Gaziantep’in İslahiye ilçesindeki üreticiler, ürünleri sabah erkenden topluyorlar, meyvesinden yaprağına kadar satıyorlar. Bölge halkının en önemli gelir kaynağı olan üründe yılın hasadı oldukça bereketli geçiyor…
İslahiye Ovası’ndaki yaklaşık 50.000 dekarlık arazide “Antep karası”, “Hatun parmağı”, “Kardinal” ve “Sultani” üzümleri yetişiyor. Sabahın ilk saatlerinde bağa giden üreticiler, Mayıs ayının gelmesiyle yeşillenen asmalardaki yaprakları tek tek özenle topluyor.
Zaman zaman imece usulü ile toplanan yapraklar, salamura yapıldıktan sonra geleneksel Türk lezzetleri için hazırlanıyor. İslahiye Ziraat Odası Başkanı Mehmet Köse, üzümün üreticiler için önemli bir gelir kaynağı olduğunu söyledi.
Yağışların çok olmasıyla bağlarda verimin ve kalitenin arttığını belirten Köse, "Üreticiler için üzüm yaprağının ekonomik getirisi güzel. Meyve olarak üzümün sezonundaki fiyatına göre yaprağın getirisi daha fazla” ifadelerini kullandı.
KİLOSU 80 LİRADAN ALICIYA ULAŞIYOR
Asma yaprağı toplayan Feride Pınar da 20 senedir yaprakları salamura haline getirerek sattıklarını ve böylece ev ekonomisine ek gelir sağladıklarını ifade etti.
Üretici Necdet Pınar ise asma yapraklarını taze veya salamura olacak pazara sundukları bilgisini vererek "Hasat sezonunda üzümün tarlada kilogram fiyatı 15 lira civarında. Yaprağın kilosu ise 80 liradan alıcı buluyor." dedi.