Özel okulların fahiş fiyatlarına tepki! Bakan Tekin'den kitap açıklaması: Uymayanlara asgari ücretin 20 katı ceza yolda

Özel okulların fahiş fiyatlarına tepki! Bakan Tekin'den kitap açıklaması: Uymayanlara asgari ücretin 20 katı ceza yolda

Çocuğunu özel okula göndermek isteyen veliler fahiş fiyatlarla karşı karşıya kalınca bakanlıkta kolları sıvadı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, özel okullarda kullanılan kitaplarla ilgili de önemli bir açıklamada bulundu. Uymayanlara asgari ücretin 20 katı ceza geliyor.

AAtölye'de Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündem hakkında önemli açıklamalarda bulunan Yusuf Tekin, Türkiye'de 22 bin 546 özel okul olduğunu belirterek okullar içerisinde uygulanan fahiş fiyat artışlarının çok sınırlı olduğunda dile getirdi. Belirli sayıdaki okulların eğitim ücretlerinin faiz fiyat kabul edilebileceğine dile getiren Bakan Tekin, özel okulların hakkının da korunması gerektiğine dikkat çekti.

%5 ZAM YAPILACAK

Özel okulları temsil eden 4 dernek ile sık sık görüşme yaptıklarını ifade eden Bakan Tekin, kendi içlerinde denetim yapmalarını da istediklerini söyledi. Özel okulların büyük bir çoğunluğunda fahiş fiyat artışı olmadığını belirten Yusuf Tekin, istisna olarak çok az sayıda özel okulda artış yapıldığını söyledi. Özel okulların enflasyon artı %5 oranında zam yapma hakkının bulunduğunu dile getiren Bakan Tekin, ara sınıflar için yani kayıtlı öğrenciler için olduğunu da belirtti.

Milli Eğitim Bakanı Tekin'den özel okul ücretlerine ilişkin açıklama

Alınan hizmetle ilgili bir sözleşme yapılmış olduğunu işaret eden Bakan Tekin, yapılan sözleşme üzerinde %5 zam yapabilirsin ibaresinin yer aldığını ve büyük çoğunluktaki özel okulların bu maddeye uyduğunu vurguladı. Bakan Tekin, “ Yeni kayıtlı öğrencilerle ilgili ise orada özel okullar bu hizmetin bedeli olarak velilerden istedikleri rakamlar konusunda da yine bizim bu anlamdaki karşılıklı görüşmelerimizde ortaya çıkan rakamlara uydular. Pandemi sürecinde eğitim-öğretim ücretlerinden istedikleri artışı elde edemeyen okulların, kırtasiye, kitap, kıyafet, yemek, etüt ve benzeri konularda oradaki açıklarını kapatmak için oraları biraz ağırlık vermişlerdi, onu da yine oturduk kendileriyle konuştuk." dedi.

ZORUNLU HALE GETİRİLDİ

Yardımcı kaynaklar başta olmak üzere kitaplarla ilgili yapılan denetimlerinde sıklaştırıldığını belirten Yusuf Tekin, sıkıntılı fiyat politikası belirleyen özel okullardaki mevzuat yaptırımlarının uygulandığını aktardı. Bakan Tekin, "Orada da asgari ücretin 10-20 katı ve üçüncüsünde de kapatma var, bu cezaları uyguladık, uygulamaya da devam edeceğiz. Bu yıl hem yeni bir müfredatın başlangıcı açısından hem de bu tür tartışmaları ortadan kaldırmak adına biz özel okullarımızda resmi, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığımızın onayladığı ders kitaplarının okutulmasını zorunlu hale getirdik. Ders kitaplarını biz zaten okullara göndermiş olacağız, onlar da öğrencilerle paylaşmış olacaklar, ilave ders kitabına ihtiyaçları yok." ifadelerini kullandı.

Özel okullarda 'fahiş kitap ücreti' talebine tepki

ÖZEL OKULLARA GEÇİT YOK

Çocukların eğitim ve öğretim süreçleri ile birlikte üniversiteye giriş açısından öğrencilere öncülük edebilecek en iyi kaynakların hazırlandığını dile getir Bakan Tekin, ÖSYM'nin soru bankasının ders kitapları ve müfredat üzerine oluşturulduğunu da vurguladı. Öğrencilerin özel okula gitse dahi başka bir ders kitabına ihtiyacı bulunmadığının altını çizen Yusuf Tekin, ihtiyaç duyduğu diğer yardımcı materyallerin EBA üzerinden paylaşıldığını da aktardı. Bakanlığın büyük çoğunlukta öğrencilerin ihtiyacını giderdiğini aktaran Yusuf Tekin, özel okullara bu konuda taviz verilmeyeceğini de hatırlattı.

Veliler isyan etti, Bakan açıkladı: Özel okul ücretine fahiş zamma müdahale - Dünya Gazetesi

Yemek, kıyafet, kitap ve etüt ücretlerindeki artışa ilişkin mevzuatta bir değişiklik yapılıp yapılmayacağı sorusuna yanıt veren Yusuf Tekin, bunun sadece Bakanlığın insiyatifinde olan bir konu olmadığını belirterek kırtasiye, kıyafet, servis, yemek konusunu Ticaret Bakanlığı tarafından denetlenmesi gereken bir alan olduğunu aktardı.

NİTELİKLİ EĞİTİM SAĞLANIYOR

Bakan Tekin, "özel okulların Türk Milli Eğitim Sistemine katkısı, sınav başarısı, özel okulların daha iyi eğitim verdiğine ilişkin algıların Türk toplumunda yaygın olduğu ve buna ilişkin değerlendirmesine" dair soruya şu yanıtı verdi:

Özel okul ücretleri nasıl belirleniyor? - Kocaeli Gazetesi

"Ben resmi ya da özel okullar arasında kalite, nitelik ve benzeri bir ayrım gütmeyi doğru bulmuyorum. Hepsinin büyük oranda aynı standartta eğitim-öğretim verdiklerine inanıyorum. Fakat hepimizin çocukları kendisi açından, hepimiz açısından çok değerli ve çocuğunuzun en iyi şekilde yetişmesi için alacağınız hizmetin türünü farklılaştıran bir tabloyla karşı karşıyayız. İşte çocuğunuzun yabancı dil konusunda bakanlığın çizdiği profilin dışında ilave olarak farklı bir eğitim olmasını istiyorsanız, yabancı bir okula veya yabancı dile önem veren başka bir okula, yahut farklı sportif alanlarda faaliyet gösteren özel okul gruplarımız var. Yani sizin çocuğunuz için almayı düşündüğünüz hizmete göre özel okul grupları var. Herkes özel okula çocuğunu gönderirken farklı parametrelerle gönderiyor. Ben hani 'devlet okulları daha iyi, özel okullar daha kötü' ya da 'özel okullar çok iyi, devlet okulu...' Bu ayrımı doğru bulmuyorum. Hepimiz çocuklarımızla ilgili farklı bir beklenti içerisindeyiz. Siz bu beklentinize cevap verebilecek bir okula çocuğunuzu kaydediyorsunuz."

Piyasanın kendi içinde bir düzene girdiğini belirten Yusuf Tekin, İçinde bulunduğumuz eğitim öğretim yılının özel okuldaki çocukların eğitim ve öğretim ücreti açısından, yemek ve kıyafet açısından ve özel Okulda çalışan öğretmenlerin ücretleri açısından daha dengeli bir noktaya gelindiğini aktardı. Bahsettiği zorlukların yavaş yavaş aşıldığını dile getiren Yusuf Tekin Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli bir biçimde hizmet yürütüldüğünün altını çizdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN