Osmanlıda sultan sofralarının gözdesiydi! Hasat için geri sayım başladı: İhracatta 100 milyon dolar hedefi…

Osmanlıda sultan sofralarının gözdesiydi! Hasat için geri sayım başladı: İhracatta 100 milyon dolar hedefi…

Osmanlıda sultan sofralarının gözdesi olan üründe hasat için geri sayım başladı. İhracat tarihi de belli olan üründe bu yıl 100 milyon dolar hedefi var. İşte detaylar…

Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen tarihler doğrultusunda, 25 Temmuz 2024 Perşembe günü, Türkiye'nin önde gelen tarım ürünlerinden biri olan sultani çekirdeksiz sofralık üzüm ihracatı başlıyor.

ÜZÜM ÇEŞİTLERİNİN KESİM VE İHRACAT TARİHLERİ BELLİ OLDU

Ege Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü Başkanlığı tarafından oluşturulan komisyon, Manisa ilindeki bağlarda yapılan incelemeler sonucunda sultani çekirdeksiz sofralık üzüm çeşidinin 24 Temmuz 2024 tarihinde kesimine ve 25 Temmuz 2024 tarihinde ihracatına izin verdi. Aynı komisyon, Mevlâna (Razaki Tipi) Sofralık Üzüm çeşidinin kesim tarihini 05 Ağustos 2024, ihracat tarihini ise 07 Ağustos 2024 olarak belirledi.

Coğrafi işaret tescili bulunan Ege Sultani Üzümü, Manisa, Denizli ve İzmir üçgeninde 1 milyon 100 bin dekar alanda 60 bin üretici tarafından yetiştirilmektedir. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, üzüm üreticilerinin titiz çalışmaları sayesinde bu yıl rekoltenin geçen yıla göre daha yüksek olduğunu belirtti.

sultani-cekirdeksiz-sofralik-uzum-h.jpg

İHRACATTA YENİ HEDEF

2023 yılında 87 milyon dolar olan sultani çekirdeksiz sofralık üzüm ihracatının, 2024 yılında 100 milyon doların üzerine çıkması hedefleniyor. Rusya Federasyonu, geçen yıllarda olduğu gibi ihracatın başında yer alırken, Ukrayna ve Polonya da önemli pazarlar arasında bulunuyor.

İNSAN SAĞLIĞINA FAYDALARI

Üzümün potasyum, sodyum, kalsiyum, bakır, manganez, demir, magnezyum ve çinko gibi vitamin ve mineraller bakımından zengin olduğu vurgulanarak, iç piyasada tüketiminin artması öneriliyor. EYMSİB Başkanı Hayrettin Uçak, üzümün sağlık açısından birçok faydasını dile getirirken, özellikle çocukların kemik gelişimi için önemli bir besin kaynağı olduğunu belirtti.

Sultani çekirdeksiz sofralık üzüm, Türkiye'nin tarımsal ihracatında önemli bir paya sahip olup, sağlık faydaları ve uluslararası talep doğrultusunda üretim ve ihracatı artırma çabaları sürdürülmektedir. Gelecek dönemdeki ihracat performansının, uluslararası piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak şekilleneceği belirtiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN