Öğrencilere SMS'le burs tuzağı: Tanınmış vakıfların ismini kullanıyorlar

Öğrencilere SMS'le burs tuzağı: Tanınmış vakıfların ismini kullanıyorlar

Son dönemde dolandırıcılar, üniversiteli öğrencileri hedef alarak yeni bir tuzak kurdu. Bilinen vakıfların adını kullanarak burs vaadinde bulunan dolandırıcılar, öğrencilere SMS ve sosyal medya üzerinden ulaşarak hesap açmalarını sağlıyor. Açılan hesaplar ise kara para aklama ve yasa dışı bahis gibi suçlarda kullanılıyor.

Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte üniversite öğrencileri, hem heyecan hem de telaş içinde. Ancak bu telaş, dolandırıcıların işine yarayacak bir fırsat olarak görülüyor. Burs vaadiyle öğrencilerin güvenini sömüren dolandırıcılar, yeni bir dolandırıcılık yöntemiyle gündeme geldi.

BURS VAADİYLE TUZAK KURUYORLAR

Sabah gazetesinin haberine göre, bazı vakıfların isimlerini taklit eden dolandırıcılar, öğrencilere SMS ve sosyal medya üzerinden ulaşarak burs imkanı sunuyor. Öğrencilerden kişisel bilgilerini ve banka hesap bilgilerini isteyen dolandırıcılar, bu bilgileri kullanarak elektronik ödeme kuruluşlarında hesap açıyorlar. Açılan bu hesaplar ise yasadışı kumar sitelerindeki para transferlerinde kullanılıyor.

Bazı öğrenciler kendilerine SMS yolu ile ulaşan, bazıları ise sosyal medya uygulamalarında karşılarına çıkan burs vaatlerine kanarken, bazıları da arama motorlarında yaptıkları aramalarda Google'a reklam parası verdikleri için en üst sıralarda listelenen dolandırıcıların ağına düştü.

Bazı bilinen vakıfların adını da taklit eden dolandırıcıların kullandığı 8 internet sitesi tespit edildi.

Bu internet siteleri ve taklit ettikleri vakıf isimleri şu şekilde:

"Doğa ve Gelecek Vakfı (DOGEV), Yenilik ve Doğa Vakfı (YENVAK), Meltem Vakfı (MELVAK), Gençlik Burs Vakfı (GENÇLİKBURSVAKFI), Sevgiye Gelecek Vakfı (SEVGİYEGELECEK), Yeni Çınar Maddi Destek Vakfı, Yüce Kültür Vakfı, Destek Vakfı Engelsiz Yaşam Eğitim Bursu ve bunların uzantısı olan internet siteleri."

Tuzaklarına düşürdükleri öğrencilere kendilerine ait bir numara ve mail adresini vererek, o bilgiler üzerine bir para aktarma ve ödeme kuruluşu olan elektronik ödeme kuruluşundan hesap açtırdıkları öğrenildi.

"BURS BAŞVURUSU ALTINDA TÜM BİLGİLERİMİ ALDILAR, HESAP AÇTIRDILAR"

Dolandırıcıların tuzağına düşen öğrenciler fotoğraf ve soyadlarının paylaşılmaması koşuluyla konuşurken öğrencilerden Yağmur, "Burs başvurusu adı altında tüm bilgilerimi alıp elektronik ödeme kuruluşu hesabı açtırdılar. Her ay 3970 TL para yardımı yapacaklarını söylediler. Önce hesabıma 110 TL atıp hesabı doğrulamak için 105 TL atmamı istediler. Gönderdim fakat sonra ailemle paylaştığımda kötü niyetli şahsiyetler tarafından kandırıldığımı anladım" dedi.

Aybüke ise, "Doğa ve Gelecek Vakfı adıyla benden ve benim daha önceden istenilen elektronik ödeme kuruluşu hesabım olduğu için babamdan ad-soyad, doğum tarihi, T.C. kimlik no, aktif telefon numaramı, IBAN no, okuduğum üniversite bölümünü istediler. Ayrıca kendi numara ve mail adresleri üzerine açılmış bir hesaba kendi bilgilerimi girmemi istediler" diye konuştu.

Öğrencilerden Murat ise, "Burs başvurusu adı altında tüm bilgilerimi alıp elektronik ödeme kuruluşu hesabı açtırdılar, 2500 TL para yardımı yapacaklarını söylediler. Önce hesabıma 105 TL atıp hesabı doğrulamak için 100 TL atmamı istediler. Gönderdim fakat sonra karşıma çıkan şikayetlerden yanıltıcı olduklarını anladım" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN