'Örtülü reklamlar' bakanlığın radarında: Fenomenlere milyonlarca lira ceza

'Örtülü reklamlar' bakanlığın radarında: Fenomenlere milyonlarca lira ceza

Ticaret Bakanlığı, sosyal medya platformlarında örtülü reklam yapan fenomenleri sıkı takibe aldı. Gıda takviyesi ve kozmetik ürün tanıtımlarında mevzuata aykırı ifadeler kullanan, reklam olduğunu belirtmeyen influencerlar, 2024’ün ilk 8 ayında toplamda 89 milyon 59 bin 840 TL idari para cezasına çarptırıldı.

Sosyal medya platformlarının etkisi giderek büyürken, markalar da ürünlerini tanıtmak için fenomenlerle iş birliği yapmaya devam ediyor. Ancak influencerların örtülü reklam yaparak ürün ve hizmetleri tanıtmaları, Ticaret Bakanlığı’nın radarına girdi. Bakanlık, 2024'ün ilk 8 ayında sosyal medya üzerinden yapılan mevzuata aykırı reklamlar nedeniyle fenomenlere toplam 89 milyon 59 bin 840 TL idari para cezası kesti.

Ticaret Bakanlığı, sosyal medya fenomenlerinin markalarla iş birliği yaparak gerçekleştirdikleri gizli reklamlara yönelik denetimlerini artırdı. Yapılan incelemelerde, özellikle gıda takviyesi, indirimli satışlar, kozmetik ürünler ve sağlık beyanı içeren tanıtımlarda mevzuata aykırı ifadeler kullanan fenomenler tespit edildi. Ürün veya hizmetin tanıtımının reklam olduğunun açıkça belirtilmemesi durumunu oluşturan 'örtülü reklam'la gelir elde eden fenomenlere bu kapsamda idari para cezaları uygulandı.

Bakanlık, sağlık hizmetlerine yönlendirme yapan, reklamı yasak olan ürünleri tanıtan ve kozmetik ürünlerin tanımını aşan ifadeler kullanan fenomenlere ağır cezalar verdi. Geçen yıl 347 bin 128 TL ceza kesilen bir influencer, 2024’te bu tutarın yeniden değerleme oranında artırılmasıyla 550 bin 59 TL ceza ödemek zorunda kaldı.

Tüketicilerin dijital platformlarda korunması amacıyla çıkarılan "Sosyal Medya Etkileyicileri Tarafından Yapılan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Hakkında Kılavuz" ile bu tür platformlar üzerindeki denetimler sıkılaştırıldı. Bu kılavuzla, sosyal medya fenomenlerinin tanıtımları daha yakından takip edilerek, tüketici hakları korunmaya çalışılıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN