Nesli koruma altında tutuluyor, üretim yapan köşeyi dönüyor! Kilosu 5 bin Euro’dan satılıyor, sapından yaprağına kadar şifa

Nesli koruma altında tutuluyor, üretim yapan köşeyi dönüyor! Kilosu 5 bin Euro’dan satılıyor, sapından yaprağına kadar şifa

Tokat'tan nesli koruma altında tutuluyor üretim yapan köşeyi dönüyor. Sağlık üzerinde faydaları saymakla bitmiyor yüksek fiyatı ise dudak uçuklatıyor. Sapından yaprağına kadar şifa sağlıyor kilosu 5000 Euro ediyor.

Tokat'ta nadir rastlanan çiçek türleri arasında yer alan akzambak, nesli koruma altında tutulan bitkiler arasında yer alıyor. Sağlık üzerindeki faydaları saymakla bitmeyen akzambak yüksek fiyatıyla da dikkat çekiyor. Poleni ve yaprakları ile ticareti yapılan akzambak yerel ve uluslararası pazarda da büyük bir ilgiyle karşılanıyor.

AKZAMBAK FAYDALARI NELERDİR?

Hem çiçeği hem poleni ile fayda sağlayan akzambak, boya yapımında kullanılmasının yanı sıra bal ile karıştırıldığında karaciğerin yenilenmesini sağlamaktadır.

Yaprakları doğal bir antibiyotik görevi görürken baş ağrısı, sinüzit ve nefes darlığı gibi sağlık sorunlarına da iyi gelmektedir.

Hem yerel hem de ulusal pazarda büyük ilgi gören akzambak, faydası ile dilden dile dolanıyor.

80 kökle başladı, 7 bin kökle taleplere yetişemiyor - Tokat Haberleri

KİLOSU 5000 TL'YE SATILIYOR

Türkiye'de koruma altında olan bitki türleri arasında yer alan akzambak, üreticiliği yapan Erdi Can Aydemir, nadir bir bitki olarak görülen çiçek türünü uluslararası alanda çok yüksek talep gördüğüne aktardı. Aydemir, akzambak bitkisinin çayını Almanya, Hollanda ve Fransa'nın fazlasıyla tükettiğini belirterek poleninin ise Zürih'e gönderildiğini aktardı. Yurt dışında yaşayanların sağlıklarına çok önem verdiğine dikkat çeken Aydemir, bu nedenle akzambak bitkisinin poleninden yapraklarına kadar yurt dışında talep gördüğünü söyledi.

Tokat'ta zambak üretimi: Hobi olarak başladı, taleplere yetişemiyor | İş Dünyası Haberleri

Akzambak bitkisinin poleninin organik boya yapımında kullanıldığını dile getiren Aydemir, çayının ise çeşitli sağlık sorunlarına şifa sağladığını aktararak polenin kilogram fiyatının 5000 euro çayının ise 2500 euro civarında olduğunu aktardı.

ÖNCE TOPLANIYOR SONRA KESİLİYOR

Akzambak bitkisinin toplanma ve işlemli süreci hakkındaki detayları paylaşan Aydemir, “Çiçeği topluyoruz, ortasındaki polenleri makas yardımıyla alıyoruz ve polenleri daha sonra elek yardımıyla eliyoruz ve kurutmaya bırakıyoruz. Polen boya yapımında kullanılırken, yapraklarından elde edilen çay ise düzenli olarak tüketildiğinde sağlık sorunlarına iyi geliyor." sözlerini dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN