O kentlerde yaşayan emekliler faydalanabilecek: 'Emekli Halk Kart' geliyor! Alışveriş, fatura desteği, nakdi yardım ve dahası...

Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM) ile CHP'li belediyelerde başlatılan 'Emekli Halk Kart' uygulamasına ilişkin bilgi veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, "Emekliler kasaptan alışveriş yapabilecekler, nakdi destekler olacak" dedi. Peki, Emekli Halk Kart ne zaman çıkacak? Emekli Halk Kart'a kimler başvurabilir? Emekli Halk Kart kimlere verilecek? İşte, Emekli Halk Kart ile ilgili detaylar...

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, geçtiğimiz aylarda partisinin yönettiği tüm belediyelerde hizmetleri ortaklaştırmak için 'Emekli Halk Kart' uygulamasını başlattıklarını açıklamıştı. CHP Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, 'Emekli Halk Kart' uygulamasının detaylarını anlattı.

Gamze Taşcıer, Emekli Halk Kart'ın alışverişlerde, doğalgaz ve su faturası ödemelerinde de kullanılabileceğini belirterek şu bilgileri paylaştı:

"EMEKLİLERİN YAŞAM KOŞULLARINI BİR NEBZE OLSUN AZALTACAĞIZ"

"AK Parti'nin 22 yıllık yönetemediği ekonominin bedelini en ağır ödeyen kesimlerden bir tanesi hiç şüphesiz emeklilerimiz. 31 Mart yerel seçimi aslında emeklilerin Türkiye'de yeni adresinin CHP olduğunu, CHP'den kendilerine dair yapılacak icraata umut içerdiklerini çok net bir şekilde gösterdi.

Hiç şüphesiz bunda en büyük payı 2019'dan beri aldığımız başta İstanbul ve Ankara olmak üzere büyük şehirlerimizde emeklilerimizin yaşamlarına dokunan olumlu politikalarımız.

Örneğin Ankara Büyükşehir Belediyesi'nde 10 bin liranın altında alan emeklilerimize 1000 lira destek, aylık 400 lira et yardımı, doğalgaz yardımı gibi birçok yaşamlarını kolaylaştırmaya çalışan destekler yapıldı.

Şunun altını özellikle çizmek istiyorum; elbette ki bir belediyenin görevi değil. Yani devletin devasa bütçesi arasında belediyenin kısıtlı bütçesine rağmen emeklilerin yanında oluyor olması işte 31 Mart yerel seçimlerinde emeklilerin CHP'den neler beklediğinin çok somut bir göstergesi oldu.

Şimdi geldiğimiz noktada kazandığımız birçok belediyede örneğin bakın Üsküdar Belediyesi emeklilere pazar desteğini seçilir seçilmez hayata geçirdi. Denizli Belediyesi emeklilere 5 bin lira nakdi destek hayata geçirdi.

Bursa Büyükşehir Belediyemiz Kurban Bayramı öncesi 2 bin lira emeklilere para yatırdı. Çünkü yıllardır bu ülkeye hizmet eden emeklilerimizin yaşam koşullarını bir nebze kısıtlı imkanlarımıza rağmen hafifletebiliyor olmamız elbette ki CHP'li sosyal belediyeciliğin öncelikle tanımlarından bir tanesi.

gamze-tascier-emekli-halk-kart-aciklamasi.jpeg

"BELEDİYENİN, KAMUNUN İMKANLARINI EMKLİDEN YANA TERCİH ETMEDİLER"

Farklı belediyelerimiz farklı uygulamalar yapıyorlar. Şimdi biz büyükşehirlerimizde tek tip bir emeklilik kartı uygulamasıyla büyükşehirlerde yaşayan emeklilerimizin daha iyi koşullarda yaşaması noktasında CHP'nin iktidara geldiğinde emeklilere nasıl bir koşullar sağlayacağını gösterebilmek adına bir 'Emekli Kartı' uygulaması başlatıyoruz.

Aslında bu bizim ilk söylemimiz değil, seçimlerden önce iktidara da biz böyle bir çağrı yaptık. Dedik ki; gelin bütünleşik bir 'Emekli Kartı' uygulaması yapalım yerel yönetimlerde ve Türkiye'nin 81 ilinde emeklilerimizin yaşadığı sorunlara bir nebze olsun derman olalım. Ancak iktidar buna yanaşmadı.

"NAKDİ DESTEKLER OLACAK"

Tabii ki hep söylediğimiz bir şey var. Çünkü siyaset bir tercih meselesi. Belediyenin, kamunun imkanlarını emekliden yana tercih etmediler. Bizim tercihimiz bu anlamda çok net. Emekçinin, emeklinin yanındayız. O nedenle de biz CHP'li belediyeler olarak sayın genel başkanımızın talimatıyla da büyükşehirlerimizde 'Emekli Kart' uygulamasını hayata geçireceğiz.

Kasaptan alışveriş yapabilecekler, nakdi destekler olacak. Doğalgaz ve suda indirimler olacak. Kendi oturdukları semtlerde esnaftan alışveriş yapmalarını sağlayacak, kolaylaştıracak önlemler olacak. Yani iktidarın o devasa bütçesine karşı belediyelerimiz kısıtlı bütçemize rağmen biz emeklimizin yanındayız diyecek."

"HER GİTTİĞİNDE AYNI HİZMETİ ALABİLSİN İSTİYORUZ"

Gamze Taşcıer, Emekli Halk Kart'ın her şehirde geçerli olup olmayacağı sorusu üzerine de şu yanıtı verdi:

"Ortaklaştırma yönünde bir eğilimimiz olacak. Çünkü biz vatandaşımızın CHP'li belediyelere her gittiğinde aynı hizmeti alabileceğini görebilsin istiyoruz. O nedenle de hiç şüphesiz onun da altyapısı oluşturulacak.

İstanbul'da emekli olan biri Ankara'da çocuğunu ziyarete geldiğinde burada da o 'Emekli Kartı'nı kullanabileceği bir sistemi hayata geçirmeyi planlıyoruz. İyi örneklerimizi çoğaltacağız.

Hangi belediyemiz iyi örnek hayata geçirmişse diğer belediyelerimizde de onları yaygınlaştıracak. İyi örnekleri ortaklaştıracak bir uygulamayı hayata geçireceğiz."

EMEKLİ HALK KART NE ZAMAN VERİLECEK?

Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği'nde (SODEM) Emekli Halk Kart uygulaması için bir birim kuruldu. Bu birimde karta ilişkin çalışma prensipleri oluşturuluyor. Emekli Halk Kart çalışmalarının 2024 Ekim ayında tamamlanması bekleniyor.

Mevcut kart uygulamaları inceleniyor, aksayan yönler, öneri ve eleştiriler, yenilikler ve teknik altyapı uygunluğu gibi alanlarda çalışmalar yapılıyor. Uygulamayla ilgili bir yönerge hazırlanması, yeni logo tasarlanması da yapılacak çalışmalar arasında. 412 belediyede uygulanması planlanan Emekli Halk Kart gıda alışverişlerinde, doğalgaz ve su faturası ödemelerinde de kullanılabilecek.

MEVCUT KARTLAR KULLANILMAYA DEVAM EDECEK

CHP'li bazı belediyelerde var olan sosyal yardım kartları kullanılmaya devam edecek, emeklilerin kullanacağı kartların üzerlerine ek olarak Emekli Halk Kart' logosu eklenecek. Sosyal yardımlarda kart uygulamasına geçmemiş belediyeler içinse yeni kart çıkarılacak ve 'Emekli Halk Kart' logosu konulacak.

Öncelik büyükşehir belediyelerinde olacak. Ardından uygulama kademeli olarak tüm CHP'li belediyelere yaygınlaştırılacak. Kademelendirmenin nüfusa göre yapılması üzerinde duruluyor. Buna göre nüfusu belirli bir yoğunluğun üzerinde olan il ve ilçe belediyeleri öncelikli olacak.

İlk yılın sonunda en düşük nüfus yoğunluğuna sahip belediyelerde de kart uygulaması hayata geçirilmiş olacak. Kartlarda belediyenin logosunun yanı sıra Emekli Halk Kart logosu ve kart sahibinin ad, soyad ve kart numarası yer alacak.

CHP'Lİ BELEDİYELERE SOSYAL YARDIMLAR İÇİN TALİMAT

CHP belediyeleri bütçe olanakları içerisinde başta emekliler olmak üzere geçim sıkıntısı çeken, gıdaya erişimde zorluk yaşayan ve dezavantajlı gruplardan yurttaşlar için sosyal yardımlarını sürdürecek.

Belediyelere, kent lokantaları açılması, gıda bankalarının kurulması, Emekli Halk Kart desteğinin verilmesi, sosyal tesis ve kreş sayısının arttırılması, ulaşım desteklerinin sürdürülmesi ve sağlık hizmetleri ya da hasta bakımı gibi hizmetlerin yaygınlaştırılması konusunda talimat verildiği öğrenildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN