Sağlıklı beslenme üzerine yaptığı açıklamalarla kamuoyunun yakından takip ettiği Prof. Dr. Canan Karatay, hayatını kaybeden eski bir hastasının aleyhine açtığı davada, meslekten 'men' talebiyle yargılanıyor. İşte detaylar...
İç hastalıkları ve kardiyoloji alanında çalışmaları bulunan Prof. Dr. Canan Karatay, meslekten 'men' talebiyle yargılandığı davada, 9 Ocak 2025 tarihinde hakim karşısına çıkacak.
CANAN KARATAY NEDEN YARGILANIYOR?
Euronews'te yer alan habere göre, suçlamaların odağında, Prof. Dr. Canan Karatay'a atfedilen 'yanlış tedavi yöntemi' bulunuyor. 8 Kasım 2024 tarihinde, tedavi gördüğü hastanede yemek borusu kanseri nedeniyle hayatını kaybeden şikayetçi C.Ü., vefatından yıllar önce Prof. Dr. Canan Karatay'ın kendisini muayene ettiğini ve tavsiyelerine uyması sonucu böbreklerini kaybettiğini iddia ediyordu.
2014 yılında çeşitli hastaneler, anjiyo işlemi sonucu C.Ü.'nün kalbine giden beş damarında yüzde 85-90 tıkanıklık olduğunu teşhis edip, 'hayati tehlike' uyarısıyla 'bypass' ameliyatı yapılmasını önerdi.
2016'da gittiği Prof. Dr. Canan Karatay ise, C.Ü.'nün şeker hastası olduğunu söyleyip yüksek tansiyonu için hafif dozda bir ilaç yazdı ve bol miktarda tuz tüketmesini tavsiye etti. Ayrıca hastanın durumunun cerrahi müdahaleyi gerektirmediğini söylediği belirtiliyor.
BÖBREK YETMEZLİĞİ TANISI KONULDU
Üç yıl kadar tavsiyelere uyan hastanın 2019'da, böbreklerin ne denli iyi çalıştığını belirlemek için yapılan kreatin değerinin kötüleştiği, tedaviye gittiği Prof. Dr. Canan Karatay'ın kendisine, bir böbrek hastalıkları uzmanına görünmesi gerektiği tavsiyesinde bulunduğu, 'yapabileceği bir şeyinin kalmadığını' belirttiği iddia ediliyor.
Hastaya 'böbrek yetmezliği' tanısı konurken, devam eden süreçte böbreklerini kaybettiği, nakil işlemiyle hayata tekrar tutunduğu fakat en son, 8 Kasım 2024 tarihinde yemek borusu kanserinden tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiği biliniyor.
MESLEKTEN MEN EDİLMESİ İSTENİYOR
C.Ü. kendisine böbrek yetmezliği tanısı konulan aralıkta, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği dilekçede, Prof. Dr. Canan Karatay ve o dönem çalıştığı hastaneden şikayetçi oldu.
Dilekçede, 'müvekkil aydınlatılmadan uygulanan sıra dışı tedavinin olası sonuçları hakkında bilgi vermeksizin yapılan hatalı ve kusurlu tedaviler nedeniyle' şüphelilerin cezalandırılması talep ediliyor.
Yüksek miktardaki tuz kullanımının böbreklere 'geri dönüşü olmayan hasar verdiği' belirtilirken, Prof. Dr. Canan Karatay'ın 'meslek icrasının yasaklanması' ve 'yaralama ve görevi kötüye kullanma' suçlarından savcılıkça re'sen tespit edilecek suçlardan cezalandırılabilmesi için kamu davası açılması da istendi.