Patates üreticisi isyanda: Maliyetimiz 6-7 lira, tüccar 3 lira veriyor

Patates üreticisi isyanda: Maliyetimiz 6-7 lira, tüccar 3 lira veriyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de kışlık patates hasadının başlamasıyla birlikte çiftçilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Tüccarların tarlada alım yapmaması nedeniyle üreticilerin patatesleri depolamak zorunda kaldığını belirten Gürer, “Tarlada patatesin yüzüne bakan yok” dedi. Patates üreticisi Cesim Battal da yaşadıkları ekonomik zorlukları dile getirerek, "Maliyetimiz 6-7 lira, ama tüccar 3 lira veriyor. Zarar ediyoruz." dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de kışlık patates hasadının başlamasıyla birlikte çiftçilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Tüccarların tarlada alım yapmadığını belirten Gürer, “Tarlada patatesin yüzüne bakan yok” dedi. Gürer, patates üreticilerinin zorluklarla karşı karşıya olduğunu ifade ederek, “Tüccarlar bölgeye geliyor ama fiyatlar maliyetin altında veriliyor. Kamu müdahale etmelidir. TMO, TÜRKŞEKER ve Tarım Kredi Kooperatifi acilen devreye girmeli” şeklinde konuştu.

Gürer, çiftçilerin depoladığı ürünlerin büyük kayıplara yol açabileceğini vurguladı.

'MALİYETİMİZ 6-7 LİRA, TÜCCAR 3 LİRA VERİYOR'

Patates üreticisi Cesim Battal, bu yıl yaşadıkları ekonomik zorlukları dile getirerek, “Maliyetimiz 6-7 lira, ama tüccar 3 lira veriyor. Zarar ediyoruz. Ekim için kiraladığımız arazi ve işçilik masraflarını karşılayamıyoruz” dedi.

Gürer ise, çiftçilerin bankalara olan borçlarının 800 milyarı aştığını belirterek, “Tüm çiftçiler borçlanarak üretim yapıyor” ifadelerini kullandı.

'PATATESLER DEPODA ÇÖP OLACAK'

Gürer, Türkiye’nin 1999’da 6,5 milyon ton patates ürettiğini, geçen yıl bu rakamın 5,5 milyon tona düştüğünü belirterek, “İlgisizlik nedeniyle bu duruma geldik. Patatesler depoda çöp olacak, bakanlığın bu duruma el atması gerekiyor” dedi.

'KAMU DESTEK VERMELİ'

Gürer, patates fiyatlarının büyük şehirlerde 20-30 liraya satıldığını, ancak çiftçinin ürününden para kazanamadığını vurgulayarak, “Kamu alıma girmeli ve çiftçinin emeğinin karşılığını almasını sağlamalı” dedi. Battal ise, patateslerin don vurmasın diye depolandığını ama bunun çaresizlikten kaynaklandığını belirtti.

Gürer, patates üreticisinin sorunlarının derinleştiğine dikkat çekerek, “Eğer bu mağduriyet devam ederse, önümüzdeki yıl patatesin fiyatı artacak ve zararı yine tüketici görecek” diyerek, yetkilileri acil önlem almaya çağırdı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN