Ne ekonomi, ne deprem, ne de sel... Daha büyük tehlike için uyarı geldi: Bu kez kimseye kurtuluş yok

Ne ekonomi, ne deprem, ne de sel... Daha büyük tehlike için uyarı geldi: Bu kez kimseye kurtuluş yok

Ne ekonomi, ne deprem, ne de sel! Bu kez daha büyük tehlike için uyarı yapıldı! Uzmanlar uyarıyor: Kimsenin kurtuluşu yok...

Leeds Üniversitesi'nin hazırladığı Küresel İklim Değişikliği Göstergeleri (IGCC) raporuna göre, insan faaliyetleri kaynaklı küresel ısınma, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Raporda, 50'den fazla uluslararası bilim insanının katkılarıyla derlenen veriler Earth System Science Data (ESSD) dergisinde yayımlandı.

KÜRESEL SICAKLIK ARTIŞI 1,19 DERECEYE YÜKSELDİ

High threats of severe global warming - Bangladesh Textile Journal

Raporda belirtilen verilere göre, küresel sıcaklık artışı, 2013-2022 döneminde sanayi öncesi döneme kıyasla 1,14 dereceye ulaşırken, bu artış 2014-2023 döneminde 1,19 dereceye yükseldi.

Bilim insanları, insan faaliyetlerinin küresel ısınmayı on yılda 0,26 derece arttırarak tarihte görülmemiş bir hızla yükselttiğini ortaya koydu. Bu rekor ısınmanın temel nedeni, yıllık 53 milyar ton karbondioksit eşdeğerinde olan sera gazı emisyonlarının yüksek seviyelerde kalması olarak gösterildi. Küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlamak için dünyanın kalan karbon bütçesinin 200 milyar ton olduğu belirtilirken, emisyonlar bu hızla devam ederse bu bütçenin sadece 4 yıl içinde aşılabileceği uyarısı yapıldı.

BÖYLE DEVAM EDERSE FELAKET OLACAK

Yunanistan orman yangınları: 79 kişi kundakçılıktan gözaltına alındı - Medyascope

Leeds Üniversitesi Priestley İklim Geleceği Merkezi Direktörü ve IGCC Projesi Koordinatörü Piers Forster, rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Küresel sıcaklıklar hala yanlış yönde ve her zamankinden daha hızlı ilerliyor" diyerek insan faaliyetlerinin neden olduğu küresel ısınma oranının geçen yıl da artmaya devam ettiğini vurguladı.

Forster, fosil yakıtlardan kaynaklanan emisyonların tüm sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 70'ini oluşturduğunu belirtti ve şunları ekledi: "Bu emisyonlar, iklim değişikliğinin başlıca nedeni, ancak çimento üretimi, tarım ve ormansızlaşmadan kaynaklanan diğer kirlilik kaynakları da ısınmaya neden oluyor. Sera gazı emisyonlarını net sıfıra doğru hızla azaltmak, nihayetinde yaşayacağımız küresel ısınma seviyesini sınırlayacaktır. Aynı zamanda daha dirençli toplumlar inşa etmemiz gerekiyor. Dünyanın 2023'te gördüğü orman yangınları, kuraklık, sel ve sıcak hava dalgalarının yol açtığı yıkım, yeni normal haline gelmemeli"

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN