Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi Meclis'te: İlk dört madde kabul edildi

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi Meclis'te: İlk dört madde kabul edildi

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, tartışmalı Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'nin "amaç", "kapsam", "tanımlar" ve "temel ilkeler" başlıklı ilk dört maddesini kabul etti.

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'nin "amaç", "kapsam", "tanımlar" ve "temel ilkeler" başlıklı ilk 4 maddesini kabul etti.

'BÖYLE DEVAM EDERSE ANAYASA MAHKEMESİNE GİDER'

CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, tüm tarafların katkısıyla yeni bir düzenleme hazırlanması gerektiğini belirtti. CHP İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş ise sendikalar ve öğretmenlerin eleştirilerini aktararak, "Böyle devam ederse bu yasa Genel Kurulda da böyle tartışılır ve Anayasa Mahkemesine gider." dedi.

'BU KANUN KİMİN TALEBİ DOĞRULTUSUNDA ÇIKIYOR, NİYE ÇIKIYOR?'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, teklifin aileleriyle birlikte yaklaşık 5 milyona yakın öğretmeni ilgilendirdiğini belirterek, "Bu kanun kimin talebi doğrultusunda çıkıyor, niye çıkıyor?" sorusunu yöneltti. Gürer, eğitim sisteminin öğretmenler, idareciler ve hizmetliler açısından sorunlu hale geldiğini ve eğitim kalitesinin düştüğünü ifade etti.

Gürer ayrıca, öğretmenler ve eğitim çalışanlarının sorunlarına dikkat çekerek, "Bugün okullarda 'hademe' olarak tanımlanan hizmetliler ya Toplum Yararı Projesi kapsamında alınıp bir yıl sonra işten çıkarılıyor ya da on ay çalıştırılıp iki ay işsiz bırakılıyor. Okulların bahçeleri bakımsız, okulların spor etkinlikleri, tiyatro, münazara gibi etkinlikleri önemli ölçüde ortadan kalkmış durumda" dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Hulki Cevizoğlu, muhalefetin öğretmenlik mesleğine yönelik önerilerini dile getirmesini ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ile görüşmelerinin uygun olabileceğini belirtti. AK Parti İstanbul Milletvekili Yücel Arzen Hacıoğulları ise Bakan Tekin'in öğretmenlerin saygınlığını yükseltmeye çalıştığını vurguladı.

YÖK VE MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMALAR

YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Haldun Göktaş, eğitim fakültelerinin kontenjanlarının yüzde 20-25 azaltıldığını ve gelecek yıllarda daha da azaltılmasının beklendiğini belirtti. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu ise teklifin "Hizmet sınıfının değiştirilmesi" başlıklı hükmünün yönetmelik kapsamında yürürlükte olduğunu ve öğretmenler için olumlu bir düzenleme getirdiğini söyledi. Şamlıoğlu, "Bu kapsamda 2024 yılında 44 öğretmenimizin hizmet sınıfı değiştirildi. Müfettiş şartı getirilerek hizmet sınıfı değişikliği kanunla düzenleniyor." dedi.

CHP'Lİ GÜRER: EĞİTİMİN KALİTESİ DÜŞTÜ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, eğitim sisteminin içinde bulunduğu durumu eleştirerek, "Eğitim sistemi o hale geldi ki öğretmeni, idarecisi, hizmetlisi sorunlu kılındı. Farklı bilgilere erişimde sıkıntı var, eğitimin kalitesi düştü." dedi. Gürer, öğretmenlerin statü farklılıklarından dolayı eğitimin bütünlüğünün sağlanamadığını ve öğretmenlerin saygınlığının düştüğünü ifade etti.

ÖMER FETHİ GÜRER, KIRMIZI ET ÜRETİMİNDEKİ FARKLI RAKAMLARA DİKKAT ÇEKTİ: ''557 BİN TON FAZLA KIRMIZI ET ÜRETİMİ NASIL OLUŞTU?''CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer

KÖY OKULLARI VE TAŞIMALI EĞİTİM SİSTEMİ

Gürer, köy okullarının açılması gerektiğini belirterek, "Köy okulları açılacağı söylendi ancak geçen yıl bölgemizde 10 okul kapandı, bu yıl da yeni tebliğler gitmiş. Taşımalı eğitim sistemiyle öğrenciler verimlilikten uzaklaşıyor, aile-okul ilişkisi ortadan kalkıyor." dedi.

KANUN TEKLİFİNİN YETERSİZLİKLERİ VE GERİ ÇEKİLME TALEBİ

Gürer, kanun teklifinde yer alan eksikliklere değinerek, "Öğretmen ve eğitim yöneticilerinin farklı alanlarda göreve zorlanması insan haklarıyla ilgili bir olumsuzluk. Öğretmen çalışma saatlerinin belirlenmesi için alan branş özellikleri dikkate alınmalı. Meslek kanunu emeklilik sonrasını da kapsamalı." dedi. Gürer, ayrıca PICTES öğretmenlere kadro verilmesi gerektiğini vurguladı ve öğretmenlerin özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalara ihtiyaç olduğunu belirtti.

Komisyon Başkanı Mahmut Özer, görüşmelere saat 14.00'te devam etmek üzere toplantıyı sonlandırdı. Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi üzerindeki tartışmaların Genel Kurul'da da devam etmesi bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN