Erdoğan: Bu ülkenin hekimlere hem ihtiyacı hem de vefa borcu var

Erdoğan: Bu ülkenin hekimlere hem ihtiyacı hem de vefa borcu var

Türkiye'deki 'hekim göçü'ne ilişkin doktorlar için 'gidiyorlarsa gitsinler sözlerini kaydeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan yeni açıklama geldi. Erdoğan, ''Bu ülkenin hekimlere hem ihtiyacı vardır hem de vefa borcu vardır. Rabbim tüm hekimlerimizden ve sağlık çalışanlarımızdan razı olsun, yokluklarını göstermesin.'' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Beştepe'de gerçekleştirilen 14 Mart Tıp Bayramı etkinliğinde açıklamalarda bulundu.

Hekim ve hâkim kavramlarının aynı kökten geldiğini hatırlatan Erdoğan, ''Ülkemizi küresel sağlık sistemi içinde mümkün olan en iyi yere getirmek istiyoruz. Elbette sağlık denilince akla ilk gelen hekimdir. Bilindiği gibi hekim ve hâkim kavramları aynı kökten geliyor bu iki kavramın ortak özelliği ilmi hikmette mütehassıs bu tür kişileri ifade etmesidir. Hakimliğin ve hekimliğin binlerce yıldır en muteber meslekler olmasının gerisinde bu meslekleri icra edenlere atfedilen hikmet yatıyor. Nitekim bugünkü tıp ve eczacılık alanlarını kapsayan hekimlik mesleği insanlığın sağlığını muhafaza yanında onların cehaletin yol açtığı hastalıklardan da korumak anlamında kullanılmıştır.

Batı toplumlarında hekimler ile dini değerlerin temsilcileri genellikle çatışma halindeyken bizim medeniyetimizde hizmetlerini beraberce yürütmüştür. Tıp alanında hizmet veren büyük alimlerimizin hemen hepsinin dini konularda söz sahibi olmalarının temelinde işte bu hakikat yatıyor. Hekimlik mesleğini ve ilmini beraberce ifade eden tıp kelimesinin günümüzde bu işin eğitimini veren okullarımızda yaşıyor olması da ayrıca önemlidir. Sizler herhangi bir uğraşın değil, insanoğlunun sahip olduğu ve olabileceği bilginin en üst derecesi içerisinde görülebilen ulvi bir mesleğin mensuplarısınız. Hekimlikteki hatanın bedeli doğrudan insan hayatı olabilmektedir. Bu da hekimlik mesleğinin eğitiminden icrasına her aşamasında bilginin becerinin ahlakının ve insan merkezli bakışın en süt seviyede tutulmasını mecburi kılmaktadır.'' dedi.

''HEKİMLERİMİZİ TEBRİK EDİYORUM''

Türkiye'yi küresel sağlık sistemi içerisinde mümkün olan en iyi yere getirmek istediklerinin altını çizen Erdoğan, ''Tüm sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramını tebrik ediyorum. Salgın döneminde sağlık sistemimizin ayakta tutulması için gece gündüz gayret gösteren hekimlerimiz ile sağlık çalışanlarımızın tamamına şükranlarımı sunuyorum. Yerli aşımız TURKOVAC'ın geliştirilmesi başta olmak üzere pek çok başarıya imza atan hekimlerimizi araştırmacılarımızı tebrik ediyorum.

Dünya Sağlık Örgütü, sağlık kavramını fiziksel ve ruhsal açıdan tam bir iyilik kavramı olarak tanımlıyor. Ülkemizi küresel sağlık sistemi içinde mümkün olan en iyi yere getirmek istiyoruz. Bilginin ve verinin en önemli değer haline geldiği bu dönemde sağlık sektörü giderek güçlenmektedir. Elbette sağlık denilince akla ilk gelen hekimdir. Hekim ve hakim kavramları aynı kökten geliyor.'' diye konuştu.

''BU ÜLKENİN HEKİMLERE HEM İHTİYACI HEM DE VEFA BORCU VAR''

Hekim göçü gerçekleştiren doktorlar için geçen hafta 'varsın gidiyorlarsa gitsinler.' Bizler de üniversiteleri yeni bitiren doktorlarımızı buralarda istihdam ederiz, buralar boş kalmaz merak etmeyin' diyen Erdoğan, sağlık çalışanları hakkında bir kez daha açıklamalarda bulundu.

Erdoğan bu kez ''Salgın döneminde faaliyete geçirdiğimiz hastanelere isimlerini verdiğimiz hekimlerimiz ortak özellikleri ile ön plana çıkmıştır. Bu ülkenin hekimlere hem ihtiyacı vardır hem de vefa borcu vardır. Ben bu vesile ile ebediyete uğurladığımız tüm hekimlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, mekanları cennet olsun. Rabbim tüm hekimlerimizden ve sağlık çalışanlarımızdan razı olsun, yokluklarını göstermesin.'' dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

DÜNYA HASTALARINI ÜLKEMİZE GÖNDERSİN

Bizim medeniyetimizde hekimlik mesleği hikmet dediğimiz en üst seviye bilginin içinde değerlendirilir. Sizler ulvi bir mesleğin unsurlarısınız. 19 şehir hastanesi ile dünya ile rekabet halindeyiz. İstiyoruz ki dünya, hastalarını ülkemize göndersin. Ülkemiz hastanelerindeki araç gereçler sayı ve nitelik bakımından eşine az rastlanır vaziyettedir. Bizim kadar büyük potansiyeli olan pek az ülke var.

SAĞLIK ALANINDA YENİ DÜZENLEMELER

Bugüne kadar gösterdiğimiz çabalara rağmen halen çözüme kavuşturulamamış hususlarda hekimlerimizin beklentilerini biliyoruz. En üst düzeyde beklentileri karşılayacak bir paketin hazırlıklarını yürütüyoruz. İlk müjdemiz sağlık çalışanlarına yapılan saldırılarla ilgili sıkıntıları kati olarak çözecek bir düzenlemedir. Sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri dolayısıyla veya sırasında yapılan kasten yaralama suçu CMK kapsamında kataloğa dahil ediliyor. Böylece bu tür suçlar konusunda izlenecek yok uygulayıcı hakim ve savcılar bakımından görünür hale getiriliyor. Bu düzenleme ile kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellenmesi suçuna verilen ceza sağlık hizmetleri söz konusu olunca artırılıyor.

İkinci müjde olarak sağlık çalışanları ilgili bir mesleki sorumluluk kurulu oluşturuyoruz. Tüm sağlık mensuplarının mesleklerinin icrası kapsamında yaptıkları teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle ceza soruşturması açılabilmesi bu kurulun iznine bağlı olacaktır.

Kamu kurum ve kuruluşlarıyla devlet üniversitelerinde görev yapan sağlık personeline bu kapsamdaki uygulamaları nedeniyle idare tarafından ödenen tazminatın rücu ettirilip ettirilemeyeceğine de bu kurul karar verecek. Rücu da ancak kasıt durumunda yapılabilecektir. Mesleki sorumluluk kurulu kararlarından dolayı idari ve mali, açıdan mesul tutulamayacaktır. Böylece sağlık çalışanlarımızın bu iki önemli sorununu kökten çözüyoruz.

Üçüncü müjdemiz sağlık çalışanlarımızın ücret düzenlemesi ile ilgili. Sağlık çalışanlarımızın maaş ödeme sistemlerinde ve maliye haklarında önemli iyileştirmeler sağlıyoruz. Sağlık personelin sabit ek ödemeleri merkezi yönetim bütçesine alınarak aylıkların tek bir bordro ile ödenmesi temin edilecektir. Bu uygulama Üniversite hastaneleri için de hayata geçirilecektir. Sağlık Bakanlığı döner sermaye dağıtım sistemi döner sermayeden ödemeye yapılmayan hastane kalmayacak şekilde etkinleştirilecektir. Merkezi yönetim bütçesinden performans ödemeleri için ilave kaynak aktarılarak sağlık personelin döner sermayeden alacakları ek ödemelerde de artış yapılacaktır.

Dördüncü müjdemiz sağlık çalışanlarımızın ücretlerinde yaptığımız bu iyileştirmelerin emeklilerine de yansıyacak olmasıdır. Hekimlerimiz bordroya tabii ücretleri emekli olduktan sonraki maaş kayıplarını da telafi edecek şekilde düzenlenecektir. Hemşireler başta olmak üzere lisans mezunu sağlık çalışanlarının 3600 ek gösterge kapsamına alınacak olmalarını da hatırlatmak istiyorum. Bu çalışma yapılırken hekim emeklilerinin maaşları da yeniden ele alınacaktır.

Beşinci müjdemiz de aile hekimlerimizdir. Onların da temel ücretlerinde artış yapılacaktır. Biz birbirimizi para, pul, mevki için değil sadece Allah için sevdiğimiz sürece güçlüyüz. Son iki asırdır cumhuriyetimizin kuruluşundan beri yakaladığımız bu fırsatı değerlendirmek mecburiyetindeyiz.

Büyük ve güçlü Türkiye'nin inşasını tamamlayıncaya kadar hiçbirimize tereddüt etmek, küsmek, hele hele pes etmek yoktur. Aksi takdirde bizi tarih de millet de evlatlarımız da bu toprağın altındaki büyüklerimizi de affetmez. Hekimlerimizden kendi alanlarındaki gayretleri ve başarıları yanında işte bu büyük davanın da öncesi sancaktarı lokomotifi olmalarını bekliyoruz. Bu öyle büyük bir dava öyle büyük bir sorumluluktur yükünü de kazancını da şan ve şerefini de hiçbir maddi unsurla tarif etmek mümkün değildir.''

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (86)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
86 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN