Moda devini sarsan dolandırıcılık: Kayıp 100 milyon euro Türkiye'ye mi aktarıldı?

Moda devini sarsan dolandırıcılık: Kayıp 100 milyon euro Türkiye'ye mi aktarıldı?

Moda markası Kiabi'nin 100 milyon euro dolandırılmasıyla ilgili Almanya'da soruşturma açıldı. Rheinische Post, dolandırılan paranın Alman bankasından Türkiye'deki bir hesaba aktarıldığını öne sürdü.

Fransız giyim mağazalar zinciri Kiabi'nin 100 milyon euroluk bir dolandırıcılık skandalının kurbanı olduğu ortaya çıkarken, Almanya'nın Düsseldorf Savcılığı da olayla bağlantılı olarak soruşturma başlattı. Düsseldorf Başsavcısı Hauke Lorenzen, Alman haber ajansı dpa'ya yaptığı açıklamada, “nitelikli dolandırıcılık ve belgelerde sahtecilik” şüphesiyle kapsamlı bir soruşturma yürütüldüğünü duyurdu.

PARİS SAVCILIĞI ZİMMETE PARA GEÇİRME SORUŞTURMASI BAŞLATTI

Eylül ayı sonunda, Fransa’nın ünlü ucuz giyim markası Kiabi’nin 100 milyon euroluk varlığının zimmete geçirildiği ortaya çıkmıştı. Paris Savcılığı, "zimmete para geçirme" suçlamasıyla soruşturma başlatıldığını ve olayın arkasında şirketin eski mali işler sorumlusunun bulunduğunu açıklamıştı. Zanlının, özel bir jetle Fransa’nın Korsika adasına inmesinin hemen ardından gözaltına alındığı ve tutuklu olarak yargılanacağı belirtilmişti.

TÜRKİYE'DEKİ BANKAYA HAVALE EDİLDİ

Alman medyasına göre, dolandırıcılıkla bağlantılı olarak paranın bir kısmının Düsseldorf merkezli Volksbank Düsseldorf Neuss bankasındaki bir hesaba aktarıldığı öne sürüldü. Rheinische Post gazetesi, söz konusu paranın buradan Türkiye'deki bir bankaya havale edildiğini ve ardından başka bir hesaba transfer edildiğini iddia etti. Alman yetkililer, söz konusu bankanın da savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu belirtti.

VOLKSBANK: DOLANDIRICILIĞA ALET EDİLDİK

Volksbank Düsseldorf Neuss, yaptığı açıklamada, uluslararası dolandırıcılık amaçlı bir para transferinde aracı olarak kullanıldıklarını savundu. Banka, dolandırıcılığın gerçekleşme şekline dair detay vermedi ancak bankanın normal işleyişinin etkilenmediğini ve iflas riski taşımadığını vurguladı. Bankanın Yönetim Kurulu Başkanı Rainer Mellis, olası risklere karşı güvence sağlandığını ve müşteriler için herhangi bir olumsuz durum yaşanmadığını belirtti.

YABANCI BANKA HESABI VE “YATIRIM” İDDİASI

Fransız yayın kuruluşu France Info’nun haberine göre, Kiabi’nin eski mali işler sorumlusu, yaklaşık bir yıl önce yurtdışındaki bir bankada kişisel olarak açtığı bir hesaba şirket fonlarını “yatırım” olarak deklare ederek aktardı. İddialara göre, zanlı bu işlemi şirkete bilgi vermeden gerçekleştirdi ve söz konusu para, Temmuz ayında kullanılamaz hale geldi.

KİABİ’DEN AÇIKLAMA: HER TÜRLÜ ÇABA GÖSTERİLECEK

DW Türkçe'nin aktardığına göre; Fransız markası Kiabi, dolandırıcılık olayına ilişkin olarak şirket varlıklarının geri alınması için her türlü yasal ve mali çabanın gösterileceğini ifade etti. Şirket sözcüsü, “Bu yolsuzluk olayında kaybedilen her bir euroyu geri almak için çalışıyoruz.” şeklinde konuştu. Kiabi, olayın ardından iç denetim ve güvenlik prosedürlerini sıkılaştırma kararı aldı.

ALMANYA’DAKİ SAVCILIKTAN DETAY VERİLMEDİ

Düsseldorf Savcılığı, soruşturmanın tam olarak kime karşı yürütüldüğü veya suç duyurusunun kim tarafından yapıldığı konusunda henüz bir bilgi vermedi. Savcı Hauke Lorenzen, devam eden soruşturmanın hassasiyeti nedeniyle daha fazla bilgi paylaşamayacaklarını belirtti. Savcılık, elde edilen bulguların uluslararası boyutta incelenmesi gerektiğine dikkat çekti.

PARANIN TÜRKİYE’YE TRANSFERİ

Alman basını, 100 milyon euronun Volksbank Düsseldorf Neuss üzerinden Türkiye’ye transfer edildiğini ve burada başka bir hesaba aktarıldığını öne sürdü. Türkiye’deki bankaların ve hesapların detayları hakkında resmi bir açıklama yapılmadı, ancak uluslararası finansal suçlara yönelik iş birliği çerçevesinde Türk yetkililerle temas kurulabileceği belirtiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN