Otomobil satışında 'doğrulanmış ilan' dönemi: yılbaşından itibaren zorunlu olacak

Otomobil satışında 'doğrulanmış ilan' dönemi: yılbaşından itibaren zorunlu olacak

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, “doğrulanmış ilan” uygulamasının hem konut hem de otomobil satışlarında uygulanacağını açıkladı. Ocak ayında zorunlu olacak yeni sistemle, yalnızca kimlik ve yetki belgesi onaylı kişilerin ilan verebilmesi sağlanarak, sahte ilanların önüne geçilecek.

Ticaret Bakanlığı tarafından tüketiciyi korumaya yönelik başlatılan "Doğrulanmış İlan" uygulaması, 2025 yılı itibarıyla zorunlu hale gelecek. Yeni düzenlemeyle, hem konut hem de otomobil satışlarında yalnızca TC kimlik numarası onaylanmış kişiler ve yetki belgesine sahip firmalar ilan verebilecek.

EMLAK VE OTOMOBİL SATIŞLARINDA GÜVEN ARTACAK

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, uygulamaya ilişkin detayları Selçuklu Kongre Merkezi’nde MÜSİAD'ın düzenlediği “Türkiye Yüzyılı’nda Otomotiv ve Enerji Vizyonu” toplantısında açıkladı. Gürcan, bu sistemin konut satışlarında hibrit olarak başladığını, yılbaşında ise tamamen zorunlu hale geleceğini belirtti. Konut ilanı vermek isteyen kişilerin e-Devlet üzerinden konutlarını seçip, yetkili emlakçıyı belirleyecekleri bir sistemin devrede olduğunu açıkladı.

OTOMOBİL SATIŞLARINDA DA AYNI SİSTEM DEVREYE GİRİYOR

Konut satışlarına ek olarak, otomobil satışlarında da aynı doğrulama sistemi devreye alınacak. İlan verecek kişiler e-ilan sitesine girmeden, e-Devlet üzerinden araçlarını veya konutlarını seçip, oradan açılan pencereye hangi emlakçıya ilan verecekse onun bilgi numaralarını girerek ilan verebilecek. Uygulama ocak ayından itibaren zorunlu olacak.

Gürcan, bu uygulamanın haksız rekabeti önleyeceğini ve sahte ilanların piyasadan temizlenmesini sağlayacağını vurguladı. Gürcan, "Bu sistemi aynı şekilde otomobilde de başlatıyoruz. e-Devlet üzerinden girerek sahip olduğunuz aracın, ilanını vermekle ilgili bir çalışmamız var. O da bitmek üzere, önümüzdeki aylarda yürürlüğe girecek." diye konuştu.

ADİL VE REKABETÇİ PAZAR HEDEFİ

Yeni düzenlemenin, hem emlak hem de otomotiv sektörlerinde adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa oluşturmayı amaçladığını belirten Gürcan, bu tür yenilikçi adımların sektörde güveni artıracağını sözlerine ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN