Osmanlı mutfağından ilham alarak yaptı, şimdi ise tüm dünyaya satmak için kolları sıvadı! Ülkeler bu lezzet için sıraya girecek...
Sağlık sektöründen gastronomiye geçiş yaparak adından söz ettiren Ayten Çetin, yıllar önce İstanbul Haydarpaşa Meslek Lisesi’nde sağlık öğretmeniydi. Emekli olduktan sonra yeme-içme sektöründe başarı basamaklarını hızla tırmanan Çetin, şu anda Eskişehir’in en popüler mekânlarından birini ailesiyle birlikte işletiyor. “Gurme Ayten Usta” olarak bilinen Çetin, kadın istihdamına destek sağlarken, yöresel lezzetleri modern dokunuşlarla misafirlerine sunuyor. Çetin'in en yeni girişimi olan katkısız içecek markası Sorbe, geçtiğimiz ay Malezya'ya ihraç edilerek uluslararası pazarda yerini aldı.
SAĞLIK MESLEK LİSESİNDEN MUTFAĞA UZANAN YOLCULUK
Çetin’in girişimcilik serüveni Bilecik Sağlık Meslek Lisesi’nden mezun olup hemşire olarak çalışma hayatına atılmasıyla başladı. Ardından sağlık dersleri öğretmenliği yapan Çetin, mesleğinde emekli olduktan sonra yemek yapma tutkusunu profesyonel bir işletmeye dönüştürdü. "Hakikaten belki de hem sağlık sektöründen gelmem hem de öğretmenlik mesleğim bu işte daha kolay yol almamı sağladı. Emekli oldum, köşeme çekileyim demedim” diyen Çetin, ailesiyle birlikte açtığı küçük işletmesinin kısa sürede büyüdüğünü belirtti.
YÖRESEL TATLARIN İZİNDE
İlk olarak Bursa yolunda açtığı küçük işletme, yol üstünde lezzet arayanların uğrak noktası haline geldi. Tost ve gözleme gibi atıştırmalıklarla başlayan menü, zamanla kuru fasulye, pilav ve Eskişehir’e özgü Balaban kebabı gibi lezzetlerle zenginleşti. Eskişehir Ulu Önder Parkı’nda yaklaşık 10 yıl önce açılan restoranı ise şehrin popüler lezzet duraklarından biri oldu. Restoranın gelişim sürecini anlatan Çetin, “İlk olarak Bursa yolu üzerinde açtığımız küçük işletmemiz, çok kısa sürede büyüdü. Yol üstü olduğu için insanlar yola çıkarken bir şeyler alıp çıkmak istediler. Önce tost ve gözleme gibi ürünlerle başladık. Ondan sonra kuru fasulye ve pilav pişirdik, kısa sürede herkesin beğenisini topladı. Menü giderek büyüdü, çorba, ızgara yemekleri, fırın yemekler, Eskişehir’in meşhur kebabı Balaban ve eşlikçileri derken kahvaltı da ürünlerimiz arasına girdi. Yaklaşık 10 yıl önce de Ulu Önder Parkı’ndaki işletmemizi kurduk” dedi.
KADIN İSTİHDAMINA KATKI SAĞLIYOR
Ayten Çetin’in işletmesi, kadınlara ve öğrencilere iş fırsatları sunarak yerel ekonomiye de katkı sağlıyor. Çetin, “Sonra ben görevi onlara devrettim. 18 yıldır hala benimle beraber çalışan arkadaşlarım var. Özellikle kadın çalışma arkadaşlarımız birlikte çok büyük işler başardık. Şimdi aynı anda 400 kişiye yemek hazırlayabiliyoruz, çeşit çeşit özgün yemekler ve tatlılar, tarihimizden ilham aldığımız özel menüler çıkarabiliyoruz. Birçoğu ilkokul mezunu veya ortaokul mezunu olan bu kadınlar çalışma hayatına girince özgüvenleri de gelişiyor. Hem meslek ediniyor hem de gelir ediyor, ‘benim bir işim var, ben Ayten Usta'nın mutfağında çalışıyorum’ diyebiliyor. Bu da bizi çok mutlu ediyor” diye belirtti.
BİR AİLE İŞLETMESİ: ÇETİN AİLESİ İŞ BAŞINDA
Ayten Usta’nın girişimi, aynı zamanda bir aile işletmesi olarak öne çıkıyor. Eşi ve üç çocuğuyla birlikte çalıştığını ifade eden Çetin, çocuklarının farklı alanlarda aldıkları eğitimlerin işletmeye katkı sağladığını söyledi. Çetin, “Çocuklarımın her biri çok iyi eğitimler aldılar. En büyük oğlum işletmeyi bitirdi, kızım İstanbul Üniversitesi'nde İngilizce iktisat okudu ve İngiltere’de pazarlama üzerine yüksek lisans yaptı. Küçük oğlum Koç Lisesi’nden mezun oldu, İtalya’da ekonomi ve finans bölümünü bitirdikten sonra İspanya’da yönetim alanında yüksek lisansını verdi. Şimdi hepsi buraya döndü ve tecrübelerini aktarıyorlar. Biz de bu emeklerimizin meyvelerini topluyoruz. İşimizi ikinci nesle devredeceğiz ve bunu yaparken de gıda alanında yatırım yapmaya şubeleşmeye devam etmek istiyoruz" şeklinde konuştu.
EL YAPIMI ŞERBETLERİYLE MARKALAŞMA YOLUNDA: SORBE
El yapımı, katkısız ve şeker ilavesiz içecekleriyle beğeni toplayan Ayten Usta, bu içecekleri Sorbe markası altında pazarlamaya başladı. Yurt içindeki lezzet tutkunlarına sunulan Sorbe, geçtiğimiz aylarda Malezya’ya ihraç edilerek ilk yurt dışı açılımını gerçekleştirdi. Şimdi ise İngiltere pazarına giriş yapmayı planladıklarını belirten Çetin, “Kendi ürettiğimiz reçellerden yaptığımız şerbetleri hem yurt içine hem de yurt dışına pazarlamayı planlıyoruz. Geçen temmuz ev eylül aylarında İstanbul'daki gıda fuarlarına katılmıştık. Orada Malezyalı bir şirket ile tanıştık ve ilk ihracatımızı gerçekleştirdik. Hedefimiz hem yiyecek hem de içecek alanında yeni ürünlerimizle dünyaya açılmak. Şu anda İngiltere pazarına girmek üzere çalışmalara başladık. Yurt içi ve yurt dışında premium mekânlar ve marketlere girmek istiyoruz” dedi.
OSMANLI VE SELÇUKLU MUTFAĞINDAN İLHAM ALAN BİR MENÜ
Çetin, menülerinde Osmanlı ve Selçuklu halk mutfağından ilham aldıklarını belirtiyor. Çetin, “Bin bir kültürle harmanlamış Anadolu mutfağından, Osmanlı saray mutfağından, Selçuklu dönemi halk mutfağından ilham aldık. Asırlarca bu topraklarda pişirilen, belki unutulmaya yüz tutmuş tariflerin peşine düştük, bu geleneksel tarifleri günümüzün damak tadına uygun olarak güncelledik ve müşterilerimizin beğenisine sunduk. Misafirlerimizi, Selçuklu’nun tutmaç ve keşkeğinden, Osmanlı’nın ‘Saray Tandır’ına, kardelen tatlısına, kadar birbirinden faklı lezzetlerle buluşturduk” diyerek geleneksel tatları günümüz damak tadına uyarladıklarını vurguladı.