İlaç yazdırmak için randevu sırası bekleyen milyonlarca hastaya sevindiren açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan geldi. Artık o ilaçları yazdırmak için doktor doktor gezmenize gerek kalmadı. Aile hekiminize başvurmanız yeterli olacak. İşte tüm detaylar…
Sağlık uygulama tebliği düzenlemeleri ve alternatif tedavi seçenekleri ile birlikte bir yıl içerisinde 3,2 milyar lira tasarruf sağlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan Sosyal Güvenlik haftası kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Kronik hastalığı bulunan binlerce hasta sevinçten havalara uçuyor. Hepatit B ve D, diyabet ve kardiyoloji ilaçları için artık doktorda sıra beklemenize gerek kalmadı. Aile hekimine başvuran ilaçlarını alıyor. İşte tüm detaylar…
İLAÇLAR AİLE HEKİMİNDEN ALINACAK
Emeklilerin hayat kalitesini arttırmak amacıyla pek çok farklı alanda yenilik sağlanırken sağlık hizmetlerinden sosyal etkinliklere kadar geniş bir yelpazede hizmet sunuluyor. Raporlu ilaç kullanan hastalar için yeni bir düzenlemenin hayata geçirildiğini duyuran Bakan Işıkhan, 2 milyon raporlu ilaç kullanan vatandaşın düzenlemeden yararlanacağını söyledi.
Vedat Işıkhan, "Bildiğiniz üzere vatandaşlarımız, raporlu ilaçlarının bir kısmını reçete ettirebilmek için hastanelere gitmek ve ilgili doktordan yazdırmak durumundalar. Hastanelerdeki yoğunluğu azaltmak, raporlu hastalarımızın işini kolaylaştırmak için aile hekimlerinin reçete edebildiği ilaçların sayısını artıran yeni bir düzenleme yapıyoruz" sözlerini dile getirdi.
Aile hekimleri tarafından reçete edilebilecek ilaçlara yeni düzenleme eklendiğini dile getiren Bakan Işıkhan, yaklaşık 2 milyon vatandaşın yararlanabileceği kronik Hepatit B ve D tedavisi ile birlikte diyabet, kardiyoloji alanında kullanılan ilaçların raporlu olması durumunda hastanelerde sıra Beklemeye gerek kalmadan aile hekimlerinden alınabileceğini söyledi.
Mevcut düzende hekimler tarafından en fazla 3 aylık reçete edilebilen ilaçların Hekim tarafından düzenlenmesi durumunda bir yıla kadar reçete edilebileceği belirtildi. Bu süreç içerisinde hastaların hekime başvurmadan ilaçları bu süre zarfında 3'er aylık dozda sözleşmeli eczanelerden temin edebileceği duyuruldu.
FATURA İNCELEME DÖNEMİ HIZLANDIRILIYOR
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yakında hayata geçireceği Sağlık geri ödeme faturaları ile ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Işıkhan, "SGK Co-Pilot" uygulaması ile kayıp-kaçak, suiistimal, anomali tespiti veri ile karar alma, risk odaklı denetim, akıllı asistan, veri ile tahmin modelleme uygulamalarının etkinleştirilmesi amaçlanmaktadır" dedi.
Yeni uygulama doğrultusunda Sağlık geri ödeme fatura tutarlarının daha sıkı bir şekilde denetleneceğini belirten Bakan Işıkhan, veriler üzerinden analiz yapılarak Sağlık geri ödeme fatura maliyetlerinin düşürülmesi, sağlık fatura inceleme operasyon süreçlerini kısaltılması, işgücünün ve kaynakların doğru ve etkin bir şekilde kullanılması ile birlikte geri ödeme süreçlerinin iyileştirilmesi süresini hızlandırılması gibi alanların daha aktif ve daha kolay bir hale getirileceği dile getirildi.