Doğada kendiliğinden yetişen bazı yiyecekler aslında antibiyotik görevi görüyor. Dolayısıyla keşfedilen bu yiyecekler görenler tarafından kapış kapış toplanıyor. Bu meyve ise özellikle Ruslar tarafından büyük ilgi görüyor. Sıfır maliyetle toplanmasının yanı sıra işi ticarete dökenler ise resmen köşeyi dönüyor.
Yiyeceklerin sağlığımız açısından önemi çoğu kişi tarafından biliniyor. Sağlıklı ve uzun bir ömrün temelinde yediğimiz yiyecekler yer alırken tüketimimiz bazı şeyler ömrümüzden alıyor bazı şeyler ise ömrümüze ekliyor. Bu yiyecek tam olarak ömrümüze ömür katan bir yiyecek desek yeridir. Çünkü içerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde insan vücudunun daha dirençli bir hale gelmesine yardımcı oluyor. Gelin beraber bu meyvenin faydalarına bakalım…
DOĞADA KENDİLİĞİNDEN YETİŞİYOR
Doğada kendiliğinden yetişen ve genellikle sulak alanlarda bulunan karamuk, insan sağlığı için oldukça değerli bir bitkidir. Dikenli bir yapıya sahip olan bu meyve türü, Türkiye’de yeteri kadar önem görmezken Ruslar tarafından oldukça büyük ilgi görüyor. Lakin karamuk bitkisinin faydalarını öğrendiğiniz andan itibaren sofralarımızdan eksik etmeyeceksiniz.
Typha cinsine ait olan bu bitki, genelde “sazlık” ya da “kamış” olarak bilinir. Uzun ve ince gövdelere sahip olan karamuk bitkileri karakteristik silindirik ve kahverengi başakları ile tanınıyor. Bitkilerin başak kısımları çiçeklenme bölümleridir ve buradan da tohum üretirler.
Su kalitesini iyileştirmeye yardımcı oldukları için karamuk bitkileri genellikle sulak alanların restorasyonu ve korunması için kullanılır. Suyun içerisindeki fazla besin maddelerini emer ve su ekosistemlerinin sağlığını korumaya yardımcı olur. Yalnızca bunun için değil kuşlar ve diğer vahşi hayvanlar için önemli bir habitat sağlar.
EKONOMİK AÇIDAN ÇOK DEĞERLİ
Karamuk bitkileri birçok alanda kullanıldığı için ekonomik açıdan da oldukça değerlidir. Bitkinin gövde kısmı sepet yapımında, bazı kültürlerde geleneksel el sanatlarında ve hatta bazı yerlerde inşaat malzemelerinde bile kullanılır. Yalnızca bununla sınırlı kalmayarak bazı kısımları ile gıda sektöründe kullanılır.
Bu bitkinin en önemli özelliği ise doğada kendiliğinden yetişiyor olması. Genelde yaz aylarında toplanan bu bitki Ruslar tarafından da sıklıkla kullanılıyor. Mayhoş ve ekşimsi bir tada sahip olan meyve, kurutulmuş haliyle de satılıyor.
İLTİHAPLANMADAN ŞEKER HASTALIĞINA…
Karamuk bitkisi, birçok hastalığa iyi gelmesiyle biliniyor. Vücut veli toplanmasından şekere kadar çoğu hastalığa şifa olurken genellikle kaynatılarak tüketiliyor. Aynı zamanda vücutta antikor üretmesi onu önemli kılan bir başka özellik olarak karşımıza çıkıyor.
KARAMUK BİTKİSİNİN FAYDALARI
Soğuk algınlığına iyi geliyor.
İltihabı iyileştiriyor.
Şeker hastalarına şifa oluyor. Tansiyonu düşürüyor
Kalbi koruyor
Bağışıklığı güçlendiriyor
Enfeksiyon ve bakterileri de yok ediyor.