Türk Devletleri Teşkilatı'nın (TDT) kurduğu Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu'nun Bakü'de yaptığı toplantıda önemli bir mutabakata varıldı. 34 harften oluşan ve Latin alfabesi temelli olan "Ortak Türk Alfabesi" için anlaşma sağlandı. Yeni alfabe, Türkiye'de kullanılmayan Ä, Ň, Ŭ, Q, X gibi harfleri de içermesine rağmen, Türkiye 29 harflik mevcut alfabesini kullanmaya devam edecek.
Türk Devletleri Teşkilatı'nın (TDT) Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, Bakü'de gerçekleştirdiği toplantıda önemli bir karara imza attı. 1991 yılından beri üzerinde çalışılan Ortak Türk Alfabesi projesi somut bir hale geldi. Komisyon, kapsamlı bir çalışma sonucunda 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisini kabul etti.
Türkiye gazetesinden Murat Öztekin’in haberine göre, Türkiye’de kullanılmayan 5 harfin de (Ä - Ň - Ŭ -Q - X) yer aldığı müşterek alfabe, Türk dünyası ülkelerinin atacakları siyasi adımlarla önümüzdeki yıllarda kullanıma geçebilecek.
Türk dünyası arasında ortak bir alfabenin günümüzde zaruri hâle geldiğini söyleyen Prof. Dr. Hayati Develi “Ancak bunu bir alfabe değişimi olarak görmek doğru değil. 29 harflik alfabeyi Türkiye’de kullanmaya devam edeceğiz. Sadece bazı farklı seslerin karşılığı da bilinecek. Böylece birbirimizin metinlerini okumamız kolaylaşacak. Ortak kültürel değerlerimiz daha kolay anlatılacak; ekonomik ve siyasi ilişkiler gelişecek. Bu durum uzun vadede kelime alışverişiyle bizi ortak bir dile ulaştırabilir” dedi.