Murat Ülker 'Türkçe'nin sırları'nı yazdı: Dil, en aziz, en tılsımlı, en kıymetli servetimiz. Çünkü asırlardan süzülüp geliyor

Murat Ülker 'Türkçe'nin sırları'nı yazdı: Dil, en aziz, en tılsımlı, en kıymetli servetimiz. Çünkü asırlardan süzülüp geliyor

Murat Ülker, Türkçenin zengin tarihini ve dilimizin benzersiz yapısını ele aldığı yeni yazısında, Nihad Sami Banarlı’nın “Türkçenin Sırları” eserinden ilham alarak, dilimizin asırlardan süzülen en değerli kültürel miras olduğunu vurguladı.

İş insanı Murat Ülker, kaleme aldığı son yazısında Türkçe'ye olan derin hayranlığını dile getiriyor. "Türkçenin Sırları" başlıklı bu makalesinde Ülker, Türkçenin eşsiz yapısını, tarihi ve kültürel zenginliklerini vurgularken, özellikle Nihad Sami Banarlı'nın katkılarına dikkat çekiyor.

TÜRKÇE'NİN MELODİK YAPISI

Ülker, Nihad Sami Banarlı'nın "Türkçenin Sırları" adlı eserinden büyük ölçüde etkilenmiş görünüyor. Banarlı’nın, Türkçenin güzelliklerini, dilimizin derinliklerini ve tarih boyunca geçirdiği evreleri anlatan kitabı, Ülker’in yazısına ilham kaynağı olmuş. Banarlı, kitabında Türkçenin matematiksel yapısından, eklerinin kullanımındaki ustalıktan ve dilin melodik yapısından bahsediyor. Ülker, bu noktada Banarlı’nın, Türkçeyi yalnızca bir iletişim aracı olarak değil, aynı zamanda milletimizin asırlardır işleyip güzelleştirdiği bir sanat olarak gördüğünü aktarıyor.

blog-kapak-768x576.jpg

Nihad Sami Banarlı, "Türkçenin Sırları"nda, Türkçenin hem estetik hem de kültürel bir değer taşıdığını savunuyor. Banarlı'ya göre, Türkçe, bir imparatorluk dili olarak farklı kültürlerden kelimeler alarak zenginleşmiş ve zamanla bu kelimeleri millileştirerek kendi bünyesine katmıştır. Ülker, Banarlı’nın bu görüşlerini destekleyerek, Türkçenin tarih boyunca bir imparatorluk dili olarak nasıl evrildiğini ve farklı dillerden aldığı kelimeleri nasıl millî birer unsur haline getirdiğini açıklıyor.

'TÜRKÇE'NİN KENDİNE HAS BİR MÜZİKALİTESİ VAR'

Banarlı, ayrıca Türkçenin kendine özgü bir ahenk ve müzikalite barındırdığını belirtir. Bu, Türkçenin diğer dillerden aldığı kelimeleri bile Türkçeleştirerek kendi estetik ve fonetik yapısına uygun hale getirme yeteneğiyle ilgilidir. Ülker, Banarlı’nın bu düşüncesini örneklerle destekleyerek, Türkçenin ses yapısının nasıl ince bir işçilikle şekillendiğini anlatıyor.

nihat-sami-banarli.jpg

Ülker'in yazısında, Banarlı’nın dilimize duyduğu sevgi ve saygının izleri açıkça görülüyor. Banarlı’nın "Türkçenin Sırları" kitabını bir miras olarak nitelendiren Ülker, Türkçenin bu kadar derin ve zengin bir tarihe sahip olmasının arkasında Banarlı gibi dil bilimcilerin titiz çalışmaları olduğunu ifade ediyor.

'BANARLI'NIN GÖSTERDİĞİ YOLU TAKİP ETMELİYİZ'

Murat Ülker, Nihad Sami Banarlı’nın eserine atıfla, Türkçenin gelecek nesillere aktarılması gereken bir hazine olduğunu vurguluyor. Dilimizin korunması ve zenginleştirilmesi konusunda Banarlı’nın gösterdiği yolu takip etmenin önemine işaret eden Ülker, Türkçenin modern dünyada da yaşatılması gerektiğinin altını çiziyor.

Yazının tamamını okumak için TIKLAYIN.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN