O ilimiz Gaziantep'e rakip oldu! Dönüm başına 150 kilo verim: Bu sene hasat iyi başladı

O ilimiz Gaziantep'e rakip oldu! Dönüm başına 150 kilo verim: Bu sene hasat iyi başladı

Gaziantep’in yıldızı olan yeşil altında işler değişiyor! O ilimiz Gaziantep'e rakip oldu! Fıstık hasadı başladı! Bölgenin ünlü fıstıklarına yeni rakip! Dönüm başına 150 kilo verim, bu sene hasat iyi başladı...

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde yetiştirilen fıstık, bölgenin ekonomisine önemli bir katkı sağlıyor. Siirt, Gaziantep ve Şanlıurfa’nın ünlü fıstıklarına rakip olarak görülen Diyarbakır fıstığının hasat süreci, 150 dönümlük bir alanda tüm hızıyla devam ediyor. Üreticiler, bu yıl verimin geçen seneye kıyasla daha iyi olduğunu belirtti.

FISTIK ÜRETİMİ YAYGINLAŞIYOR

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde fıstık ağacı dikimi, her geçen gün artıyor. Bölge, fıstık üretimi ile tanınan diğer illerle rekabet edecek seviyeye geliyor. İlçede şu an için yaklaşık bin dönüme yakın fıstık ağacı bulunuyor.

Diyarbakır fıstığında hasat: Üretici geçen seneye nazaran rekolteden memnun

35 yıllık fıstık üreticisi Mehmet Salih Arzu, bölgede fıstık üretiminin yaygınlaşması için yeni bahçeler yaptıklarını vurgulayarak “Son 3 yıldır Çınar’da bin dönüme yakın arazi yapılmaya başlandı. Eski bahçeler ise 300-400 dönüm var. Şu anda ise 150 dönümde hasat yapıyoruz. 3 gündür hasat yapıyoruz. Verim, geçen seneye nazaran iyi. Dönüme ortalama 100-150 kilo alınıyor. Bu da ağaç başına 7 ila 10 kilo arasında” dedi.

Fıstık hasadının ardından yaşanan sorunlara da değinen Arzu, ürünlerini işlemek için Gaziantep’e göndermek zorunda kaldıklarını belirterek şöyle devam etti:

“Sıkıntı yaşıyoruz. Hasadı yaptıktan sonra mecbur olarak Gaziantep’e gönderiyoruz. Gaziantep’e gönderdiğimizde de elimizdeki fıstığı istedikleri fiyata bırakıp geliyoruz. Çünkü burada elimizde eleme, paketleme tesisi olmadığı için toplayıp oraya götürüyoruz. Orada imkanlar var, kurutma tesisi var. Burada böyle bir şey olsaydı fıstığı ucuza vermezdik. Fıstığı yaygınlaştırmak açısında bölgede yeni yeni bahçeler yaptık. Gaziantep fıstığı değil de neden Diyarbakır fıstığı olmasın.”

KALİTELİ VE BİLİNÇLİ İŞÇİLİK ÖNEMLİ

Arzu, fıstık hasadında bilinçli işçiliğin önemine dikkat çekerek, “Bunları değerlendirmek açısından fıstığı yaygınlaştırmak güzel bir şey. Bölgede yaygın olmadığı için fıstık hasadını da bilen kişilerin yapması lazım. O yüzden işçileri de Şanlıurfa’dan getirtiyoruz. Çünkü bilinçli işçilik yapılıyor. Bu bilinçli işçilik demek gelecek senenin verimini etkileyecek şekilde yapılıyor. Bilinçsiz bir işçiyle toplarsanız bu ağaca zarar veriyor. Günde ortalama 30-35 işçi çalışıyor. Bu hasat 3-4 gün sürecek. Kalite olarak Şanlıurfa ve Siirt’ten daha kaliteli olduğunu biliyoruz. Burada hem Siirt, hem de Şanlıurfa türü fıstık var. Yakın bölgelerden aldığımız aşılamalar ile bu bahçeler oluşuyor” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN