Sinan Ateş suikastında savcı krizi sürüyor: 5 ay içinde iddianame hazırlanmazsa herkes serbest

Sinan Ateş suikastında savcı krizi sürüyor: 5 ay içinde iddianame hazırlanmazsa herkes serbest

Sinan Ateş suikastı davasında bir savcı krizi daha yaşandı. Dosya, iki aylık izinden dönen savcı Ayhan Ay'dan alındı. Ay'ın UYAP'tan dosyayı görme yetkisi de kaldırıldı. Soruşturmanın uzaması bazı tutuklu şüphelilerin tahliye olması riskini doğurdu. Temmuz ayına kadar iddianame hazırlanmazsa Ocak 2023'te tutuklanan tetikçi Eray Özyağcı, Dodo lakaplı Doğukan Çep, Emre Yüksel, Tolgahan Demirbaş, Serdar Öktem, özel harekât polisleri Muratcan Çolak ve Aşkın Mert Gelenbey temmuzda tahliye olabilir.

Ankara'nın Çankaya ilçesinde geçtiğimiz yılın son günlerinde meydana gelen, eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in hayatını kaybettiği menfur saldırı, Türkiye'nin gündeminden düşmüyor. 30 Aralık 2022'de, Çukurambar semtinde yaşanan bu olayın soruşturması, adeta bir diziye dönüşen savcı değişiklikleriyle devam ediyor. Tetikçi Eray Özyağcı'nın 5 kurşunla gerçekleştirdiği saldırının ardından 22 şüpheli tutuklandı ve soruşturma derinleşirken, Ankara Cumhuriyet Savcısı Ayhan Ay'ın dosyadan alınması yeni bir boyut kazandırdı.

DW Türkçe'den Alican Uludağ'ın haberine göre soruşturma süreci, Savcı Ay'ın sağlık gerekçesiyle izne çıkması ve görevine geri dönmesine rağmen dosyaya yeniden atanmamasıyla karmaşık bir hal aldı. Bu süreçte, Ay'ın UYAP'tan dosyayı görme yetkileri de kaldırıldı. Soruşturmanın bu önemli aşamasında, şimdiye kadar elde edilen bulgular ve tutuklamalar, çeşitli isimlerin karıştığı iddiaları gündeme getirdi. Bu isimler arasında, Ülkü Ocakları'nın mevcut ve eski yöneticilerinin bulunması, olayın siyasi boyutunu da ön plana çıkarıyor.

ZAMANA KARŞI YARIŞ

Ancak soruşturma, savcı değişiklikleri ve iddialar arasında sürüklenirken, tutuklu şüphelilerin yaklaşan tahliye tarihleri, adaletin zamanla yarıştığını gösteriyor. Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre, ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçlarda maksimum tutukluluk süresi 1 yıl 6 ay olarak belirlenmişken, bu sürenin Temmuz 2024'te dolacak olması, soruşturmanın hızlandırılması gerektiğini işaret ediyor.

Yerel seçimler öncesi yaşanan bu gelişmeler, soruşturmanın siyasi bir boyut kazanmasına ve adliye koridorlarında çeşitli spekülasyonlara neden oluyor. Özellikle, bazı kritik şüphelilerin durumunun ne olacağı ve iddianamenin ne zaman hazırlanacağı merak konusu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN