Prof. Dr. Erol Özvar: Barajın kaldırılması sınavsız üniversite demek değil

Prof. Dr. Erol Özvar: Barajın kaldırılması sınavsız üniversite demek değil

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar Erol Özvar, üniversite sınavlarında baraj puanı uygulanmasını kaldırılmasının ardından ilk kez basının karşısına geçti. Özvar, "Barajın kaldırılması sınavsız üniversite demek değil. Liyakat ve kalite düşmeyecek" dedi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversite sınavında baraj puanı uygulamasının kaldırılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Özvar, yeni uygulamayla ilgili olarak, "Bu sistem tercih yapabilen öğrenciler arasında rekabeti getirecek. Daha fazla talebin olması, kontenjanlara daha fazla ilginin olması demektir. Sınavın türü, şekli, muhtevası değişmemektedir. Sınav aynı sınavdır" şeklinde konuştu.

''BARAJIN KALDIRILMASI SINAVSIZ ÜNİVERSİTE DEMEK DEĞİL''

Üniversite sınavlarında baraj puanı uygulamasının kaldırılması hakkında ''Barajın kaldırılması sınavsız üniversite demek değil'' vurgusunda bulunan Özvar, ''Buna gitmemizin sebebi şu. Sınavlar eleme usulü de olabiliyor, başarı sıralaması usulü de olabiliyor. Biz elemeyi bir kenara bırakmış olduk. Türkiye'de üniversitelerimizde kontenjan olduğunu biliyoruz. Biz burada programların puanlarını düşürmüyoruz. Böyle bir uygulama öğrencilerin hiç soru çözmeden bölümlere gireceği anlamına gelmemektedir. Öğrencilerimizin bundan sonra yapabileceği tercihte bulunmaktır. Programlara nasıl kabul edilecek? Puanlarımızın yüksek olması gerekiyor. En yüksek puanı alan öğrenciden aşağıya doğru kontenjan ne kadar ise o kontenjana girebilen öğrencimiz o programa kayıt hakkı elde etmiş olacaktır. Puansız, sınavsız üniversiteye giren öğrenci demek değil. Öğrencilerimizin de aldığımız kararı memnuniyetle karşıladığını paylaşmaktadır.'' diye konuştu.

''PUAN ÜSTÜNLÜĞÜNE DAYANAN BİR DÜZENLEME YAPTIK''

Yeni sistemle beraber puan üstünlüğüne dayalı bir düzenleme yaptıklarını kaydeden Özvar, ''Bu sistem tercih yapabilen öğrenciler arasında rekabeti getirecek. Daha fazla talebin olması, kontenjanlara daha fazla ilginin olması demektir. Gerek puanların belki yukarıya doğru seyretmesine de yardımcı olacaktır. Kalitenin düşeceğini, liyakatın azalacağını söylemek doğrusu çok haklı ve makul bir eleştiri olarak görülmemekte. Puan üstünlüğüne dayanan bir düzenleme.

En yüksek puanı alabilen öğrenciler ancak programlara yerleşecektir. Puanı tutmayanın kayıt yapma hakkı olmayacaktır. Daha fazla sayıda öğrencinin kontenjanlara erişilebilir olması, tercih havuzunu doldurması anlamına geliyor. Sistem aslında daha dinamik bir sürece girmiş oluyor. En önemli şey aslında öğrencilerimizin başarı sıralaması ile bu kontenjanlara girmeye çalışmasıdır.'' dedi.

''ZAMANLAMAYI GÜZEL AYARLADIK''

Üniversite sınavlarında yapılan bu değişikliğin doğru zamanda yapıldığını belirten Özvar, ''Zamanlaması aslında gayet güzel oldu. YKS kılavuzu açıklanmadan önce biz bu kararımızı bütün ülkemizle paylaşmış olduk. Oyun başlamadan önce start vermeden önce kuralları ortaya koymuş olduk. Bundan daha makul bir şey olamaz. Öğrencilerimiz sınava hazırlanmaktadır. Sınavın türü, şekli, muhtevası değişmemektedir. Sınav aynı sınavdır. Sınavın değişmediği, soru türlerinin farklılaşmadığı bir düzenlemeden söz ediyoruz. Yapmak istediğimiz şey, sistemi bir anlamda rahatlatabilmek.'' diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (40)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
40 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN