Sayaçlar tarih olacak! Bu bitki bedava elektrik üretiyor: Evine alıp koyan yüksek faturayı unutuyor

Sayaçlar tarih olacak! Bu bitki bedava elektrik üretiyor: Evine alıp koyan yüksek faturayı unutuyor

Ay sonunda elektrik faturası yüksek gelecek korkusu sona eriyor. Sayaçları adeta tarih ediyor evine bir kez koyan yüksek fatura derdini unutuyor. Bitki değil adeta ekonomi anahtarı. Evinde bu bitkiye yer veren ücretsiz elektriğin tadını çıkarıyor. İşte tüm detaylar…

Teknoloji değişip gelişirken hayatımızın içerisinde dahil olan yeni yöntemlerde herkesi şaşırtıyor. ABD'de bulunan Binghamton Üniversitesi'ndeki araştırma ekibi bakteri gücüyle çalışan biyopiller üzerinde yaptıkları araştırmalar ile birlikte karbondioksitle beslenen ve oksijen salan hatta cüzi miktarda elektrik üretebilen yeni yapay bir bitki üretimi için kolları sıvadı. Interesting Engineering Sitesi üzerinden yapılan açıklama doğrultusunda profesör Seokheun Choi ve doktora öğrencisi Maryam Rezaie, 5 biyolojik güneş hücresi ve fotosentetik bakteriler kullanarak eğlence amacıyla yapay bir yaprak tasarladı. Bu konsept üzerinde daha geniş bir çalışma gerçekleştiren ikili yelpazenin nasıl kullanılabileceği konusunda çalışmalarını ilerletti.

YAPAY BİTKİDEN ELEKTRİK ÜRETTİ

Yapılan araştırmalar doğrultusunda ekip ilk bitki 5 yaprakla geliştirirken daha sonra karbondioksit yakalama oranları ve oksijen üretme kapasitelerini tek tek inceledi. Bitkinin mevcut güç üretiminin yaklaşık 140 mikrowatt olduğunu belirten Choi, teknolojiyi geliştirerek minimum 1 milliwattın üzerine çıkmayı hedeflediklerini söyledi. Yapay bitkinin üretmiş olduğu elektrik ile birlikte cep telefonu şarj etme gibi farklı kullanım alanlarına yaygınlaştığını ifade eden Choi, yapay bitkilerin Gelecekte her evin bir parçası olabileceğini de vurguladı. Uzun vadeli yaşam gücünü sağlanması ile birlikte fazla bakteri türü kullanmak ve su, besin maddesi temini gibi bakım gereksinimlerini en aza indirmek için böyle bir çalışma yapıldı belirtildi.

Geleceğin Teknolojisi Yapay Bitkilerle Tanışın: Hem Hava Temizliyor Hem Elektrik Üretiyor!

EVİN ELEKTRİK KAYNAĞI BİTKİLER

Kapalı alanda bulunan karbondioksit seviyesinin çoğunlukla dışarıdakinden çok daha yüksek olduğunu gösteren çalışma özellikle insanların zamanının yüzde sekseninin fazla kapalı alanlarda geçirdiğini göz önüne aldığında sağlık sorunları olduğunu vurguladı. Yapılan araştırmalar ile birlikte siyanobakteriyel karbondioksitin oksijen ve biyoelektriğe dönüştürürken iç mekanda karbon yakalamayı geliştirdiğini de aktardı.

Bitkiler Elektriğe Dönüşüp Evinizi Aydınlatsın • Bigumigu

Yapay bitkiler fotosentezi yönlendirmek için iç mekan ışığını kullanırken iç mekan karbondioksit seviyesinin 5.000 ppm'den 500 ppm’e %90'lık bir azalma sağladığını da aktardı. Doğal bitkilerde görülen %10'luk azalmanın çok ötesinde bir durum olduğu belirtilirken hava kalitesinin iyileştirilmesinin yanı sıra sistemin O2 ve taşınabilir elektronik cihazlara güç sağlamak için yeterli biyoelektrik üretebildiği de görüldü.

FOTOSENTEZ İLE ELEKTRİK ÜRETİYOR

Her yapay yaprağın fotosentez sırasında elektrik ürettiğine değinen çalışma su ve besinler ile birlikte doğal bitki sistemlerini taklit ederek terleme ve kılcal hareket yoluyla bu döngüyü sağladığı belirtildi. Sistemde 2,7 voltluk bir açık devre voltajı yer alırken 140 µW maksimum güç çıkışı görülmektedir. Çalışma doğrultusunda merkezde olmayan yaklaşım artan küresel CO2 seviyelerinin ortasında bulunan bu ürün hava kalitesi ve yenilenebilir elektrik sağlayarak iç mekan ve çevre sorunlarına sürdürülebilir bir çözüm oluşturuyor.

Canlı bitkiden güneş pili üretildi - Dünya Gazetesi

Kovit 19 salgını ile birlikte hava kalitesinin önemi bir kez daha gözler önüne serilirken bu çalışma zehirli madde üretimi yapan halılar, yapı malzemeleri gibi ürünlerin karbondioksit seviyesini azaltarak daha kaliteli bir hava sağladığını aktardı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN