Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es-Sisi ile ortak basın toplantısı düzenledi. 'Mısır ile iş birliğimizi ileriye taşıyoruz' diyen Erdoğan "Doğalgaz ve nükleer enerji başta olmak üzere Mısırla enerji alanında iş birliğimizi geliştirmek arzusundayız. Kültürel ve beşeri köprülerimizi geliştirmek için gayret içindeyiz. Turizm alanına da yansıyacağını düşünüyorum." dedi.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti üzerine bugün Türkiye'ye ilk kez resmi ziyarette bulundu. Bu,12 yıl aradan sonra Mısır'dan Türkiye'ye cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret oldu. İki lider çeşitli konularda 17 anlaşma imzaladıktan sonra ortak basın toplantısı düzenledi.
Açıklamalarında İsrail'e sert çıkarak 'Gazze' vurgusu da yapan Erdoğan'ın "Doğalgaz ve nükleer enerji başta olmak üzere Mısırla enerji alanında iş birliğimizi geliştirmek arzusundayız. Kültürel ve beşeri köprülerimizi geliştirmek için gayret içindeyiz. Turizm alanına da yansıyacağını düşünüyorum." ifadeleri dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından önemli başlıkla şöyle:
-Mısır Cumhurbaşkanını ülkemizde ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum.
-Kahire ziyaretim ilişkilerimizde yeni bir dönüm noktası olmuştu. O günden bugüne iş birliğimizi en üst seviyede tuttuk. Bölgemizdeki meselelerde daima yakın istişare halinde olduk. Her alanda gelişmekte olan iş birliğimizi daha da ileriye taşıyoruz. Mısırla asırları aşan ortak geçmişe ve yakın dostluk bağlarına sahibiz.
'STRATEJİK İŞ BİRLİĞİMİZİ YENİDEN YAPILANDIRIYORUZ'
-2 kadim ülkeyiz. Ülkelerimiz arasındaki müşterek çabalarımızla güçlendiriyoruz. Sayın Sisi ile yüksek düzeyli stratejik iş birliği düzeyimizi yeniden yapılandırma kararı almıştık. İlk toplantıyı bugün yaptık. Ticaret ve ekonomi işbirliğimiz en güçlü boyutunu oluşturuyor. Ticaret hacmimizi önümüzdeki 5 yıl içinde 15 milyar dolara çıkarma hedefimizde kararlı bir şekilde ilerliyoruz. Mısır ekonomisine iş adamlarımız önemli katkı sağlıyor. Girişimcilerimizi teşvik ediyoruz. Mısırlı yatırımcıları da Türkiye'ye bekliyoruz.
-Doğalgaz ve nükleer enerji başta olmak üzere Mısırla enerji alanında iş birliğimizi geliştirmek arzusundayız. Kültürel ve beşeri köprülerimizi geliştirmek için gayret içindeyiz. Turizm alanına da yansıyacağını düşünüyorum.
-Toplantılarımızda Gazze başta olmak üzere bölgesel meselelerin çözümüne yönelik düzenli istişareler tesis etme hususunda mutabık kaldık. Türkiye ve Mısır Filistin meselesinde ortak bir duruşa sahip. 11 aydır devam eden soykırımın sona ermesi, insani yardımların engelsiz akışı önceliğimiz.
-İsrail müzakere yürüttüğü muhatabını şehit ederek nasıl bir zihniyete sahip olduğunu göstermiştir.
'NETANYAHU'NUN MISIR'A İTHAMLARINI REDDEDİYORUZ'
-Netanyahu'nun Mısır'a yönelik ithamlarını reddediyoruz. İsrail üzerindeki baskıların artması için elimizden geleni yapıyoruz.
-41 bin masum insanın katillerinin yeri hesap verdikleri mahkeme salonlarıdır. Bazı ülkeler halen İsrail'e destek sağlayacak suça ortak oluyorlar. Katliam politikasını durdurmak için caydırıcı adımlar atılmıyor. İsrail'in bölgemizi gerileme sürüklemesinin önüne geçmek gerek. Yanlıştan bir an önce dönülmesi için çağrımızı tekrarlıyorum.
'KAZAN KAZAN ANLAYIŞI...'
-İstişarelerimizde Gazze'nin yanı sıra, Doğu Akdeniz, Suriye, Libya, Sudan olmak üzere bölgesel konuları da ele aldık. İstişarelerimizi güçlendirme noktasında kararlıyız. Kazan kazan anlayışıyla münasebetlerimizi ileriye taşıyacağız.
NETANYAHU'NUN MISIR'A YÖNELİK İDDİALARI NEYDİ?
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 2 Eylül'deki (2024) basın toplantısında, Gazze'de savaşın hedeflerinin gerçekleşmesinin Philadelphi Koridoru'ndan geçtiğini belirterek, ülkesinin oradan çıkmayacağını duyurmuştu.
Gazze'de ölü bulunan esirin, İsrail'i "ölümcül saldırılar" konusunda uyardığı ortaya çıktı
Netanyahu, "Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki sınır üzerinde bulunan Philadelphi Koridoru'nu terk ettiğimiz anda, silahların, savaş malzemelerinin, füze üretimi için gerekli teçhizatın, tünel kazmayı sağlayacak makinelerin büyük bir şekilde sızmasının önünde hiçbir engel olmayacak" ifadelerini kullanmıştı.
"(Philadelphi Koridoru'nda) Herhangi bir engel bulunmadığı için Gazze'nin İsrail için büyük bir tehdit haline geldiğini" iddia eden Netanyahu, Gazze'deki savaş imkanlarının İran'ın gözetimi, finansmanı ve yönlendirmesiyle gerçekleştiğini öne sürdü. Mısır Dışişleri Bakanlığı, İsrailli yetkililerin Philadelphi Koridoru'na ilişkin tüm iddialarını reddettiklerini söylemişti.