19 Mart’ta Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla başlayan eylemlerde ön saflarda yer alan gençlerin neden sokağa çıktığı analiz edildi. Protestocuların yüzde 60,6’sı gelecek kaygısını gerekçe gösterdi. İkinci neden ise “Hükümetin anti-demokratik uygulamaları” oldu.
BERFU KARGI
Toplum Çalışmaları Enstitüsü tarafından yayımlanan “İmamoğlu Protestoları Katılımcı Analizi” başlıklı rapor, 19 Mart süreciyle başlayan eylemlere katılan gençlerin neyi savunduğunu çarpıcı bir şekilde ortaya koydu. Rapor için 24-25-26 Mart tarihlerinde 19:00-23:00 saatleri arasında Ankara’nın Kızılay meydanında toplanan 208 gençle yüz yüze görüşüldü. Ankete göre; protestoların arkasındaki en büyük neden, görevden alınarak tutuklanan Ekrem İmamoğlu’na yönelik bir destek değil sistemsel ve yapısal sorunlara karşı duyulan ortak rahatsızlık...
Yüzde 94,2’sini 18-34 yaş arası gençlerin oluşturduğu katılımcılara “Sizi eylemelere iştirak etmeye motive eden en önemli iki sebep nedir?” diye soruldu. Yüzde 60,6’sı, gelecek kaygısı taşıdığı gerekçesiyle meydanlara çıktığını söyledi. İkinci sırada, yüzde 52,9 ile “Hükümetin anti-demokratik uygulamaları” yer aldı. Eylemciler, Türkiye tarihinin ‘en genç protestocu kitlesi’ olma özelliğini de taşıyor. Söz konusu kitlenin yüzde 76,5’i üniversite öğrencisi ya da mezunu.
DİĞER SEBEPLER
Ankete verilen yanıtlarda en fazla işaretlenen diğer nedenler şöyle sıralandı:
- Siyasi sistemin taleplere cevap vermemesi - yüzde 31,7
- Yönetimin bireyi yok sayması/görmezden gelmesi - yüzde 25
- Sosyo-ekonomik durumdan duyulan rahatsızlık - yüzde 15,4
- İmamoğlu’na yönelik tutum - yüzde 11,1
- Arkadaş çevresi / eğlence- yüzde 3,4
YİNE DE UMUTLULAR
Katılımcıların yüzde 55’i kendini Atatürkçü şeklinde açıklarken yüzde 52,9’u ilk seçimde CHP’ye, yüzde 23,8’i Zafer Partisi’ne oy vereceğini belirtti. “Cumhurbaşkanlığı’na aday olması durumunda kimi desteklersiniz” sorusuna yüzde 49,5 İmamoğlu, yüzde 39,8 Mansur Yavaş, yüzde 2,9 Selahattin Demirtaş, yüzde 7 de “Oy kullanmayacağım” cevabını verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a oy çıkmadı. Gençlerin yüzde 58,9’u “Türkiye’nin daha iyi bir ülke olma ihtimali, halkın tutumuna bağlı” dedi. Sadece yüzde 37’si yurt dışında kalıcı yerleşmeye sıcak baktığını kaydetti.
YÜZDE 52: DÜZENİ BOZMADIKÇA EYLEMLER HAKLI
KONDA Araştırma, 24–25 Mart 2025 tarihlerinde gerçekleştirdiği, kamuoyunun protestolara bakışını ölçtüğü araştırmanın sonuçlarını yayımladı. Buna göre; toplumun eylemlere bakışı şöyle: “Yüzde 21: Eylemler tamamen haklı. Yüzde 52: Düzeni bozmadıkça eylemler haklı. Yüzde 27: Eylemler haksız.” Aynı ankette İmamoğlu’nun tutuklanmasına ilişkin sorulan soruya verilen yanıtlarda da benzer bir tablo dikkat çekti: “Yüzde 65: Tutuklama kararı yanlış. Yüzde 30: Tutuklama doğru. Yüzde 5: Fikrim yok...”
2002 den sonra hükümette ve belediyelerde işe alınanların kpps puanları incelenmeli kpps i kendinden evvelkilerin puanlarından düşük olan tüm işe alınanların işine son verilmeli yerlerine kpss i yeterli olanlar işe alınmalıdır.10 yıl devlet veya belediye personeli olanlar işten çıkarılmalı yerlerine kpps sıralamalarına göre yenileri alınmalıdır.
Yanıtla (0) (0)Biz okuduğumuz halde diplomamizin iptal olması ya da partiye üye olmazsak iş bulamayız korkusu ile gelecek kaygısı ile sokağa çıktık..biz bu vatanın evlatlarıyız.. milyonlarız biz.
Yanıtla (14) (1)Ya şu protestocularla polislerin fotografı var ya - valla dünyaya bedel. Çok hosuma gitti. Biz böyle bir ülke istiyoruz. Kim kimseye kızmasın, dialog olsun, her şey açık olsun, usulüne göre olsun. Allah ne muradın varsa versin pikachu!
Yanıtla (17) (0)