Sabah 5’te iş başı yapılıyor 11’de kazana basılıyor! Kokusuyla dünyayı mest ediyor, Dubai’den talep patlaması yaşıyor

Sabah 5’te iş başı yapılıyor 11’de kazana basılıyor! Kokusuyla dünyayı mest ediyor, Dubai’den talep patlaması yaşıyor

5.000 metrekarelik alanda yetişiyor kokusuyla herkesi mest ediyor. Erken gelen sıcaklar hasat süresini etkiliyor Dubai'de satış rekorları kırıyor. Türkiye'nin en güzel kokan şehrinde yetiştirilen ürünler Temmuz ve Ağustos ayında ziyaretçi akınına uğruyor

Türkiye'nin en güzel kokan şehri Isparta'da 1000 ila 5000 metrekare arasında değişen lavanta bahçelerinde hasat süreci başladı. Sıcak havaların etkisiyle birlikte erken başlayan hasat sürecine değinen üretici Baysal Tezcan, hasatta 1 buçuk, 2 ton civarında rekolte beklentisi olduğunu söyledi. Isparta'nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak Köyünde Temmuz ve Ağustos ayları ziyaretçilerle dolu geçiyor. Lavanta bahçeleri ekonomik katkısının yanı sıra görüntüsü ile de turizmin vazgeçilmezi oluyor.

25 YILDIR ÜRETİM YAPIYOR

Isparta'nın Kuyucak Köyünde 25 senedir lavanta üretimi yapan Baysal Tezcan, sıcak havaların etkisiyle birlikte hasat sürecinin erken başladığını söyledi. Hasadım bir hafta öne çekildiğini belirten Tezcan, sabah 5.30 gibi bahçede kesime başladıklarını söyledi. Saat 11'de paydos yaparak lavantaları kazana bastığını söyleyen Tezcan kaynattıktan sonra lavanta yağı çıkardıklarını da aktardı.

Kuyucak Köyü, lavanta tarlaları, ekrandan taşan o güzel kokular… |

Sıcak giden havalar nedeniyle lavantaların erken açtığını söyleyen Tezcan, az olan yağışlar nedeniyle hasadın da zayıf kaldığını vurguladı. Yaş lavantanın 5 TL'den satıldığını ifade eden Baysal Tezcan, yaş lavantaların henüz fiyatında bir belirleme olmadığını geçtiğimiz yıl 39 TL'den satıldığını söyledi. Tezcan, 5000 metrekare arasında değişen lavanta da 1,5,2 ton civarında rekolte beklentisi olduğunun da altını çizdi. Geçen sene Dubai'ye ihracat yaptığını da aktaran Tezcan, bu yıl 100.000 kese lavanta göndermeyi hedeflediklerini aktardı.

DÜNYA PAZARINA GÖNDERİLİYOR

Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, sıcak giden havalar nedeniyle gül ve domates gibi ürünlerde başlayan erken hasadın lavantaları da etkilediğini söyledi. Selçuk, “Isparta'da üretilen lavantalar tıbbı aromatik bitkilerde gül, aronya, kekik yağı olduğu gibi lavanta yağımızda çıkar. Lavantadan elde ettiğimiz lavanta yağı Avrupa ülkelerine, Hollanda, Fransa'ya gidiyor. Burada üretilen ürünlerimiz dünya pazarında yerini alıyor” şeklinde konuştu.

Pandemide talebi artan lavanta yağı, 400-450 TL'den alıcı buluyor

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN