Yaşadıkları ilçede harçlık çıkarmak için işe koyuldular. Sıfır sermaye ile başladıkları işte kısa sürede tanındılar! 3 kişilik siparişle başladılar, şimdi onlarcasına yetişmeye çalışıyorlar...
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde Halk Eğitimi Merkezi’nin desteğiyle aşçılık eğitimi alan kadınlar, hayallerini gerçeğe dönüştürerek aile bütçelerine katkı sağlıyor. 43 yaşındaki Emine Erçek ve 38 yaşındaki Duygu Önk, sıfır sermaye ile başladıkları yemek yapma işinde kısa sürede ilçe genelinde tanınır hale geldi.
YEMEKLER KURUMLARA TESLİM EDİLİYOR
Aldıkları eğitim sonrası mutfağa olan tutkularını işe dönüştüren Erçek ve Önk, Halk Eğitimi Merkezi’nin mutfağında sipariş üzerine gözleme ve öğle yemeği hazırlıyor. Öğle saatlerine kadar titizlikle paketledikleri yemekleri, resmi kurumlar ve özel kuruluşlara teslim eden kadınlar, işlerini daha da büyütmeyi hedefliyor.
İlk başta üç kişilik yemek siparişleriyle işe koyulan ekip, bugün günde 100 kişiye kadar yemek ulaştırıyor. Özellikle nohutlu tavuklu pilav ve gözleme büyük ilgi görüyor.
“SIFIR SERMAYE İLE BAŞLADIK”
Projede yer alan Emine Erçek, mutfaktaki başarısının yanı sıra Anadolu Üniversitesi Aşçılık Önlisans Programı’na kayıt yaptırarak eğitimini de ilerletiyor.
KADINLARIN GÜCÜ İLHAM VERİYOR
Kadınların emeği ve başarısı, ilçe halkı tarafından da büyük takdir topluyor. Duygu Önk, bu süreçte karşılaştıkları zorlukları şu sözlerle anlattı:
"Halk Eğitimi Merkezi Müdürümüz bizi çok yüreklendirdi. İki aydır buradayız. 3 gün gözleme yaparak başladık. Sıfır sermaye ile başladık. Şu an Çınar'da adımız 'Gözlemeci ablalar' olmuş. Çok güzel kitlelere hitap ediyoruz. En çok tutulan yemeklerimizden biri de nohutlu, tavuklu pilav. Şu anda resmi kurumlar olsun, diğer kuruluşlar olsun artık yemekleri bizden alıyorlar. Her gün telefonlarımız çalıyor, çok mutlu oluyoruz. Hedefimiz tabii ki burada kalmak değil, işimizi daha da büyütmek. Yorulduk, bazen pes ettik ama inandık, emek verdik ve şu an buradayız.
Daha da ileriye gitmek istiyoruz. Kendimize ait bir iş yeri açmak istiyoruz. Bizden yemek alanlar memnuniyetlerini dile getiriyorlar. Biz de mutlu oluyoruz, onlar da mutlu oluyor. Buradan kazandığımla mutfağıma katkı sunuyorum."
Yemek satışından elde ettikleri kazançla aile bütçelerine katkı sağlayan kadınlar, aynı zamanda çevrelerine de cesaret ve ilham kaynağı oluyor.
“GÖREVİMİZ KADINLARI MESLEK SAHİBİ YAPMAK”
Çınar Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Oya Sevinç Ekin, kadınların kısa sürede yoğun taleplerle karşılaştığını belirtti. Kadınların başarısıyla gurur duyduğunu ifade eden Ekin, şu açıklamalarda bulundu:
"Görevimiz kadınlarımızı, gençlerimizi meslek sahibi yapmak. Bunu da yerine getirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Yapılan yemekleri dershanelere, kurslara, resmi kurumlara veriyorlar. Fiyatlar da uygun olduğu için talep görüyor. Talepleri karşılamaya çalışıyorlar."