaması, doğru adımlar atması ve istenileni ortaya koyması ile öğretmenin de anında geri bildirim vermesi şeklinde sınıf içi ölçme yapılacak.

İLKOKULLARDA SINAV SAATİ KALDIRILDI

Bu yaklaşımla; okul öncesi ile 1., 2. ve 3. sınıflarda yıllardır uygulanan "sınavsız değerlendirme" artık 4. sınıfları da kapsayacak şekilde genişletildi ve ilkokullarda sınav saati uygulaması kaldırıldı.

Bunun yerine ilkokullarda tüm sınıf kademelerinde ölçme sistemi, süreç odaklı öğrenme yaklaşımıyla öğrenci gelişim dosyasına göre olacak.

Öğrencilerin gelişim düzeyleri, öğretmen rehberliğinde gerçekleştirilen bireysel ve grupla yapılan etkinliklere katılım gözlem formları, oyun temelli değerlendirmeler ve verilen görevleri yerine getirme gibi ölçme araçlarıyla takip edilecek.

Sınavlara hazırlık ve sınav başarısı için öğrencilere test çözdürmek yerine öğrencilerin muhakeme ve akıl yürütme becerilerinin geliştirilmesi gerektiği bakış açısıyla "durum değerlendirmesi" yapılacak.

EK KAYNAK ALDIRILMAMASI İÇİN TEDBİRLER ALINACAK

Öğrencilerin gereksiz ek kaynaklarla yüklenmemesi için mevcut kaynakların dışında ek kaynak aldırılmaması adına sıkı tedbirler uygulanacak.

FAALİYETLER HAKKINDA VELİLER BİLGİLENDİRİLECEK

Ayrıca, okul-aile iş birliğinin güçlendirilmesi amacıyla, veliler yeni dönemde okullarda yürütülen çalışmalar ve uygulanan faaliyetler hakkında düzenli olarak bilgilendirilecek. Bu bilgilendirmeler ile velilerin okul süreçlerine daha etkin katılım sağlamaları hedefleniyor.

'KAYIT PARASI' GİBİ İSİMLERLE ÜCRET ALINMAYACAK

Öte yandan, okullarda sınıf mevcutlarında azalma görülmesi durumunda, şubelerin birleştirilmesi gibi düzenlemeler yapılacak.

Özellikle "kayıt parası" veya başka bir isim altında velilerden zorunlu ücret talep edilmesi gibi uygulamalar ortadan kaldırılacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN