Silinen borç miktarı ve mükellef sayısı açıklandı: 4 milyar TL’yi aştı

Silinen borç miktarı ve mükellef sayısı açıklandı: 4 milyar TL’yi aştı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in, 1 Ocak 2023 öncesinde toplam borcu 2 bin lira ve altında olan kişilerin borçlarının silinmesiyle ilgili sorusuna Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten yanıt geldi. Şimşek, 6 milyon 818 bin 285 kişinin toplam 4 milyar 20 milyon 616 bin 614,70 TL borcunun silindiğini açıkladı. Gürer, bu borç silme işlemlerinin icra dairelerindeki dosya sayısını azaltmak amacıyla yapıldığını ancak sorunun borç silmeyle çözülmediğini söyledi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in, 1 Ocak 2023 tarihi öncesinde toplam borcu 2 bin lira ve altında olan kişilerin borçlarının silinmesiyle ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e yönelttiği soru önergesi yanıt buldu. Bakan Şimşek, 6 milyon 818 bin 285 mükellefin toplam 4 milyar 20 milyon 616 bin 614,70 TL tutarındaki borcunun silindiğini açıkladı.

GÜRER’İN SORU ÖNERGESİ

Ömer Fethi Gürer, Bakan Şimşek'e şu soruyu yöneltti: “Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan ‘Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair 7440 Sayılı Kanun Genel Tebliği (Seri No: 1)’ kapsamında, 1 Ocak 2023 tarihi öncesi toplam borcu 2 bin lira ve altında olan kaç kişinin borcu silinmiştir?”

6 MİLYON 818 BİN 285 KİŞİNİN BORCU SİLİNDİ

Bakan Şimşek, Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, 7440 sayılı Kanun’un "Diğer Hükümler" başlıklı 10. maddesi gereğince, Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı tahsil daireleri tarafından 6183 sayılı Kanun’a göre takip edilen ve 31 Aralık 2022 tarihinden önce vadesi dolmuş olan borçların 2 bin lirayı aşmayan kısmının silindiğini belirtti. Bu kapsamda 6 milyon 818 bin 285 kişinin toplamda 4 milyar 20 milyon 616 bin 614,70 TL tutarındaki borcu terkin edildi.

İCRA DOSYALARI ARTIYOR

Gürer, borç silme işlemlerinin icra dairelerindeki dosya sayısını azaltmak amacıyla yapıldığını ancak sorunun borç silme ile çözülmediğini belirtti. Gürer, “Bu yıl içinde icra dairelerine sunulan dosya sayısı 4 milyon 937 bin 971'e ulaşmış durumda. 6 milyon 818 bin 285 kişinin borcu silinmesine rağmen, icra dosyalarındaki artış devam etmektedir” dedi. Gürer ayrıca, son bir hafta içinde icra dosyalarında 111 bin 986 yeni dosya artışı olduğunu vurguladı.

VATANDAŞLAR BORÇLANMAYA DEVAM EDİYOR

Ömer Fethi Gürer, vatandaşların bankalara olan borçlarının hızla arttığını belirtti. 5 Temmuz haftasında 3 trilyon 265 milyar TL olan bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının, 12 Temmuz haftasında 31 milyar TL artarak 3 trilyon 297 milyar TL'ye ulaştığını ifade etti. Gürer, “Bu artış, hane halkının finansal yükünün hızla büyüdüğünü göstermektedir. AKP iktidarının ekonomi politikaları halkın refahını artırmak yerine, borç batağını derinleştiriyor” diye konuştu.

TAKİPTEKİ BORÇ MİKTARI DA ARTIYOR

Gürer, bankalar tarafından takibe alınan borç tutarının yılın ilk haftasında 46 milyar 119 milyon TL iken, şu anda 71 milyar 691 milyon TL’ye çıktığını belirtti. Özellikle emekli, işçi, çiftçi ve memurların maaşlarına yapılan zamların yetersiz kaldığını ifade eden Gürer, “Ekonomik krizin etkisiyle artan enflasyon, vatandaşların alım gücünü düşürmekte ve bireyleri borçlanmaya zorlamaktadır. Bu durum, birçok vatandaşın borçlarını ödeyememesine ve icralık olmasına yol açmaktadır. Bu veriler, ülkenin ekonomik yönetimindeki zafiyetleri açıkça ortaya koymaktadır. Ekonomik krizin yükünü en çok çeken kesimler, iktidarın yetersiz politikaları nedeniyle finansal sıkıntılarla boğuşmaktadır.” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN