CHP'li Gürer'den 'deprem' mesajı: Sanayi tesisleri deprem riski düşük bölgelere taşınmalı

CHP'li Gürer'den 'deprem' mesajı: Sanayi tesisleri deprem riski düşük bölgelere taşınmalı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye'de deprem riski yüksek bölgelerde yoğunlaşan sanayi tesislerinin kademeli olarak riski düşük bölgelere taşınmasını önerdi. Gürer'e göre, ülke genelinde endüstriyel yatırımların deprem riski olan bölgelerde yapılması yerine, daha az risk taşıyan bölgelere yönlendirilmesi gerekiyor. Özellikle İstanbul gibi deprem riski yüksek illerdeki yoğun sanayi faaliyetlerinin, gelecekte olası afetlerde ciddi sorunlar yaratabileceği belirtiliyor.

Dünya’da gelişen ülkelerin endüstri 5.00 geçtiğine dikkat çeken CHP'li Gürer ülke endüstrisi 3,5 dan 4 ‘e doğru geçerken yeni yatırımların deprem riski olan bölgelerde yapılmaması ve kademeli olarak deprem riski düşük bölgelere taşınması gerektiğine dikkat çekti. Gürer, bu eylemin geleceği doğru planlamak adına önemli olduğunu ifade etti.

Gürer, Türkiye'nin endüstriyel gelişim düzeyinin 3.5 ile 4 arasında değiştiğini vurgulayarak, yeni sanayi yatırımlarının deprem riski olan bölgelerde yapılmaması gerektiğini savundu.

Ayrıca, sanayi tesislerinin sadece depreme dayanıklı olmasının yeterli olmadığını, aynı zamanda afet durumlarında alt yapı hizmetlerinin de güçlü olması gerektiğini dile getirdi.

Gürer, özellikle gıda sanayii, ana metal, motorlu kara taşıtları, tekstil ve kimyasal ürünler gibi sektörlerin İstanbul, İzmir, Bursa, Kocaeli gibi deprem riski yüksek illerde yoğunlaştığını belirtti.

Bu durumun sadece bölgesel dengeleri bozmakla kalmayıp, ülke genelinde gelişmişlik açısından dengesizliklere yol açtığını da ifade etti.

Gürer, sanayileşme açısından en yüksek illeri şöyle sıraladı:

"Gelişen kentlerde yığılmalar bu kentleri dönüştürülmesi halinde dahi sorunun çözülmesi olası kılmamakta. Ülke sanayi bölümleri içerisinde en yüksek paya sahip illere baktığımızda,

Gıda sanayii: İstanbul (yüzde 9), İzmir (yüzde 8.8), Bursa (yüzde 5.4),Konya (yüzde 5,4) ve Balıkesir (yüzde 5,3)

Ana Metal: Kocaeli (yüzde 21,7), Hatay (yüzde10,4), İzmir (yüzde 10),Bursa (yüzde7), Zonguldak (yüzde 6,1)

Motorlu kara taşıtları: Bursa (yüzde 30,2), Kocaeli (yüzde 28,4),Sakarya (yüzde 12,3) Aksaray (yüzde 5,6), İzmir (yüzde 3,9)Tekstil: Gaziantep (yüzde 20,4), Bursa (yüzde 15,3), İstanbul (yüzde 11,3), Tekirdağ (yüzde 11,2), Kahramanmaraş (yüzde 7,8)Fabrikasyon metal: İstanbul (yüzde17,8), Kocaeli (yüzde 13,3), Ankara
(yüzde 11), Bursa (yüzde 8,6), Manisa (yüzde 6,4)

Kimyasal ürünler: Kocaeli (yüzde 17,9) İzmir (yüzde 15,4), İstanbul
(yüzde 14,3) Tekirdağ (yüzde 7,5), Adana (yüzde 7,1) yer tuttuğu görülmektedir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN