Yaz aylarının en çok aranan ürünleri daha pazar yüzü göremeden tarladan kapış kapış gidiyor. 38 derecelik sıcağın altında sarılıp bürünerek hasada başlayan işçiler gün sonunu nasıl getireceğini bilemiyor. Getirisi yüksek ürünler Hatay'ın verimli topraklarından çıkıyor.
Hatay denildiğinde akla gelen ilk ürünlerden biri de salçalık biberler oluyor. Dalında kızaran kapya biberler pazara inmeden tarladan kapış kapış satıyor. Yemeklere farklı bir Aroma katan kapya biber vücudu baştan aşağı yenilerken doğadaki en güçlü antioksidan kaynağı olarak da biliniyor. Erken yaşlanmayı önleyerek hücre hasarının önüne geçen kapya biberler başta Antakya, Altınözü ve Reyhanlı ilçeleri olmak üzere Kent genelinde 21 dekarlık arazi üzerinde yayılıyor.
HATAYLININ MESAİSİ BAŞLADI
Sabahın erken vakitlerinde tarla yolunu tutan işçiler 38 derecelik sıcaklara meydan okuyor. Sıcaktan kendilerini korumak için vücutlarını kapatan kıyafetler kullanan işçiler topladıkları ürünleri çuvala bastıktan sonra kamyonete taşıyor. Özellikle salça yapımında kullanılan ve sofralık tüketim ve baharat olarak da tercih edilen kapya biber üreticisine kilogram başına 13-15 TL tutarında bir getiri sağlıyor. Toplanan ürünlerin çoğunluğu pazara inmeden salçaya dönüştürülmek üzere fabrikalara gönderiliyor.
PAZAR SIKINTISI BULUNMUYOR
Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, son yıllarda bölge üreticisinin kapya biber yetiştiriciliğine yöneldiğini aktardı. 52.bin ton rekolte beklentisi olduğunu ifade eden Okay, "Depremlerle birlikte kuraklığın olması ile Asi Nehri ve barajlarda sıkıntı yaşanması nedeniyle ekim alanlarında biraz daralma oldu. Yine de önümüzdeki yıllarda çiftçi kapya bibere yönelmeye devam edecek. Genelde salçaya giden biber çeşidi olduğu için iç piyasayı hareketlendirecek. Çiftçimiz şu anda biberin veriminden memnun görünüyor." sözlerini dile getirdi.
Kentte fabrikalarının arttığına dikkat çeken Okay, tarlada pazarlama işinin de kolaylaştığını vurguladı. Kapya biberin sık tercih edilen ürünler arasında yer aldığını dile getiren Okay, pul biber, salçalık biber ve Şanlıurfa'nın isot biberi olarak kapya biberin tercih edildiğini aktardı. Okay, pazar payı çeşitliliği yüksek olan ürünler olduğuna da dikkat çekti.
HEM DEPREM HEM KURAKLIK OLDU
Kahramanmaraş'ta meydana gelen 6 Şubat depremlerinin ardından 10 dönümlük arazisinde ilk kez hasadı başlayan Çiftçi Hasan Akıncı, tarlasında sezon boyunca 50 tona yakın ürünü Tok yemeği hedeflediğini söyledi. Verimi yüksek olması nedeniyle kapya biberinin tercih edildiğine dikkat çeken Akıncı, “Ürün fiyatı geçen yılın altında kaldı ama mücadele vermeye devam ediyoruz." dedi. 15 yıldır kapya biberi üretimi gerçekleştiren Fatih Akıncı ise toplanan ürünlerin salça yapımı için fabrikaya götürüldüğünü dile getirdi.