On binlerce öğretmene 10 bin 400 TL tazminat müjdesi! Öğretmenler rahat bir nefes alacak

On binlerce öğretmene 10 bin 400 TL tazminat müjdesi! Öğretmenler rahat bir nefes alacak

On binlerce öğretmeni sevindirecek haber geldi. TBMM’de görüşülen yeni Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağı sayesinde, öğretmenlere yönelik şiddetin cezası artırılırken aynı zamanda öğretmenlere ek tazminat hakkı da doğuyor. Bu yenilikler ile artık öğretmenler rahat bir nefes alacak. İşte detaylar…

ESMAGÜL KOÇAK

Öğretmenler için sevindirici haber! Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) görüşülen Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağı, öğretmenlere yönelik şiddetin cezasını artırmayı ve ek tazminat haklarını içeriyor.

Bu hafta TBMM'ye gelecek olan kanun taslağı, yüz binlerce öğretmene ek tazminat imkanı sağlayacak. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, yeni düzenlemelerle ilgili yaptığı açıklamada, “Kanun yürürlüğe girdiğinde, 20 yıl hizmet süresini dolduran öğretmenler 7 yıl boyunca kademeli olarak başöğretmenliğe başvurabilecek. Böylelikle yaklaşık 230 bin öğretmen, başöğretmen unvanına sahip olacak ve 10 bin 400 TL tazminat hakkı kazanacak” dedi.

KANUN TASLAĞINDA NELER VAR?

Geçtiğimiz yasama döneminde 22 maddesi kabul edilen Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) taslağı, Meclis’in tatil sonrası çalışmalarına başlamasıyla yeniden gündeme alındı. Bu taslak, öğretmenlerin haklarını genişletmeyi hedeflerken, öğretmenlere yönelik şiddetin cezalarını artırmayı da içeriyor.

yeni-proje-3.jpg

MİLLİ EĞİTİM AKADEMİSİ KURULUYOR

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Geylan, kanun taslağında Milli Eğitim Akademisi'nin kurulacağını belirtti. Akademinin birçok fonksiyon üstleneceğini söyleyen Geylan, “Akademi, yöneticilerin eğitim alacağı bir yönetici akademisi olacak. Ayrıca, mevcut 8 hizmet içi eğitim enstitüsü sayısı 30’a çıkarılacak ve öğretmenlerimizin mesleki gelişimine destek verilecek. Akademi, aday öğretmenlerin eğitim süreçlerini de yönetecek. Ancak mevcut tasarıdaki 1 yıllık aday eğitim sürecinin, 3-4 ay gibi daha kısa bir döneme çekilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yeni öğretmenlerin, yaz tatili sürecinde adaylık eğitimini tamamlayıp 1 Eylül’de göreve başlaması daha uygun olacaktır” dedi.

ÖĞRETMENLERİN KARİYER PLANLAMASINDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER

Yeni kanun tasarısıyla öğretmenlerin kariyer planlamasında önemli bir değişiklik de hayata geçirilecek. Talip Geylan, öğretmenlerin kariyer planlamasının sınavla yapılması uygulamasının kaldırıldığını belirtti. 20 yıl hizmet süresini dolduran öğretmenler, artık başöğretmen unvanı için başvuru yapabilecek. Bu düzenleme ile 230 bin öğretmen başöğretmen olabilecek ve 10 bin 400 TL tazminat hakkı elde edecek. Bu gelişme, öğretmenler için büyük bir kazanım olarak görülüyor.

yeni-proje-4.jpg

ÖĞRETMENLERE KARŞI ŞİDDETE AĞIR CEZALAR

Öğretmenlere uygulanan şiddete karşı cezaların artırılması da kanunun getirdiği önemli yeniliklerden biri. 2019 ve 2023 yıllarında eğitim çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik hazırlanan tekliflerin bu kanun kapsamında hayata geçirileceğini aktaran Geylan, “Öğretmenlere yönelik şiddet olayları yaşandığında cezalar yüzde 50 artırılacak. Şiddet uygulayanlar hapis cezasıyla yargılanacak ve bu cezalar ertelenmeyecek” ifadelerini kullandı.

Talip Geylan, TBMM'deki kanun taslağının öğretmenler için önemli kazanımlar içerdiğini belirterek, “Elbette bu taslak tam anlamıyla beklentilerimizi karşılamıyor. Ancak meslektaşlarımıza kazandıracağı yeni hakları da sahiplenmemiz gerekiyor” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN