Sağlık Bakanlığı aşılama takvimine 12 yaş üstü kronik hastalığı olanlar ile 15 yaş üstündeki tüm kişileri dahil etti. Fakat aşı olmak için gidenler 'tanımlı' olmadıkları söylenerek aşılanmadan geri gönderildi. Bu konu ile ilgili KARAR'a konuşan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, 'okulları sağlıklı şekilde açma olanağını elimizden kaçırdık' dedi. Yaşanan aşı karmaşasını değerlendiren Financı 'Bence burada başka bir durum var' diyerek açıklama beklediklerini ifade etti.
HAVA ASAL
16 Ağustos'ta Sağlık Bakanlığı tarafından 15 yaş üstü ve 12 yaş üstü kronik hastalığı olan çocuklara koronavirüs aşısı randevularının açıldığı açıklandı. Fakat aşı randevusuna gidenler aşılarını yaptıramadan geri döndü. Randevu alıp hastaneye gidenlere 'Sistemde tanımlı değilsiniz' yanıtı verildi. Sağlıklı bir şekilde okulları açabilme fırsatının kaçırıldığını belirten Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı Yaşanan bu kaosu ve 6 Eylül'de okulların açılması ile birlikte nelerle karşılaşılacağını KARAR'a değerlendirdi.
KARAR: Sağlık Bakanlığı 16 Ağustos'ta yeni aşı kararlarını açıkladı. Yeni kararlarda 12 yaş üstü kronik rahatsızlığı olanlar ile 15 yaş üstü çocuklara Kovid-19 aşısı yapılacaktı. Fakat iki gündür aşı olmak için giden bu yaş grubundaki çocuklar 'sistem kapalı' denilerek aşılama yapılmadan evlerine gönderiliyor. Bu durumun nedeni nedir?
Şebnen Korur Fincancı: İki gündür 15 yaş üstü çocuklarımız aşıya gittiği zaman 'sistem kapalı denilerek' aşılanmadan geri gönderiliyor. Bu durumu açıklayacak tek bir şey var Sağlık Bakanlığı'nın tutarsız uygulamaları nedeniyle böyle bir durumla karşı karşıyayız. İlk gün 4. doz aşı ve 15 yaş üstüne aşı programa alındı fakat bir kaç saat sonra 4. doz aşı sistemde kapatıldı. Fakat erken gidenler 4. doz aşıyı da yaptırdı. Yine erkenden sağlık kuruluşlarına giden 15 yaş üstü çocuklarımızda aşılarını yaptırdı. Sonra sistem kapatıldı. Bu konuda bize ve kamu oyuna şu ana kadar bir açıklama yapılmadı.
OKULLARI GÜVENLİ ŞEKİLDE AÇMA OLANAĞINI ELİMİZDEN KAÇIRDIK
Asıl sorun 3 hafta sonra okullar açılacak ve 12 yaş üstünün tüm dünyada olduğu gibi aşılama programına alınması gerekiyor. Okulların güvenli şekilde açılabilmesi için biran önce okul çağındakilerin aşılanmaya başlanması gerekiyor. Okulların açılması için bir sürü adım atılması gerekiyor bu arada 12 yaş üstünün aşılanması çok kıymetli bir adımdır. Ama aşılama programında bu yaş grubu çocuklara aşılama uygulaması açılsa da yüz yüze eğitim başlamadan önce tamamlanması imkansız. Neden mi imkansız? Bilindiği gibi iki doz aşı olmaları gerekiyor. Şimdi bu gün aşı yaptıranlar en az 3 hafta sonra ikinci dozu yaptıracaklar. Tam anlamı ile bağışıklanma olması için ikinci dozunda üzerinden iki hafta geçmesi gerekiyor. Zaten okulların açılmasına 3 hafta var. Dolayısı ile bu olanağı elimizden kaçırmış bulunuyoruz. Biz Türk Tabipleri Birliği olarak Ağustos başından beri bu durumu ifade ediyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı'na ve Sağlık Bakanlığı'na konu ile ilgili uyarılarımızı ve önerilerimizi sürekli yapıyoruz.
KARAR: Bu durumu izah etmek için 'Acaba elde aşı yok mu?' diye düşünebilir miyiz? Yaşananların mantıklı bir açıklaması var mı?
Şebnen Korur Fincancı: En büyük sorunlarımızdan birisi aşı tedariki konusunda şeffaf olunmamasıdır. Aşı tedariki konusunda bize net bilgi verilmiyor. O nedenle bir şey diyemeyiz. Ama bana sorarsanız elde aşı kalmaması gibi bir durum söz konusu değil. Diğer yaş gruplarına aşı talepleri açılıyor. Bence burada başka bir durum var. Biz de bir açıklama bekliyoruz.
KARAR: 6 Eylül'de okullar açılacak. Çocuklar bu sene okula gidebilecek mi? Bizi neler bekliyor?
Şebnen Korur Fincancı: Önce tüm okul çalışanlarının, servislerin, kantincilerin aşılanması gerekiyor.Bu koruyucu adım çok önemli. Sonra da okullarda çocukların ve tüm çalışanların maske kullanması gerekiyor. Ayrıca sınıfların ve kapalı alanların sık sık havalandırılması ve sınıf mevcutlarının azaltılmasını öneriyoruz. Bizim bir okul çalışma grubumuz var onlarla beraber hazırladığımız çalışmaları hem kamuoyuna duyurduk hem de Milli Eğitim Bakanlığı ile de paylaştık. Bunlar sağlandığı taktirde okullar elbette açılabilir.
BAĞIŞIKLIKTA AŞI OLANLAR HASTALIĞI GEÇİRENLERDEN DAHA AVANTAJLI
KARAR: Kovid-19 geçiren çocuklar aşı olacak mı? Aşı olacaklar ise bu çocuklara kaç doz aşı yapılacak?
Şebnen Korur Fincancı: Bu konularda yapılan çalışmalarda var. İstatistikler var. Pandemi başlayalı bir buçuk yıl oldu ve biz sürekli yeni şeyler öğreniyoruz. Her öğrendiğimiz şeyle her keşfettiğimiz gelişme ile Kovid-19'a karşı bilimin eli daha güçleniyor. Tüm dünya olanaklarını bu hastalığı önlemek için seferber etti. O nedenle çok fazla bilgi sahibi olduk. Bağışıklığın düzeyi konusunda hala çalışmalar tamamlanmadı. Sürekli yeni şeyler öğreniyoruz. Ama şunu çok net bir şekilde biliyoruz ki hastalık geçirdikten sonraki bağışıklık süresi aşılamadan sonraki bağışıklık süresine göre daha kısa. Yani aşı olanlar hastalığı geçirenlerden daha avantajlı. Bu nedenle hastalık geçirenlere de aşı öneriliyor. Daha önce hastalık geçirenler 3 ay sonra aşılanıyordu. Son çalışmalardan sonra hastalık geçirenlerin 1 ay sonra aşılanmasına başlandı. Çünkü kazanılan bağışıklığın kısa zamanda geçtiği anlaşıldı.