Son 4 yılda her 100 kişiden 3'üne silah ruhsatı verildi: 2.5 milyon kişi silahlandı

Son 4 yılda her 100 kişiden 3'üne silah ruhsatı verildi: 2.5 milyon kişi silahlandı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in İçişleri Bakanlığı’na sunduğu soru önergesine verilen yanıt, son yıllarda Türkiye’deki silahlanma oranının giderek arttığını ortaya koydu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından açıklanan verilere göre, 1 Ocak 2020 ile 13 Haziran 2024 tarihleri arasında Türkiye genelinde toplamda 2 milyon 579 bin 553 adet silah ruhsatı düzenlendi. Bu ruhsatların büyük kısmı, taşıma, bulundurma ve av tüfeği türlerinden oluşuyor.

İçişleri Bakanı Yerlikaya'nın verdiği yanıtta dikkat çeken bir diğer bilgi ise, ruhsatlı silahların büyük kısmının kamu görevlilerine verildiği. Haziran 2024 itibarıyla 306 bin 673 kamu görevlisi, 215 bin 134 emekli kamu görevlisi ve 105 bin 181 meslek mensubuna taşıma ruhsatı verildiği açıklandı. Bu toplamda 626 bin 988 taşıma ruhsatına denk geliyor.

'BU KADAR YÜKSEK SAYIDA SİLAHIN DOLAŞIMI KAMU DÜZENİ AÇISINDAN RİSKLER TAŞIYOR'

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, artan silah ruhsatı sayılarına ilişkin yaptığı açıklamada, bireysel silahlanmanın tehlikeli boyutlara ulaştığını belirterek, “Son yıllarda ruhsatlı silah başvuruları ciddi oranda artmış durumda. Birçok toplumsal olayda, trafikte ya da kutlamalarda silahlar kullanılıyor. Bu durum, toplumsal huzursuzluğu artırıyor” dedi. Gürer, silahlanma oranındaki artışın, sadece ruhsatlı silahlarla sınırlı kalmayıp, ruhsatsız silahların da sayısının hiç de az olmadığını vurguladı.

'VERİLERİN ŞEFAF BİR ŞEKİLDE PAYLAŞILMASI GEREKİYOR'

Gürer, silah kullanımı konusunda toplumsal kaygıların büyüdüğünü belirterek, “Bu kadar yüksek sayıda silahın dolaşımı, güvenlik ve kamu düzeni açısından ciddi riskler taşıyor. Silah üretimi ve dağıtımına ilişkin verilerin daha şeffaf bir şekilde paylaşılması, toplumsal kaygıların giderilmesine yardımcı olabilir” şeklinde konuştu.

Bakan Yerlikaya, koruma hizmetlerinin 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu çerçevesinde yürütüldüğünü, her yıl Ocak ayında koruma ihtiyacı olan kişilerin durumunun gözden geçirildiğini ve koruma hizmetlerinin gizlilik ilkelerine uygun şekilde sunulduğunu açıkladı.

Ömer Fethi Gürer, son yıllarda yaşanan silah kullanımı olaylarının artışı ve silah ruhsatı başvurularındaki ciddi yükselişin, toplumsal güvenlik açısından önemli bir tehdit oluşturduğunu belirterek, bu konuda önleyici ve caydırıcı çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi. Gürer, özellikle silah üretimi ve dağıtımı konusunda daha fazla veri sağlanarak toplumda şeffaflık sağlanması gerektiğini vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN