Prof. Dr. Fevzi Bingöl, Diyarbakır ve Yedisu Fay hattının geçtiği bölgeyi uyardı: Olası deprem 7 ve üzerinde olur

Prof. Dr. Fevzi Bingöl, Diyarbakır ve Yedisu Fay hattının geçtiği bölgeyi uyardı: Olası deprem 7 ve üzerinde olur

Yer Bilimci Prof. Dr. Fevzi Bingöl, Diyarbakır'ın 5 ilçesinin deprem riski altında olduğunu belirtti. Özellikle Bingöl Yedisu fayının geçtiği bölgeye dikkat çeken Bingöl, "Karlıova'dan Erzincan'a doğru olan bölge için alarm zilleri çalıyor. O bölgede deprem olursa 7 ve üzerinde bekleniyor. Orası olursa elbette ki Bingöl, Erzincan, Elazığ etkilenir" dedi.

Malatya depreminin ardından gözler Diyarbakır'a çevrildi. Yer Bilimci Prof. Dr. Fevzi Bingöl, yaptığı açıklamalarda Diyarbakır'ın bazı bölgelerinin deprem riski altında olduğunu belirterek, vatandaşları uyardı.

6 Şubat depreminin ardından Doğu Anadolu Fayı'nın yarısının kırıldığını ifade eden Prof. Bingöl, Malatya depreminin de bu fayın yarattığı gerilimden kaynaklandığını söyledi. Özellikle Bingöl Yedisu fayına dikkat çeken bilim insanı, "Karlıova'dan Erzincan'a doğru olan bölgede deprem olursa 7 ve üzerinde bekleniyor. Bu durum Bingöl, Erzincan, Elazığ ve Diyarbakır'ın bazı ilçelerini etkileyebilir" dedi.

"DOĞU ANADOLU FAYI'NIN YARISI KIRIK"

Amida Haber'den Zelal Sinayiç'in aktardığına göre; Malatya depreminden sonra Diyarbakır’da yaşanabilecekler ile ilgili konuşan Yer Bilimci Prof. Dr. Fevzi Bingöl, 6 Şubat depremi sonrası Sivrice ile Hazar Gölü arasındaki bölgede kırılmalar olduğunu söyledi. Bingöl, “Malatya'da gerçekleşen 5,9 büyüklüğündeki deprem Elazığ Sivrice depreminden dolayı oldu. 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremler Doğu Anadolu Fayının yarısını kırdı. Özellikle Malatya’nın Yeşilyurt bölgesinde sıkça 4-5 aralığında bazen beşin biraz üzerine çıkan artçı depremler meydana geliyordu. Onların nedeni 6 Şubat’taki depremin vermiş olduğu enerjiyi transfer eden bölgeydi.”

Malatya depreminin Elazığ Sivrice depreminin artçısı olduğunu kaydeden Bingöl şunları söyledi: “Fakat artçı deprem bu kadar yüksek olmamalıydı, olmazdı. En fazla 5.6 veya 5.7 olurdu. 5.9 niye oldu, 6 Şubat depremi oraya bir ilave enerji biriktirmesi oldu. Orayı tetikledi. Demek ki hem bir tetikleme var o bölgede hem de artçı deprem var. Çünkü depremin yorumu o. Bundan sonra o bölge uzun süre 6 ve 6 üzerinde bir deprem yaşanmayacak diye bekliyoruz” dedi.

SİVAS DEPREMİ

Sivas’ta meydana gelen 4.7 şiddetindeki ilgili de konuşan Bingöl şunları söyledi:

“Türkiye’nin çok değişik yerlerine enerji transferi yapıldı. Kayseri, Sivas, Elazığ ve Hatay’ın güneyine doğru enerji birikimi yaptı ve adeta 6 Şubat depremi ile bazı yerlerde 8 santimetre yer kayması oldu. Düşünün sizin şehrinizde bu 8 santimetre çok büyük bir şey o bölgede büyük bir dengesizliğine neden oldu. Bu dengesizliğin sonuçları olarak da bölgedeki faylar daha da aktif olan faylar biraz daha hareketlendi Sivas’ta çeşitli faylar var bunlar küçük faylar. Bunun üzerine dört ve beş civarında depremler görülebilir”

"KARLIOVA’DAN ERZİNCAN’A DOĞRU OLAN BÖLGE İÇİN ALARM ZİLLERİ ÇALIYOR"

Bingöl Yedisu fayına dikkat çeken Yer Bilimci Bingöl, orada yaklaşık 250 yıldır deprem olmadığını ve tehlikeli olduğunu söyledi. Bingöl, " Karlıova’dan Erzincan’a doğru olan bölge için alarm zilleri çalıyor. O bölgede deprem olursa 7 ve 7’nin üzerinde bekleniyor. Orası olursa elbette ki Bingöl, Erzincan, Elazığ şehir etkilenir. Elazığ’ın Karakoçan, Kovancılar, Palu ve bazı köyleri de etkilenir. Diyarbakır Lice etkilenebilir. Ancak 6 Şubattaki gibi etkilenmez, sallanır, hissedilir, çürük binalar varsa onların yıkılma tehlikesi var. Umarım yetkililer bu depremden önce o çürük binaları temizler ve yeni binalar inşa ederler” ifadesini kullandı.

DİYARBAKIR’IN BU İLÇELERİNE DİKKAT

Diyarbakır’ın bazı ilçelerini isim isim vererek uyaran Bingöl, “6 Şubat depreminde Diyarbakır’da 7 bina yıkıldı, 5 binden fazla binada ağır hasar meydana geldi. Diyarbakır merkezi tek düşünmüyorum. Lice, Hani, Ergani, Dicle, Çermik var. Buralar sadece doğu Anadolu Fay Hattı değil Güneydoğu Anadolu Fay Hattı da var. Arada depremler oluyor. Bu kuşakta oluşacak şuanda büyük bir deprem beklemiyoruz. Ama ilerde oluşabilecek büyük bir deprem mesela 6-6,5-7 büyüklüğündeki bir deprem Diyarbakır’ın birçok bölgesini önemli ölçüde etkiler. Diyarbakır’ın merkezinde özellikle Bağlar, Sur içinde çürük binalar mutlaka vardır. Binaların dayanıklılıklarını ölçmek lazım, gerekirse yenilemek lazım. Diyarbakır bize bir şey olmaz demesin” uyarısında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN