Kahramanmaraş'da meydana gelen depremden sonra yapı denetimleri sıkılaştı. Özellikle uzmanlar o il için kritik uyarıda bulundu! O ilin yapılarının yüzde 70'inin dönüşüme ihtiyacı var! Gerekli kontroller yapılmazsa durum çok ciddi...
Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin hafızalarda taze olduğu 6 Şubat 2023 tarihinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi, kenti afetlere karşı dirençli hale getirmek amacıyla yapı envanteri çalışmalarına başlamıştı. Ancak Bornova'daki saha çalışmaları sürerken, uzmanlardan İzmir'deki riskli yapıların dönüşümüyle ilgili ciddi uyarılar geldi.
İZMİR'İN YÜZDE 70'İNİN DÖNÜŞÜME İHTİYACI VAR
İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş, yaptığı açıklamada İzmir'deki yapı stokunun yüzde 60 ila 70 arasında dönüşüme ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Özellikle kaçak yapılar, imar affıyla belgelendirilmiş ancak mühendislik hizmeti almamış yapılar ile eski yönetmeliklere uygun yapılmış ruhsatlı yapılar risk oluşturduğunu belirten Ulutaş, yapı dönüşümünde her aşamanın mühendis eliyle yapılması gerektiğini ifade etti.
Ulutaş, "İzmir’deki dönüşüme uğraması gereken binaların oranı aslında birebir yapılan bir tespit değil. Belirli bir yıl öncesi baz alınarak ve imar barışından belgelendirilen yapılar dikkate alınarak yani mühendislik hizmeti almamış yapılar dikkate alınarak ortaya çıkan oranlardır. Yapı stoklarının güvenilirliği konusunda ciddi problem var. Birincisi; mevcut yapı stoku üzerine soru işaretlerimiz var. İkincisi; şuanda yaptığımız imalatla ilgili de hala sıkıntılar yaşadığımızı düşünüyorum" dedi.
HASARLAR GÖZLE GÖRÜLEMEYEBİLİR
İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı, vatandaşların bina güvenliğini sorgulamak için ilgili belediyeden bina projelerine ulaşabileceğini ve yapı güvenliği analizleri için inşaat mühendisine danışmaları gerektiğini belirtti. Ayrıca, "Yaşanan depremlerden sonra çok sayıda İzmirli vatandaş ‘yapımın güvenliğini nasıl sorgulatabilirim?’ diye sorgulamaya başladı. Yapısının güvenliğine dair soru işareti olanlar bir inşaat mühendisliğine danışması gerekiyor. Dolayısıyla o yapının projesine ilgili belediyeden ulaşabilir. Bu projeyi alıp ‘benim yapım güvenli mi?’ diye sorması gerekiyor. Burada birtakım analizlerin gerçekleştirilmesi lazım. Bu analizler sonucunda vatandaşlar yapısına dair bilgi sahibi olabilir. Aslında kimi zaman hasarlar daha fazla oluyor. Kimi zaman da yıkımlar söz konusu oluyor. Tabii ki bu vatandaş gözüyle çok fazla bilinebilecek şeyler değil. Bunlar teknik detaylardır" dedi.
Riskli yapı tespiti yöntemi hakkında konuşan Ulutaş, can güvenliği sağlamayan yapıların güçlendirilmesi veya yıkılıp yeniden yapılması gerektiğini belirtti. İzmir'de Bayraklı ve Bornova'da yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Ulutaş, vatandaşların bina kimlik belgelerine İzmir Kent Rehberi üzerinden ulaşabileceklerini ifade etti.