CHP Lideri Özel, Adalet Bakanı Tunç'un Bolu’daki yangına ilişkin bilirkişi raporunu “korsan” olarak nitelendirmesine tepki gösterdi. Özel, "Adalet Bakanlığı, 'Sorumlular arasına belediyeyi ekleyin, bakanlığı çıkartın' diye bilirkişi heyetine baskı yaptı. Bununla ilgili Adalet Bakanı'nı aradım, yanıt vermedi. İnisiyatif kullandık, kamuoyuyla raporu paylaştık. O rapor milletin malıdır. Rapor da korsan değil, tutanaklar var." dedi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin siyasi gündemi ve Bolu’daki otel yangınına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özel, siyasetin ve gündemin baskı altında olduğunu belirterek Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un Bolu’daki faciaya dair bilirkişi raporunu “korsan” olarak nitelendirmesine tepki gösterdi.
"RAPOR MİLLETİN MALIDIR"
Özel, Bolu’daki yangına ilişkin bilirkişi raporunu kamuoyuyla paylaşmasının ardından Adalet Bakanı Tunç’un açıklamalarına atıfta bulunarak, “Adalet Bakanlığı, 'Sorumlular arasına belediyeyi ekleyin, bakanlığı çıkartın' diye bilirkişi heyetine baskı yaptı. Bununla ilgili Adalet Bakanı'nı aradım, yanıt vermedi. İnisiyatif kullandık, kamuoyuyla raporu paylaştık. Bu rapor milletin malıdır. Ortada korsan bir rapor değil, resmi tutanaklar var.” ifadelerini kullandı.
'İNSİYATİF KULLANDIK'
Özel şunları söyledi:
"Böyle bir facianın mazereti olamaz. Sorumlular en ağır şekilde cezalandırılmalı. Bunun tekrar etmemesi için ne gerekiyorsa yapılmalı. Meclis'e araştırma komisyonu kurulmasını teklif edeceğiz. Bütün yetki alanları için Meclis çalışmalı. Bakan kendisi dışında herkesi suçluyor. Suçladığı başka bakanlıklar, il özel idaresi, Bolu Belediyesi... Sırf kendini kurtarmak için. Adalete dün bir müdahale geldi, buna karşı da biz inisiyatif kullandık. Gerekeni yaptık. İlk kez buradan açıklayacağım.
7 kişilik heyet görevlendirdi, bu heyet rapor hazırladı. 4 savcı ve 7 bilirkişi rapora son şeklini verdi. Sorumlular arasında il özel idaresi, bakanlık var. Bolu Belediyesi'ni sorumlu görmüyorlar. Bu raporu kabul etmiyorlar. Değiştirin diyorlar. Belediyeyi ekleyin, bakanlığı çıkarın diyor.
Bakanlıktan bilirkişilere baskı geliyor. Bunu duyduğum anda Adalet Bakanı'nı aradım, İçişleri Bakanı'nı aradım. Cumhurbaşkanı Yardımcısı'nı aradım. Süreçle ilgili bütün bilgileri aktardım. Heyetin raporunu kamuoyuyla paylaştım. Bakan telefona çıkmak yerine rapora korsan dedi. O rapor milletin malıdır. Rapor da korsan değil, tutanaklar var.
Bir şey sahibinin rızası olmadan zorla ele geçirilirse ona korsanlık faaliyeti denir. Yani rapor gerçek, ele geçirme yöntemi korsanlık. O rapor Adalet Bakanı'nın malı değil milletin adalet arayışının teminatıdır. Bizim o raporu alenileştirmemiz, raporu kabul etmeyip yeni heyet görevlendireceğiz demeleri üzerinedir. Yaptığımız iş adalet arayışına yönelik adaleti savunmaktır."