Prof. Dr. Erol Özvar: Barajın kaldırılması sınavsız üniversite demek değil

Prof. Dr. Erol Özvar: Barajın kaldırılması sınavsız üniversite demek değil

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar Erol Özvar, üniversite sınavlarında baraj puanı uygulanmasını kaldırılmasının ardından ilk kez basının karşısına geçti. Özvar, "Barajın kaldırılması sınavsız üniversite demek değil. Liyakat ve kalite düşmeyecek" dedi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversite sınavında baraj puanı uygulamasının kaldırılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Özvar, yeni uygulamayla ilgili olarak, "Bu sistem tercih yapabilen öğrenciler arasında rekabeti getirecek. Daha fazla talebin olması, kontenjanlara daha fazla ilginin olması demektir. Sınavın türü, şekli, muhtevası değişmemektedir. Sınav aynı sınavdır" şeklinde konuştu.

''BARAJIN KALDIRILMASI SINAVSIZ ÜNİVERSİTE DEMEK DEĞİL''

Üniversite sınavlarında baraj puanı uygulamasının kaldırılması hakkında ''Barajın kaldırılması sınavsız üniversite demek değil'' vurgusunda bulunan Özvar, ''Buna gitmemizin sebebi şu. Sınavlar eleme usulü de olabiliyor, başarı sıralaması usulü de olabiliyor. Biz elemeyi bir kenara bırakmış olduk. Türkiye'de üniversitelerimizde kontenjan olduğunu biliyoruz. Biz burada programların puanlarını düşürmüyoruz. Böyle bir uygulama öğrencilerin hiç soru çözmeden bölümlere gireceği anlamına gelmemektedir. Öğrencilerimizin bundan sonra yapabileceği tercihte bulunmaktır. Programlara nasıl kabul edilecek? Puanlarımızın yüksek olması gerekiyor. En yüksek puanı alan öğrenciden aşağıya doğru kontenjan ne kadar ise o kontenjana girebilen öğrencimiz o programa kayıt hakkı elde etmiş olacaktır. Puansız, sınavsız üniversiteye giren öğrenci demek değil. Öğrencilerimizin de aldığımız kararı memnuniyetle karşıladığını paylaşmaktadır.'' diye konuştu.

''PUAN ÜSTÜNLÜĞÜNE DAYANAN BİR DÜZENLEME YAPTIK''

Yeni sistemle beraber puan üstünlüğüne dayalı bir düzenleme yaptıklarını kaydeden Özvar, ''Bu sistem tercih yapabilen öğrenciler arasında rekabeti getirecek. Daha fazla talebin olması, kontenjanlara daha fazla ilginin olması demektir. Gerek puanların belki yukarıya doğru seyretmesine de yardımcı olacaktır. Kalitenin düşeceğini, liyakatın azalacağını söylemek doğrusu çok haklı ve makul bir eleştiri olarak görülmemekte. Puan üstünlüğüne dayanan bir düzenleme.

En yüksek puanı alabilen öğrenciler ancak programlara yerleşecektir. Puanı tutmayanın kayıt yapma hakkı olmayacaktır. Daha fazla sayıda öğrencinin kontenjanlara erişilebilir olması, tercih havuzunu doldurması anlamına geliyor. Sistem aslında daha dinamik bir sürece girmiş oluyor. En önemli şey aslında öğrencilerimizin başarı sıralaması ile bu kontenjanlara girmeye çalışmasıdır.'' dedi.

''ZAMANLAMAYI GÜZEL AYARLADIK''

Üniversite sınavlarında yapılan bu değişikliğin doğru zamanda yapıldığını belirten Özvar, ''Zamanlaması aslında gayet güzel oldu. YKS kılavuzu açıklanmadan önce biz bu kararımızı bütün ülkemizle paylaşmış olduk. Oyun başlamadan önce start vermeden önce kuralları ortaya koymuş olduk. Bundan daha makul bir şey olamaz. Öğrencilerimiz sınava hazırlanmaktadır. Sınavın türü, şekli, muhtevası değişmemektedir. Sınav aynı sınavdır. Sınavın değişmediği, soru türlerinin farklılaşmadığı bir düzenlemeden söz ediyoruz. Yapmak istediğimiz şey, sistemi bir anlamda rahatlatabilmek.'' diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (40)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
40 Yorum
  • Cumhur / 14 Şubat 2022 23:16

    Külliyenin baş ekonomisti de ocak ayı enflasyonunu negatif bekliyordu. %11 geldi. YÖK başkanının temenilerine buradan pay biçelim.

    Yanıtla (0) (0)
  • okur / 14 Şubat 2022 22:59

    eğer öğrenciler arasında zeka+çalışkan+başarıyı dikkate almayacaksanız tabi olarak:
    - sınavda belli bir puanı almasına gerek yok
    - bir sonraki aşamada sınava da gerek yok, istediklerinizi alın istediğiniz üniversiteye
    - bu durumda okumanında anlamı ortadan kalkacaktır, istediğinize istediğiniz diplomaları verin (şuan özel üniversitelerin durumu nedir! bilen var mı?)
    - kalite üniversitelerin duvarlarında değildir ! kalite, zeki + çalışkan öğrencilerin bir arada olmasıdır

    Yanıtla (0) (0)
  • Nerede / 14 Şubat 2022 22:50

    TÜİK bitti sıra ÖSYM ye geldi.
    Kalite ve liyakat mış..!

    Yanıtla (0) (0)
  • Uykucu / 14 Şubat 2022 20:30

    Dünya da ilk 500 de üniversiten yok, halen kalite ve liyakattan bahsediyorsun.

    Yanıtla (0) (0)
  • LİYAKAT - NİTELİK / 14 Şubat 2022 20:06

    Olmayan şeyin neyi düşecek.
    Üstelik liyakat, nitelik falan bunlar nedir ki, bir ülkenin batmasına neden olabilecek çok önemsiz şeyler.

    Yanıtla (0) (0)
  • Cenk Cemil / 14 Şubat 2022 19:36

    Farkında mısınız bilmem ama, bendeniz YÖK Başkanının ismini bu haberle öğrendim. Oysa, 20 yıl öncesine kadar bütün kuvvet komutanlarının isimleri başta olmak üzere YÖK, Danıştay, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılarının isimleirnin vatandaşlar ezbere biliyorlardı ! Neden çünkü, bunlara dair haberler TV Haberlerinin ilk sıralarını her akşam işgal ediyordu. Hatırlayayım dedim !

    Yanıtla (1) (0)
  • Adem / 14 Şubat 2022 19:22

    Teorik olarak, hiçbir soruyu yapmayan kişiye tercih yapma hakkı verdiğinden ve dolayısıyla pratik açıdan ÖSYM sınavı gerçekleşmiş olmadığından gidilmesi halinde rahatlıkla barajın sıfırlanmasının mahkemeden döneceği söylenebilir.

    Yanıtla (0) (0)
  • rezaletin daniskası... / 14 Şubat 2022 18:57

    Başarı puanı dediği özel okuldan gelen ve puanları suni olarak yükselen çocukların öne geçirilmesi, özel okulların daha çok kazanması, devlet okuluna gidenlerin kaybetmesi, eleme sınavının artısının bilerek çöpe atılması.. yani planlı bir kötülüğe imza atmışlar.. öğrenci ne bilsin, iyi yahu kolay girecekmişiz diyecektir. Ülke de , gençler de umurlarında değil, olay siyasi kazanç, ötesi yok, boş kontenjanları da suni olarak doldurmak ve akademisyenleri canından benzdirme, sınıfları patlatma...

    Yanıtla (5) (0)
  • SaMu / 14 Şubat 2022 18:18

    Koca koca adamları ne şekillere soktular diyecektim ama zaten koca koca değil bildiğin vasat tipler işte. Ne uzar ne kısalır.

    Yanıtla (7) (0)
  • okur / 14 Şubat 2022 17:21

    Herkesin tercih yapabilir olması rekabeti artırmıyor, çoğu bölüm şu haliyle bile zaten dolmuyor. Yenilik, sadece büyükşehirlerdeki özel/, vakıf üniversitelerine yarayacak. Bu da sorun değil ama herşeyi hallediyoruz havasında değil. Problem problem üstüne...

    Yanıtla (4) (0)
  • V.D / 14 Şubat 2022 17:14

    Yapma Hoca, etme Hoca!
    Foyası bir ayda çıkan "enflasyon eksi çıkacak" gibi bir mahcubiyetin ortağı olma Hoca....!

    Yanıtla (3) (0)
  • Liyakat çağrı. / 14 Şubat 2022 16:33

    Dikkat liyakat aranıyor görenlerin
    İnsaniyet namına ülkemize dönmesini ülkemizin liayakatsizlikten çok acı çektiğini
    Ve asla bir daha liyakati yıpratmayacağımıza söz ve verdiğimizi bilmesini istiyoruz
    Liyakat geri dön liyatsızlardan perişanız.

    Yanıtla (3) (0)
  • Karar Okuru / 14 Şubat 2022 16:30

    Bunlar ne derse tersinin olacağını varsayın.

    Yanıtla (3) (0)
  • Akyazı'lı / 14 Şubat 2022 15:58

    90 yıllarda önlisansa zor yerleşmiştim, keşke şimdi sınava girseymişim kesin mühendislik kazanırmışım.

    Yanıtla (6) (0)
  • sorgulayıcı / 14 Şubat 2022 15:42

    Bir de buna çalışma, proje vs. gibi alengirli ifadeler kullanmazlar mı? Nesine çalıştınız acaba? Barajı kaldıralım, boş bölümlere öğrenci gitsin denmiştir. Hepsi bu kadar? Üniversite sınavında 4 net yapamayan öğrenciyi üniversiteye kaydedip mezun ettiğinizde doğabilecek muhtemel senaryoları çalışmamışsınızdır herhalde.

    Yanıtla (10) (1)
  • Yusuf / 14 Şubat 2022 15:40

    Derdiniz, kalitesiz üniversite ve yüksekokullarınızı doldurup, işsizlik düşsün, millet biraz daha tuketisin, başka derdiniz yok.

    Yanıtla (6) (0)
  • Adalet / 14 Şubat 2022 15:32

    “Oyun başlamadan kural koyduk”. YÖK Başkanı.
    Başka söze gerek yok.
    Liyakat, budur.

    Yanıtla (3) (0)
  • Karar okuru / 14 Şubat 2022 15:28

    Baraj niye kaldırıldı? 1. İlk sınavda barajı geçemeyen yüz binler para ödeyerek ikinci sınava da girecekler. Sınav demek para demek. 2. Kontenjanı boş kalan özeller ve kıyı köşedeki devlet tabela üniversitelerinde boş kontenjan derdi kalmayacak. Barajı geçemeyen yüz binler buraları dolduracak. 3. Buraları dolduran öğrenciler sayesinde işsiz ordusu kağıt üzerinde azaltılacak.

    Yanıtla (5) (0)
  • umut / 14 Şubat 2022 15:26

    profesör doğru söylüyor; dipte olan liyakat ve kalite kesinlikle düşmez.

    Yanıtla (10) (0)
  • Osman / 14 Şubat 2022 15:21

    Liyakat mı?

    Yanıtla (2) (0)
  • Ali / 14 Şubat 2022 15:12

    Bence de düşmeyecek. Dipte zaten, düşecek yer yok.

    Yanıtla (6) (0)
  • karar okuru / 14 Şubat 2022 14:59

    öğretim elemanı bile temin edilemeyen sözde üniversiteleri kapatmak gerek,cahil,bilgisiz üniversite mezununa,her gelenin üniversite mezunu olduğu bir sisteme ihtiyacımız yok.ama herkesin çalışacağı ve kimseye muhtaç olmayacağı kadar kazanacağı bir gelire ihtiyaç var.4-5 yıl öğrencilerin hayatını çalmaya,ana babaların ve devletin milyarlarca yatırımını çarçur etmeye gerek yok.fetönün yaptığı gibi hazırlanan sorularla nasıl bir sınav gerçekleştirilebilirki.geçmiş temiz değil.

    Yanıtla (2) (0)
  • Misafir / 14 Şubat 2022 14:54

    Ulkede hic olmayan degerler nasil dusecek, bu nedenle aciklama dogrudur.

    Yanıtla (2) (0)
  • Hudut Namustur / 14 Şubat 2022 14:49

    FETÖ soruları çalarak tayfalarını üniversitelere dolduruyordu, şimdi Tarikatlar, TÜGVA, ENSAR gibi Cumhuriyet düşmanları listeler gönderecek, listedekilere öncelik verilecek, yani gitti FETÖ geldi FETÖ

    Yanıtla (5) (0)
  • M. T / 14 Şubat 2022 14:25

    Akp liyakatını iyi biliyoruz . Düşmez yerlerde sürünür . Yapacağınız sınavlar daha öncekilere benzer artık , kendinizden olanlara soruları verirsiniz . Olan garibana olur .

    Yanıtla (7) (0)
  • okur / 14 Şubat 2022 14:23

    olmayan bir şey düşer mi? allahınızdan bulun! adım adım şeriat...

    Yanıtla (1) (0)
  • Etem Duman / 14 Şubat 2022 14:20

    Zaten kalitesiz olan üniversiteleri daha da kalitesiz yapmak için bir adım. Sebeb de belki oradan birkaç oy gelir hesabı.

    Yanıtla (4) (0)
  • SAÇMALI YORUM / 14 Şubat 2022 14:08

    Yazıklar olsun... Her yeri torpile bağladınız. Torpil yüzünden koca bir imparatorluk, milyonlarca can gitti. Akıllanmadık... Belki düzelirler diye ümit etmeye çalışırken, siz torpili daha nerelere sokarızın araştırması içindesiniz. Yazıklar olsun...

    Yanıtla (7) (0)
  • Karar okuyucusu / 14 Şubat 2022 13:54

    Eveeeet... Baraj kalkınca, her alanda olduğu gibi liyakat ve kalite artacak... üniversiteleri öğrenci seli basacak...
    "Kâfir ağlar bizim ahvâl-i perîşânımıza"

    Yanıtla (4) (0)
  • Derman kalmadı... / 14 Şubat 2022 13:54

    Liyakat ve ehliyet kalmış mı acaba ?

    Yanıtla (6) (0)
  • muzaffer / 14 Şubat 2022 13:53

    İlahi hoca liyakat bunun neresinde. Bu gün bilgisiyle tercih yapma hakkı kazanamıyan öğrenciye yeni sisteminizde tercih yapma hakkı tanıyacaksınız. Liyakatsiz ve işsiz üniversite mezunlarını çoğaltarak kaynaklarımızı çarçur ettiğinizin, adalet duygusunu zedelediğinizin farkında değilsiniz herhalde.

    Yanıtla (2) (0)
  • LİYAKAT / 14 Şubat 2022 13:53

    Aga, siz ne derseniz o. Düşmeyecek diyorsanız, düşmez.
    Uçuyoruz diyorsunuz uçuyoruz, itiraz edildi mi... Şahlanacağız diyorsunuz, şahlanıyoruz...
    Agalar ne derse odur.

    Yanıtla (4) (0)
  • Ahmet / 14 Şubat 2022 13:52

    Şimdiye kadar liyakat ve kalite nerede oldu şu anda liyakatle işe alınan liyakatle bir mevkiye gelen varmı? Yazsak buraya sayfalar sütunlar yetmez?

    Yanıtla (3) (0)
  • Puan Sıralaması / 14 Şubat 2022 13:31

    İlk 1.000 içindeki öğrencinin giremediği programa 800.000 nciyi taşıyan karar alan adalet, hak hukuk, Allah korkusu bilen profesör unvanlı bilim insanlarımızdan yine muhteşem bir karar. Yine 2*2= ? siz ne olmasını arzu edersiniz diye alınmış bir karar. Doğruyu bildiklerini ama siyaseten bu kararı aldıklarını umut etmek istiyorum.

    Yanıtla (2) (0)
  • Önemsiz / 14 Şubat 2022 13:28

    Söyledikleri alçaklıkdan başka birşey değil.
    Konu ile ilgili olmasanız, sizi ilgilendirmese söyledikleri doğru sanırsınız.
    Halbuki yaptıkları sıfır puanlı ama paralı çocuğa özellikle vakıf üniversiteleri üzerinden diploma satmak. Yuh sizin gibi üniversiteli hocaya, profesöre.

    Yanıtla (3) (0)
  • Erdem Gençoğlu / 14 Şubat 2022 13:26

    YÖK başkanı kararın ardından hiçbir açıklama yapmamış olsaydı anlayışla karşılanabilirdi; ancak açıklama yaptığında açıklamanın tutarlı olmasını bekleme hakkımız vardır:
    1.Bir yandan barajın rekabeti artıracağını, kaliteyi düşürmeyeceğini söyleyeceksiniz, diğer yandan tıp, mühendislik, hukuk, mühendislik gibi fakültelerde yüzdelik başarı sırasını uygulamada tutacaksınız! Bu başlı başına büyük bir çelişkidir.
    2.Önceki yönetimler/YÖK barajı düşürmenin kaliteyi düşüreceğini bizzat deklare etmiş i

    Yanıtla (1) (0)
  • Önemsiz / 14 Şubat 2022 13:20

    Sahtekarlık böyle oluyor işte. Düz bakınca haklı gözüküyor, sınav aynı sınav, doğru.
    Ancak önceden taban puanı geçemeyen parası, amcası, dayısı da olsa kayıt yaptiramiyordu. Özellikle bazı sadece para peşinde koşan vakıf kontenjanları boş kalıyordu, fiyatları çok geliyordu.
    Şimdi hiç puansizlar parayı basıp buralara girecek. 4-5 yıl sonra mühendis, doktor diye karşımıza çıkacak. Garip yine kenarda.

    Yanıtla (11) (0)
  • oy moy yok / 14 Şubat 2022 13:00

    Barajin kaldirilmasi sinavsiz üniversite demek degil ama TÜGVA, ENSAR gibi tarikat liszelerine, ayni Fetö de oldugu gibi, öncelik verilebilir demektir

    Yanıtla (8) (0)
  • efedamat / 14 Şubat 2022 12:41

    yani ne demek.bol bol işsiz üniversiteli mezun etmek demek.
    sayın yök başkanı işsizlik oranında ünüversite mezunu olanların oranı kaç biliyormusun.

    Yanıtla (8) (0)
  • Hasan / 14 Şubat 2022 12:39

    Yazık be.
    Azcık kırıntısı bile kalmamış.

    Yanıtla (7) (0)
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN