Okullarda yeni eğitim böyle olacak: MEB duyurdu

Okullarda yeni eğitim böyle olacak: MEB duyurdu

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni eğitim-öğretim döneminden itibaren yabancı dil ders saatlerini artırarak ve İngilizcenin yanı sıra ikinci yabancı dil olarak Almanca eğitimi vererek uyguladığı “Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli”nin kapsamını genişletme kararı aldı.

Geçtiğimiz yıl, belirli il ve okullarda pilot olarak uygulanan bu model, 26 ildeki 32 okulda, ortaokul 5. sınıf seviyesindeki toplam 2 bin 999 öğrenciyle hayata geçirilmişti. Bu öğrenciler, Türkçenin yanı sıra, ders saatleri artırılmış iki yabancı dil eğitimi aldılar.

Uygulamanın Devamı ve Yeni Okullar

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgilere göre, geçen yıl pilot olarak belirlenen 32 okulun 5. sınıflarında başlatılan uygulama, bu yıl 6. sınıflarında da devam edecek. Ayrıca, yeni belirlenen 5. sınıflarda da bu uygulama hayata geçirilecek.

Uygulama Kapsamı

Bu yıl itibarıyla, 81 ildeki 300 okulda “Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli” uygulanacak. Bu model kapsamında, öğrenciler haftalık 40 ders saatinin 14 saatini İngilizceye, 2 saatini ise Almanca derslerine ayıracaklar.

Ücretsiz Eğitim Materyalleri

Modelin genişletilmesinde, öğrenciler, öğretmenler, idareciler ve veliler ile yapılan görüşme ve anket sonuçlarından elde edilen talepler etkili oldu. Modelin 300 okula çıkarılmasında bu geri bildirimler önemli bir rol oynadı. Bakanlık, bu modele özgü eğitim-öğretim sürecini de özel olarak planladı. Bu doğrultuda, kullanılacak eğitim öğretim materyalleri öğretmenlere ve öğrencilere ücretsiz olarak temin edilecek.

Eğitim Modelinin Amacı

Bu eğitim modeli, öğrencilerin hedef dile maruz kalma sürelerini artırarak yeni bir dil öğrenmeye karşı olumlu bir tutum geliştirmelerini amaçlıyor. Ayrıca, Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı (CEFR) doğrultusunda dört temel dil becerisini kalıcı hale getirerek dili etkili bir şekilde kullanmalarını sağlamayı hedefliyor. Model, iletişimsel dil öğretimi odağında çok dilli öğretim yaklaşımlarını benimseyerek, öğrencilerin sadece dil becerisi kazanmasını değil, aynı zamanda kültürel farkındalık ve etkili iletişim becerileri geliştirmelerini sağlayacak bütünsel bir metodoloji doğrultusunda planlandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN