Orta Asya’nın en büyüğü! İhtişamı göz kamaştırıyor, kimse görmeden dönemiyor

Orta Asya’nın en büyüğü! İhtişamı göz kamaştırıyor, kimse görmeden dönemiyor

Orta Asya'nın en büyüğü olarak biliniyor ihtişamı adeta göz kamaştırıyor. Ülkenin en popüler turistik yerleri arasında görülen bu kanyonu görenlerin ağzı açık kalıyor. Kimse görmeden dönemiyor büyüklüğünün yanı sıra renkleri de adeta gökkuşağını andırıyor.

Kazakistan'ın Almatı şehrinin yaklaşık 200 kilometre doğusunda yer alan Charyn Kanyonu, etkileyici doğal yapısıyla her yıl 50 binden fazla turisti ağırlıyor. Kazakistan Kültür ve Enformasyon Bakanlığı tarafından ülkenin en popüler turistik yerleri arasında gösterilen bu kanyon, 12 milyon yıl önce eski bir gölün çökmesiyle oluşmuştur. Kanyonun büyüklüğü ve renkleri, ziyaretçileri adeta büyülüyor.

MİLLİ PARK STATÜSÜ VE KORUMA

1964 yılında koruma altına alınan Charyn Kanyonu, 23 Şubat 2004'te kurulan Charyn Milli Parkı'nın bir parçası haline gelmiştir. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Grand Canyon ile benzerlikler taşıyan bu kanyon, Charyn Nehri'ni takip ederek uzanmaktadır. Kanyon duvarlarının renkleri kırmızıdan kahverengiye, sarıdan siyaha kadar değişirken, bazı yerlerde 300 metreyi aşan yüksekliklere ulaşmaktadır.

Orta Asya'nın en büyük kanyonlarından Charyn, 190 hayvan ve 1500 bitki türüne ev sahipliği yapıyor

EŞSİZ JEOLOJİK YAPI

Charyn Kanyonu, yoğunlaşma, rüzgar etkisi ve volkanik buharların birikmesi gibi atmosferik kökenlerle oluşan tortul kayaçlarıyla dikkat çekmektedir. Kanyonun büyüleyici şekilleri, fantastik figürlere benzetildiğinden Kaleler Vadisi, Şeytan Vadisi ve Hayalet Vadisi gibi isimlerle anılmaktadır. Charyn Kanyonu'nun toplam uzunluğu yaklaşık 154 kilometre olup, en popüler kısmı "Kaleler Vadisi"dir. Ayrıca "Temirlik Kanyonu", "Sarı Kanyon", "Kızıl Kanyon" ve "Bestamak Kanyonu" olmak üzere beş farklı bölümden oluşmaktadır.

Her mevsim rengârenk Charyn Kanyonu | Seturday

ZİYARETÇİLERE SUNULAN ETKİNLİKLER

Ziyaretçiler, Charyn Nehri'nde yürüyüş yapabilir, helikopter turuna çıkabilir ya da dağcılık ve rafting gibi macera dolu etkinliklere katılabilirler. Ayrıca, kanyonun farklı saatlerdeki güzelliklerini keşfetmek için yürüyüş ve gece gezileri düzenlenmektedir. Bu etkinlikler, konuklara Charyn Kanyonu’nun eşsiz manzaralarını deneyimleme fırsatı sunmaktadır.

Charyn Millî Parkı, Almatı - Bilet ve Tur Rezervasyonu | GetYourGuide

BİYOÇEŞİTLİLİK VE DOĞAL YAŞAM

Charyn Kanyonu, zorlu iklim koşullarına uyum sağlamış 62 tür memeli, 25 tür sürüngen ve 103 tür kuş ile dolu bir ekosisteme ev sahipliği yapmaktadır. Bunun yanı sıra, bölgede 1500 çeşit bitki türü de yetişmektedir. Bu biyoçeşitlilik, kanyonun doğal güzelliğini ve zenginliğini daha da artırmaktadır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN