Yeni eğitim öğretim dönemine kısa bir süre kala Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni müfredatı duyurdu. Bakan Tekin açıkladı öğrenciler tek tek ağladı. Kimsenin gözünün yaşına bakılmayacak. Bakan Tekin “ Af yok” diyerek yeni müfredatı duyurdu. İşte Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınan yeni kararlar…
Yeni eğitim öğretim yılında yeni müfredat hakkında açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ders saatinin azaltılmasından ziyade sadeleştirilmesinin gündemde olduğunu söyledi. Okullardaki devam zorunluluğunu da işaret eden Bakan Tekin, devamsızlık konusunda ısrarcı olduklarını ifade ederek af ya da benzeri bir şeyin gündemde olmadığını vurguladı.
YENİ DÖNEME YENİ MÜFREDAT
Milli Eğitim Bakanlığı son yıllardaki en kapsamlı müfredat değişikliğine giderken Şubat ayında yapılacak lansman ile birlikte yeni müfredatın kamuoyuna duyurulacağını belirtti. İstanbul'da Gazeteciler ve eğitim editörleri ile bir araya gelen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ''Müfredat değişikliği ile ilgili bütün çalışmalarımız bitti fakat hem genel müdürlüklerin hem de Talim ve Terbiye Kurulu'nun inceleme süreci devam ediyor. Söz konusu bu çalışmalar da tamamlandığında Şubat'ın sonuna doğru yaptığımız müfredat değişikliğini kamuoyuyla paylaşırız'' sözlerini dile getirdi.
Okullarda alınan en önemli kararlardan biri olarak karşımıza çıkan devam zorunluluğunu işaret eden Bakan Tekin, devamsızlık konusunda ısrarcı olduklarını ifade ederek daha önceki uygulamalarda görülen af ya da benzeri bir şeyin gündemde olmadığını vurguladı.
KADEMELİ GEÇİŞ SİSTEMİ UYGULANACAK
Yeni yılda eğitim öğretim konusunda oldukça kapsamlı değişikliklere imza atan Milli Eğitim Bakanlığı, değişikliğin sadece bir kademenin başlangıç sınıfında ve 2024-2025 eğitim öğretim yılında başlayacağını duyurdu. Alınan kararların okul öncesi 1,5 ve 9 sınıflarda uygulanacağını söyledi.
Yeni müfredatta ders saatleri ile ilgili herhangi bir değişiklik olmadığını da belirten Bakan Tekin, öğretmenlerin norm kadro fazlasında olmayacağını ve bu yönde çalışmaların devam ettiğini aktardı. Müfredatta ders saati azaltılmasından ziyade sadeleştirilmesinin gündemde olduğunu belirten Tekin, öğretmenlerin etkilenmeyeceğini vurguladı.
DEVAMSIZLIK SAYISI DÜŞTÜ
Devamsızlıkla ilgili alınan kararlar sonrasında öğrencilerin bu konuya daha çok dikkat ettiğini belirten Bakan Tekin, göstergelerin hızlı aşağı doğru düştüğünü aktardı. LGS'ye hazırlanan 8 sınıf öğrencilerinin geçtiğimiz yıla göre devamsızlık oranında %9,20 oranında düşüş görüldü. 12 sınıf öğrencilerinde ise bu oran %35,21 oranında düştü.
Ortak sınavların değerlendirilme sürecinin önemli olduğuna değinen Bakan Tekin, okullar arası farkların bu şekilde ortaya çıktığını söyledi. Bu sistem ile birlikte ortak sınavdan ve okulun yaptığı yazılıdan alınan notların karşılaştırma olanağının bulunduğu belirtildi.
TEMATİK OKULLAR AÇILACAK MI?
Öğrencilerin yeteneklerine göre tercih edebileceği farklı seçeneklerin bulunması önemli bir yere sahipken spor, müzik gibi tematik listelerin açılışının da devam edeceği belirtildi. Bölgelere göre okul açılabilmesinin önemli olduğunu belirten Yusuf Tekin, “Spor, müzik gibi tematik liselerin açılması devam edecek, bölgelere göre okullar açabilmeliyiz. Örneğin Erzurum'da kış sporlarında uzmanlaşacak bir kış okulu neden olmasın?” şeklinde konuştu.
Deprem bölgesinde yapılan eğitim çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Deprem öncesi 11 ilde örgün öğretim öğrenci sayısı 3 milyon 701 bin 466 idi, bugün itibarıyla 11 ilde örgün eğitim öğrenci sayımız 3 milyon 663 bin 546'dır. Gidenlerin büyük bölümü geri döndü. Depremden önce 11 ilin tamamında 119 bin 200 derslik bulunuyordu. Depremden 12 bin 119 derslik etkilendi ve orta ya da ağır hasarlı olarak kayıtlara girdi. 45 bin dersliğin onarım çalışmaları tamamlanarak öğrencilerimizin hizmetine sunduk. 22 bin 39 yeni derslik hedefliyoruz" sözlerini aktardı.