Sadece 5 saatte toplayıp terk ediyorlar! Temmuza kalmadan hasadı tamamlanacak! Fiyatı 70 TL’den 25 TL’ye düştü

Sadece 5 saatte toplayıp terk ediyorlar! Temmuza kalmadan hasadı tamamlanacak! Fiyatı 70 TL’den 25 TL’ye düştü

Türkiye'nin tarımda önemli şehirleri arasında yer alan Mersin'in Silifke ilçesinde hasat bu yıl erken tamamlanacak. Sıcak havalar nedeniyle Haziran ayı hasadının erken tamamlanacağını belirten üreticiler ürünlerin güneşten zarar görmemesi için Temmuz’u beklemeden sezon sonunu getireceklerini söyledi.

Mersin'in Silifke ilçesinde 17.000'i açık 3 bini örtü olmak üzere toplam 20.000 dönümde üretilen çilekler için hasat sezonunun sonuna yaklaşılıyor. Sıcaklıklar 37 dereceyi bulurken %80'i aşan nem oranında olumsuz etkilenen ürünler için hasat sezonu hızla devam ediyor. Nisan ayında açık alanda başlayan hasat 2 bölüm dönemi için temmuzu Beklerken Çiftçiler erken olgunlaşan ürünleri zarar görmemesi için hızlıca toplamaya başladı.

SADECE 5 SAATTE TOPLANIYOR

Haziran ayının sıcak geçmesi nedeniyle çilek toplayan tarım işçileri de zor anlar yaşamaya başladı. Güneşten daha az etkilenmeleri için sabah 05:00’te mesaiye başlayan işçiler 10.00'da mesai sonlandırıyor. Vücutlarını kapatan kıyafetler ve şapkalarla sıcaktan korunmaya çalışan işçiler çilekleri toplarken zor anlar yaşıyor.

Tescilli Silifke çileği üreticisinin yüzünü güldürdü

Sandıkları tek tek yerleştirilen ürünler araçlarla Atayurt Sebze ve Meyve Hali’ne gönderiliyor. Tarlada bulunan son ürünlerin toplanması ile birlikte Temmuz ayı gelmeden hasadın tamamlanması bekleniyor.

COĞRAFİ İŞARETİ BULUNUYOR

Silifke Ziraat Odası Başkanı Kemal Gezer, AA muhabirine, 2019 yılında coğrafi işaretle tescillenen Silifke çileğinin rengi, tadı ve aromasının ön planda olduğunu söyledi. Haziran ayı itibarıyla sıcak giden havaların hasat işlemlerini zorlaştırdığını dile getiren Gezer, "Aşırı sıcaklar nedeniyle bir süredir ürünleri 05.00'te toplayıp 10.00'da bırakıyoruz. Çiftçiler, sıcaklık nedeniyle bu yıl umduğunu bulamadı. Yeni sezon için fide ekimine 20-25 Ağustos'ta yeniden başlayacağız. Üreticilerimize yeni sezonda bol kazanç diliyorum." dedi.

Silifke Çileği Karaman'da da Seviliyor

Güneş ile birlikte erken olgunlaşmaya başlayan ürünlerde yanıklar oluşurken sezon başında 80.000 ton olarak hedeflenen rekoltenin 60 bine kadar gerilediği belirtildi. Sezon başı itibariyle çileğin üreticiden kilogram fiyatının 70 TL'ye alındığını dile getiren Gezer, fiyatının 25-35 TL'ye kadar gerilediğini söyledi.

SICAKLAR İŞÇİLERİ KAÇIRIYOR

Kurtuluş Mahallesi'nde 10 dönümlük alanda üretim yapan Mehmet Öztürk, sıcak havaların çilek toplama süreçlerini olumsuz etkilediğini belirtti. İlk hasat döneminde verimin oldukça iyi olduğunu dile getiren Öztürk, ikinci çiçek de sıcak nedeniyle hasadın 20-25 gün öne çekildiğini ifade etti. Fidede olan çileklerin Güneş nedeniyle yandığının altını çizen Öztürk, mevcut çileklerinde sıcak nedeniyle zor bir şekilde toplandığını dile getirdi. Öztürk sektörde işçi sıkıntısı olduğunu belirterek kimsenin tarlaya gelmek istemediğini vurguladı.

Tescilli Silifke çileği 15'ten fazla ülkeye ihraç ediliyor | TRT Haber Foto Galeri

Üretici Halis Kurt meyve veriminin yaklaşık %40 düşüş gösterdiğini ifade etti. Sıcak havalar nedeniyle Yaprakların sararıp kuruduğunu ve Rekolte de düşük olduğunu ifade eden Kurt, 20 dönümlük tarlada 80 ton rekolte beklentisinin 55 tona gerilediğin alt sardı. Girdi maliyetlerinin yüksek olduğuna dikkat çeken Kurt, verimin düşük olması nedeniyle fiyatlarında istedikleri gibi gitmediğini ve bu durumu mağduriyet yarattığını vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN